Jelentősen növekedhetnek a biztosítási díjak

Pénzcentrum2011. március 28. 08:32

Fel kell számolni a biztosítások körében a nemi diszkriminációt. Az Európai Bíróság döntése hazánkban elsősorban az életbiztosítások körében hoz változást, így a nőknek várhatóan jókora díjnövekedéssel kell majd számolniuk - írja a Népszabadság.

Magyarországon a legnagyobb változás az életbiztosítások, azon belül is a kockázati típusú termékek esetében lehet. A férfiak születéskor várható élettartama ugyanis jóval alacsonyabb, így a nők életbiztosítása jellemzően jóval kevesebbe került eddig. A döntéssel tehát a nők járnak rosszabbul, vélhetően az ő biztosítási díjuk lesz magasabb.

Hasonló a helyzet a unit-linked és a vegyes életbiztosítások esetében is. Bár ez esetben nem kell akkora díjváltozásra számítani, ugyanis a kockázati rész súlya is kisebb, de itt is elmondható, hogy valószínűleg a nők járnak majd rosszabbul.

Nemcsak az életbiztosítások esetében várható díjnövekedés. Vélhetően a betegségbiztosítások esetében is módosításokra lehet számítani. Bár ezen termékek esetében vélhetően mindkét nem esetében változások lépnek majd életbe. Vannak betegségek, melyekre bizonyos életkorban a férfiak, míg másokra a nők fogékonyabbak, és ezeket a különbségeket eddig a társaságok figyelembe is vették.

Azt egyelőre még nem lehet tisztán látni, hogy az Európai Bizottság határozatát csak az új, vagy a már meglévő biztosításoknál is érvényesíteni kell-e majd. Abban az esetben, ha ez utóbbi áll fenn, úgy becslések szerint a biztosítások közel háromnegyedét érintheti a bizottság döntése. A Mabisz adatai szerint tavaly év végén 1,9 millió életbiztosítást kezeltek a társaságok.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

Címkék: