K&H: nem annyira kritikus a helyzet, lesz még olcsóbb a kötelező

Pénzcentrum2010. december 6. 10:32

Bár az idei kötelezőkampányban több biztosító és alkusz is azt jósolta, hogy véget ért a tarifák évek óta tartó csökkenése, a K&H Biztosító szerint korántsem ilyen kritikus a helyzet. A balesetek száma ugyanis - részben a válság, részben a zéró tolerancia hatására - gyorsabban csökken, mint a biztosítási díjaké - írja az Index.hu.

Kevesebben váltottak biztosítót az előzetesen vártnál, és tovább csökkenhet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díja - a mostani kampánynak ezt a két elemét tartotta fontosnak kiemelni Kaszab Attila, a K&H Biztosító vezérigazgatója egy sajtóbeszélgetésen. "Most úgy tűnik, a váltók száma közelebb lesz a másfél millióhoz, mint a kettőhöz" - fogalmazott, míg a felfokozott várakozásokat azzal magyarázta, hogy az autósok időben elkezdték a díjkalkulációkat, így november első felében időarányosan valóban magasabbnak tűnt a váltók száma.

A következő években Kaszab szerint továbbra is számíthatnak az autósok a kgfb-díjak csökkenésére, bár a biztosítási szakma több szereplője az idei tarifákról azt mondta: azok elérték a mélypontot. Többek szerint ezen a szinten már kockázatossá válhat az üzletág fenntartható működése, romolhat a szolgáltatás színvonala, voltak, akik piaci szereplők lehetséges csődjéről beszéltek.

A K&H Biztosító ezzel szemben úgy látja: van még tér a díjcsökkentésre. A 2006-ig visszatekintő statisztikájuk szerint ágazati szinten - tehát az összes biztosítónál - az átlagos biztosítási díj 14%-kal csökkent. Ez valóban jelentős érték, ám ugyanebben az időben a biztosítóknak komoly költségeket jelentő súlyos sérüléses és halálos balesetek száma ennél is nagyobb mértékben, előbbié 34%-kal, utóbbié 45%-kal csökkent, de a könnyű sérüléses baleseteké is mérséklődött 23%-kal.

Az egy autósra jutó káresemények száma összességében 27%-kal csökkent, négy év alatt nagyjából negyvenezerrel esett a személysérüléses balesetek száma, mindeközben az átlagkár értéke stagnál, sorolta Kaszab a szerinte további díjcsökkentésnek teret engedő tényezőket. Előbbieket szerinte részben a zéró tolerancia bevezetése, részben az üzemanyag-forgalmazási statisztikákból jól nyomon követhető forgalomcsökkenés okozza, de fontosnak tartja azt is, hogy kevesebbet járnak külföldre - és így ott értelemszerűen kevesebb nagy kárértékű karambolt okoznak - a magyarok.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék:
KGFB, zéró tolerancia,