Ügyfélbarát akar lenni a PSZÁF

Pénzcentrum2010. október 5. 12:35

Proaktív, ügyfélbarát és tájékoztató jellegű felügyeletet kíván kialakítani a PSZÁF a fogyasztói bizalom helyreállítása érdekében. Ehhez kéri az intézmény a szektor együttműködését - mondta Siklósi Máté, a PSZÁF fogyasztóvédelmi igazgatója a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) mai konferenciáján.

2010.09.08 11:50
Bekeményít a PSZÁF, jön a Pénzügyi Békéltető Testület

Tisztességes szolgáltatással és ügyfélszerzéssel lehet elnyerni a fogyasztók bizalmát, enélkül a párna alatti pénz és az uzsorakölcsön válhat gyakorlattá - mondta Siklósi Máté. A megtévesztés és az agresszív magatartás tilalmát a vonatkozó jogszabály is tartalmazza. A panaszok és kérelmek alapján a PSZÁF-nál is látják, hogy a fogyasztók nagyon sok esetben nincsenek tisztában a vásárolt termék tulajdonságaival. Fontos a termékek összehasonlíthatósága is, a Magatartási Kódex is tartalmaz ezzel kapcsolatos előírást - emlékeztetett Siklósi.

A biztosításokkal kapcsolatos problémák és panaszok elsősorban a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási és unit-linked termékekkel kapcsolatosak, ezek nagyon gyakran a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat körébe tartoznak. A PSZÁF által javasolt megoldások között kiemelt helyet foglal el a pénzügyi békéltető testület létrehozása, melyet szándékaik szerint mind a piaci szereplők, mind az ügyfelek elfogadnak.

Vannak olyan jogsértések, amelyek nem feltétlenül vonnak maguk után azonnali szankciókat, ilyen esetekben az intézményekkel történő egyeztetés eredményt hozhat - mondta Siklósi Máté. A szankciók alkalmazása abban az esetben merül fel, ha folytatólagos a jogszabálysértés, vagy nem eredményes az egyeztetés. A felügyeleti intézkedések mellett a közérdekű igényérvényesítésre is lehetőség lesz a jelenleginél nagyobb körben. A PSZÁF ezen túl a próbavásárlásoknak is nagyobb szerepet szán a jövőben.

Korábbi cikkeink a MABISZ konferenciájáról:

2010.10.05 12:14
2012 végéig beépül a magyar jogrendbe az új szolvencia-szabályozás

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

2010.10.05 11:45
Leszámol a PSZÁF a fejnehéz jutalékrendszerrel

2010.10.05 11:15
Nagy a homály a jövő évi adórendszer körül

2010.10.05 10:12
Adókoncepciót nyújtottak be a biztosítók a kormánynak

2010.10.05 09:45
Szorosabbá válhat a kormány és a biztosítók kapcsolata

Címkék: