Botrányos műbalesetek! 400 millióval húzták le a biztosítókat: 63 gyanúsított

Pénzcentrum2010. május 11. 11:02

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Gazdaságvédelmi Főosztálya két biztosító társaság sérelmére bűnszövetségben, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt nyomozást folytat K. Lajos és társai ellen.

A nyomozás során feltárták, hogy 2004-től kezdődően a gyanúsított és társai, a baleseti kárügyintézőként tevékenykedő P. Ildikóval összejátszva, számos személyt bíztak meg azzal, hogy megrendezett gépjárműbalesetben fiktív sérüléseket szenvedjenek. A gyanúsított előzetesen kis értékékű gépjárműveket vásárolt a megrendezett balesetekben gépjárművezetőként résztvevő személyek nevére, és gondoskodott arról, hogy a sértett két biztosító társaságnál új kötelező felelősségbiztosítások kerüljenek megkötésre, amelyek kiterjedtek a gépkocsiban ülő vétlen személyekre is.

A gépjárművek megvásárlását, a biztosítások megkötését követően a gyanúsítottak rokonaik, ismerőseik és egyéb személyek bevonásával, az előzetesen megbeszéltek szerint, Budapest különböző, lehetőleg elhagyatott részein közlekedési baleseteket rendeztek meg, melynek során vagy szándékosan az út mellett álló fának, oszlopnak ütköztek kis sebességgel, vagy az előzetes eligazításnak megfelelően két gépjármű összeütközését játszották el, ügyelve arra, hogy a balesetekben valójában senki se sérüljön meg.

Az ügyben érintett biztosító társaságoknál a "sérültek" megbízása alapján P. Ildikó járt el. A becsatolásra került valótlan tartalmú iratok alapján, maradandó sérülésekre hivatkozással, a biztosító társaságok részéről 20-30%-os munkaképesség-csökkenés került megállapításra, mely alapján több millió forint összegű kártérítés megállapítására került sor. A bűncselekményekkel a sértett két biztosító társaság részéről összességében mintegy 400 millió forint került kártérítésként kifizetésre.

A biztosítási esemény után kifizetésre került összegek jelentős része nem az álsérültekhez, hanem az előzetesen kárrendezéssel megbízott P. Ildikóhoz kerültek, aki az összegeket, a saját jutaléka levonását követően, készpénzben átadta bűntársának. Más esetben a sérült részére közvetlenül a bankszámlájára átutalásra került összegek felvételénél a gyanúsított vagy az általa megbízott személy minden esetben jelen volt, a biztosító által átutalt és a bankszámláról felvételre került összegek a részükre kerültek átadásra. A balestben részt vett személyek az általuk nyújtott alakításért, gépkocsivezetőként történt közreműködésükért általában 100-400 ezer forintot kaptak, de voltak olyan esetek, amikor az előzetesen nekik ígért összegből egy forintot sem kaptak meg.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nyomozás során eddig 63 főt hallgattak ki gyanúsítottként, közülük két személy, a biztosító társaságok felé kárügyintézőként eljárt P. Ildikó és L. Tibor, aki amellett, hogy részese volt "sérültként" egy megrendezett balesetnek, számos személy bevonásával közreműködött további balesetek megrendezésében, valamint a bűncselekményből származó összegek biztosításában, előzetes letartóztatásban van. A bűncselekmények fő szervezője ellen elfogatóparancsot adtak ki, mivel ismeretlen helyen, feltehetően külföldön tartózkodik.

Címkék: