Sorok a patikákban? Holnaptól gyógyszerdrágulás, sokan spájzolnak

Pénzcentrum2011. március 31. 10:32

Április elsejétől több száz gyógyszer ára változik, többségük drágul egy jogszabályi változás következtében. Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója a Kossuth Rádió reggeli műsorában ugyanakkor kiemelte, hogy tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, és számos készítmény esetében a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést. Közben a holnapi áremelés miatt úgy tűnik több beteg előre bevásárol a dráguló gyógyszerekből.

Megnőtt a forgalom, a pénteki árváltozás előtt sokkal több kombinált hatóanyagú terméket szereznek be a betegek - mondta az MR1 Kossuth Rádió reggeli műsorában Almádiné Kóródi Szilvia patikus. Vannak, akik egyszerre háromhavi gyógyszermennyiséget vásárolnak, miután egyes készítmények ezer forinttal drágulnak - tette hozzá, megjegyezve.

A közrádió beszámolója emlékeztet arra, hogy az áremelkedés főleg vérnyomás-, illetve vércukorcsökkentő szereket, urológiai és csontritkulást kezelő termékeket érint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatása szerint a dráguló, több hatóanyagú pirulák helyett lesznek olcsóbbak, igaz, a különböző hatóanyagokat külön gyógyszerek tartalmazzák, de ezek együttes ára is kevesebb lesz. A betegnek tehát nem egy, hanem több gyógyszert kell beszednie, még ha olcsóbban is jut hozzá. A rádiónak nyilatkozó patikus szerint mindez megnehezítheti a betegek dolgát. Egyszerűbb naponta egy szem gyógyszert bevenni - magyarázta.

Sélleiné Márki Mária, az egészségbiztosító főigazgatója a műsorban elmondta: nem indokolt sokkal drágábban árulni a kombinációs gyógyszereket. Az úgynevezett kombinációs gyógyszerek árának változásával azt szeretnénk elérni, hogy bizonyos körben ne növekedjenek a lakossági térítési díjak, sőt csökkenjenek - emelte ki a főigazgató, aki szerint tizennégy gyógyszer a változás miatt kerül majd kevesebbe, ötvenhárom esetében pedig a forgalmazó cég maga kezdeményezte az árcsökkentést.

Mint ismert, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár csökkenti az ún. kombinációs készítmények társadalombiztosítási támogatását, így áprilistól több gyógyszer ára emelkedik jelentősen. A kombinációs készítmények olyan gyógyszerek, amelyek egy tablettában két különféle hatóanyagot tartalmaznak. Ez gyakorlatilag elegendő két gyógyszer helyett egy tablettát bevenni. Az egészségbiztosító ötmilliárd forintot spórol az intézkedéssel. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: