Tehetetlen közös képviselők: a társasházak felének nincs biztosítása

Pénzcentrum2011. február 26. 14:02

A téli hónapokban sok épület tetőszerkezetében okozott kárt a hó, de sokszor a tűzeseteket és a viharokat is megsínylik a társasházak közös épületrészei. Míg Magyarországon a lakásokat közel 70 százalékban biztosítják tulajdonosaik, addig a társasházak közel felének nincs biztosítása. Pedig az egyéni lakásbiztosítások csak részlegesen fedezik a közös tulajdonú épületrészekben keletkezett károkat.

Legutóbb a híradásokból ismert újpesti paneltűz esetében állapított meg közel 4 millió forintos kártérítést a Generali biztosító a 14 lakást és több közös helyiséget érintő tűzeset pusztítása nyomán. Itt számos olyan sérülés keletkezett az épületben, amelyeket nem fedezett volna a lakók egyéni lakásbiztosítása. Fontos tudni, hogy az egyénileg kötött, lakásokra megkötött biztosítások többnyire csak részlegesen terjednek ki a közös tulajdonú épületrészekre a tulajdoni hányadok megoszlása alapján. "Egy tetőszerkezetet ért viharkár esetén a kártérítés a lakások biztosítottságának arányában jár. Ha tehát a tetőjavítási költség egymillió forint, és az épületben lévő lakásoknak csak 60 százaléka rendelkezik lakásbiztosítással, akkor a kártérítés is csupán 600 ezer forint lehet. Ha azonban a ház többlakásos épületbiztosítással rendelkezik, a kártérítés teljes egészében fedezi a felmerült költségeket." - hangsúlyozza Hajas Gábor, a Generali biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

A biztosító társaságnál ma 660 ezer lakás - 20 ezer lakóközösség - rendelkezik többlakásos épületbiztosítással, ezek közül a legnagyobb az óbudai, "Faluház" néven ismert panelóriás. A több mint 30 éves, 884 lakásból álló 15 lépcsőházas társasház Budapest legnagyobb lakóháza, amelynek 42 ezer négyzetméterén több ezren élnek. Egy ilyen épületben egy vihar, a gázvezeték sérülése vagy egy eltörött főnyomócső rengeteg ember életét keserítheti meg és adhat okot vitára. Ha a lakóknak egyenként van lakásbiztosításuk, akkor esetenként 4-5 biztosítóval kell felvenni a kapcsolatot és a náluk biztosított lakások arányában kell kérni a kártérítést. Ebben az esetben számolni kell azzal is, hogy egyes lakások nincsenek sehol biztosítva, és az ezekre eső kártérítést csak a közös költségből tudja a ház fedezni, ami jelentős problémákat okozhat a pénzügyi helyzetében.

A biztosító adatai szerint a társasházakban a károk kétharmada gondatlanságból vagy kivitelezési hibákból eredő beázás miatt következik be, darabszámban ezt követik az üvegtörés miatt érkező bejelentések és a 2010-ben nagy számban előforduló természeti katasztrófák okozta károk. A biztosítóhoz a tavalyi évben 104 ezer kárbejelentés érkezett a társasházaktól, a kifizetések pedig csaknem 5 milliárd forintra rúgtak.

A Társasházi lakóépületek biztosításának fontos eleme a felelősségbiztosítás is, gondoljunk csak az elhanyagolt, nem megfelelően karbantartott tetőszerkezet miatt a parkoló autóra eső tetőcserép vagy a rossz takarítás következtében elcsúszó és lábát törő postás esetére, mely kártérítések szintén a lakóközösségre hárulnának felelősségbiztosítás hiányában. Ráadásul komplett épületbiztosítás esetén a lakóknak csak a saját ingóságaikat kell biztosítaniuk.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

További lehetőség, hogy az új építésű lakóparkok biztosítását ki lehet terjeszteni a "hagyományos" kockázatokon kívül az épületek körül telepített dísznövények, padok, világítótestek, játszótéri gyermekjátékok, antenna-, erősítőrendszerek, szeméttárolók, kaputelefonok, elektromos kapumozgató rendszerek rongálásának kockázataira is. Új szolgáltatás a felvonók géptörés biztosítása, illetve a tulajdonosok által használt garázsban tárolt gépjárművek biztosítása.

 

Címkék: