Kétmillió autós válthat idén biztosítót

Pénzcentrum/MTI2010. május 17. 08:32

Akár 2 millió autós is biztosítót válthat az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampányban az Uniqa Biztosító várakozásai szerint, arra számítanak, hogy felerősödik a váltási kedv amiatt, hogy a járművek besorolásának alapja megváltozott, ami sok autót érint.

Ertl Pál, az Uniqa Biztosító nem életbiztosításokért felelős igazgatósági tagja emlékeztetett, hogy tavaly 1.5 millió autótulajdonos, illetve üzembentartó váltott biztosítót a kampányban. Hozzátette: a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) azt fontolgatja, hogy egy év halasztást kér az átsorolásra. Az idén várhatóan 150 ezer autó cserél gazdát Magyarországon - ennyi lesz az új és a használt autók értékesítése együtt - így a 4 milliós autóállomány javánál az idén is az év utolsó napja lesz a kgfb évforduló.

De nemcsak emiatt lehet számítani újabb erős kampányra Ertl Pál szerint, hanem azért is, mert a kgfb törvény szerint a jövő évi biztosítások díjait már nem a köbcentiben megadott hengerűrtartalom, hanem a motor kilowattban megadott teljesítménye határozza meg alapvetően. A korosabb autók biztosítási díja a kisebb teljesítményük miatt várhatóan csökken, míg az új autóké emelkedik - mutatott rá Ertl Pál. Emlékeztetett: a magyar autópark átlagéletkora 10 év feletti, tehát várhatóan sok autó érintett lesz az átsorolásban. Gondot jelent az is, hogy a forgalmi engedélybe beírt és a valós motorteljesítmény sok esetben nem egyezik, így ezt a problémát is kezelni kell.

Az Uniqa biztosító a múlt évet 52.8 milliárd forint díjbevétellel zárta, ezzel a magyar piacon a 6. helyen áll. A díjbevétel az előző évihez képest 18 százalékkal csökkent. A nem életbiztosítások 34 milliárdról estek 32-re, míg az életbiztosítások 30 milliárdról estek 20 milliárd forintra. A társaság adózás előtti eredménye 2.4 milliárd forintot tett ki tavaly, 2008-ban 4.4 milliárd forint volt ez az adat. Az adózott eredmény viszont 2.1 milliárdra csökkent 3.6 milliárd forintról.

Az idei első negyedévben a nem életbiztosítások enyhén, de tovább csökkentek a teljes piacon, viszont az életbiztosítások díjbevétele negyedével növekedett piaci szinten, és az Uniqánál is. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor év végére a múlt évi díjbevételt el lehet érni - prognosztizálta az igazgatóság tagja. Othmar Michl vezérigazgató arról számolt be, hogy a kárrendezésben piacvezető Dekrának háromnegyed részben az Uniqa a tulajdonosa. Tavaly ez a cég 130 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az osztrák Uniqa csoport tavaly az IFRS szerinti konszolidált díjbevételét 5012 millió euróra, 1.4 százalékkal növelte. A csoport IFRS szerinti eredménye 82 millió euró volt, amely 8.7 százalékkal kevesebb a 2008. évinél.

Címkék: