Veszélyes ősz vár a bringásokra

Pénzcentrum2012. szeptember 22. 17:06

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint kora ősszel rájár a rúd a bringásokra. Az ORFK szerint évről-évre sokkal több kerékpárt lopnak el a nyár végével, ősz elején, mint az év többi hónapjában, ráadásul ekkor a kerékpárosok által okozott balesetek száma is számottevően megemelkedik.

A KSH elmúlt 10 éves statisztikáiból kiderül, hogy a közutakon a személyi sérüléses balesetek okozói között évről-évre nő a kerékpárosok aránya, ami nem meglepő, hiszen az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a kerékpáros közlekedés. Az adatokból az is kiderül, hogy a nyár végi, kora őszi időszak a legveszélyesebb, hiszen ekkor történik a bringások által okozott évi 1 700-2 000 baleset mintegy 30 százaléka.

Ugyanakkor a rendelkezésre álló információk szerint úgy tűnik, hogy szezonja van biciklilopásnak is. "Az ORFK országos statisztikája szerint ebben az időszakban minden évben jelentősen megemelkedik a regisztrált kerékpárlopások száma is. A tavalyi összes biciklilopás (10 508 alkalom) több mint 61 százaléka, míg a 2010-ben regisztrált esetek (9 181 alkalom) 63 százaléka történt az év második felében" - mondta Marosvölgyi Péter, az AEGONdirekt.hu szakmai igazgatója.

Ráadásul az eltulajdonított járművek értéke is egyre nagyobb: míg az ellopott bringák száma 2010-ről 2011-re "csupán" 14,4 százalékkal nőtt, addig a tolvajok által okozott kár értéke tavaly 20 százalékkal volt több (2010-ben 450 millió, 2011-ben 540 millió forintnyi). Az ORFK számaiból még az is kiderül, hogy az elmúlt öt évben a nyomozások eredményessége átlagosan 21,17 százalék volt, tehát nagyjából minden 5. ellopott kétkerekű került elő.

"A tapasztalatok szerint sajnos a sértettek sem tesznek meg mindent a bűncselekmények megelőzése érdekében: számos esetben lezáratlanul hagyják kerékpárjaikat, vagy azokat olcsó, gyakorlatilag csak látszólagos védelmet jelentő, gyenge minőségű lakatokkal látják el" - összegzi az ORFK tapasztalatait Marosvölgyi Péter.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: