A milliós perzsaszőnyeg esete a támadó karácsonyfával

Pénzcentrum/MTI2011. január 4. 15:02

Évente tízmilliókat fizetnek a biztosítók, mert felborul a karácsonyfa, vagy szilveszterkor kiborult a pezsgő a milliókat érő perzsaszőnyegre. A karácsonyfák januárban a legtűzveszélyesebbek. Ugyanakkor az ilyen károkkal sokan nem mernek biztosítóhoz fordulni, mert nem tudják, mire fizet biztosításuk és mire nem.

A CLB Biztosítási Alkusz Kft. elemzése szerint minden évben száz körül mozog azoknak a karácsonyfáknak a száma, amelyek nagyobb tüzet okoznak a lakásban. A karácsony-szilveszter időszak alatt, a petárdázásból fakadó tűzesetek is gondot okoznak a lakástulajdonosoknak. Sokan nem mernek biztosítóhoz fordulni, mert nem tudják, hogy ilyen esetekben is fizethet a biztosító.

A lakásbiztosítás kifizeti még azt is, ha a vendég részegen fellöki a gyertyát, összehányja a perzsaszőnyeget, stb. A tűzoltók, vagy kárszakértők csak a szándékosságot vizsgálják. A tapasztalatok szerint a lakásbiztosítással rendelkezők nem élnek az ilyen károk bejelentésének lehetőségével, mert valószínűleg nem tudják, hogy a legtöbb ilyen esetben is fizet a biztosító.

Mi lesz a budapesti fákkal?

Elképzelhető, hogy jövőre már nem égetik el, hanem komposztálják a fenyőfákat Budapesten is, ahogy azt Győrben teszik. A néphagyományok szerint vízkereszt napja, január 6. körül "bontják le" a karácsonyfákat, ekkor kezdődik a farsangi időszak.
A Budapesti Városüzemeltetési Központ (BVK) szóvivője az MTI megkeresésére kedden azt közölte: a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. új vezetése vizsgálja annak lehetőségét, hogy 2011 karácsonya után a fenyőfákat Budapesten is komposztálják.

Szűcs Panni elmondta, idén még a "régi módszer szerint ártalmatlanítják" a fenyőfákat, azaz, a rákospalotai Hulladékhasznosító Műben elégetik. A szóvivő jelezte azt is: a pusztazámori hulladéklerakóban éppen idén növelik a komposztálási kapacitást és új technológiákat is bevezetnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szűcs Panni közölte azt is, hogy az FKF Zrt. külön járatokat indít a nagyobb fenyőfák elszállítására; ezeket ugyanis méretük miatt előbb fel kell aprítani, mielőtt az égetőbe kerülnek.

Győrben már megtalálták a módját a karácsonyfák komposztálásának; a városban hozzávetőleg 40 ezer fából állítanak elő talajjavításra alkalmas komposztot. Pécsett padok és hulladékgyűjtő edények javítására használják fel a köztéri karácsonyfákat. A helyi városgondozási cég azt közölte: a magas fák ágait levágják, a törzseket kiszárítják, feldarabolják, hogy az így kapott faanyagból köztéri bútorok megrongálódott, hiányzó elemeit pótolhassák.

 

Címkék: