Százmilliárdos többletbevétel nyugdíjpénzekből

Világgazdaság2010. november 3. 09:47

A járulékokon felül több százmilliárdos nyugdíjpénztári vagyon is visszatérhet az államhoz. A kormány a teljes pénztári tulajdon ötödével számol a következő évben. A 8 százalékos nyugdíjjárulékokból származik 360 milliárd forint, valamint 529 milliárd forint folyna be a magánkassza tagok egy részének a visszalépéséből. Így összesen 890 milliárd többletbevételhez férne hozzá a kabinet - írja a Világgazdaság.

Az előzetes számítások szerint mintegy 580-600 ezer ügyfélnek kellene visszatérnie a tb-kasszákhoz, ami által sikerülne elérni a kormánynak a 890 milliárdos célt. A befolyt pénzből a Nyugdíjbiztosítási Alapot lehetne stabilizálni. A korábbi években százmilliárdokkal kellett megtámogatni az alapot adóbevételekből, amire ezután várhatóan nem lesz szükség.

Az állam a 98-as nyugdíjreform óta mind nagyobb összeggel járul hozzá a nyugdíjkassza fenntartásához. Ez az idén már 1206,8 milliárd forintot érhet el. 2011-ben azonban a bevételek teljes egészében fedezni tudnák a kiadásokat.

Amennyiben több tag lépne vissza, az így keletkező pénzeket az államadósság csökkentésére fordítanák, ezáltal a mostani 80 százalék körüli érték 70 százalékra is mérséklődhetne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A visszalépők vagyonát egy az államháztartás helyzetét kiegyensúlyozó alapba tennék. Ezután majd innen átutalnák át a megfelelő összeget a központi költségvetésnek vagy a tb-kasszának. A magánnyugdíj-pénztárak tulajdonában lévő értékpapírokat, kötvényeket, részvényeket az életre hívott alap fokozatosan tenné pénzzé, meggátolva ezzel a piaci zavarokat.


 

Címkék:
nyugdij,