Na, erre rámehet a kutyatulajdonosok gatyája: itt a kötelező biztosítás?

Pénzcentrum2010. március 11. 05:10

Arra kényszerülhetnek a brit kutyatulajdonosok, hogy biztosítsák kedvenceiket támadások esetére egy jelenlegi kormánypárti javaslat szerint, miután hetente átlagosan több mint 100 ember kerül kórházba kutyatámadás következtében - tudósított a BBC.

Kötelezővé válhat Angliában a biztosítás a kutyákra a Munkáspárt javaslata szerint, miután átlagosan hetente több mint százan kerülnek kórházba az országban kutyatámadás miatt. Egyre többen számolnak be kutyaviadalokról, valamint illegális tartásról is, részben bandák által, akik státuszszimbólumnak tekintik a veszélyes kutyák tartását - írja a BBC.

A kormányzat megbeszéléseket kezdett az 1991-es, a veszélyes kutyák tartását szabályozó törvény módosításáról a híresztelések szerint. A törvény eredetileg négy kutyafajta, köztük a pitbull terrier tartását tiltotta. De ha egy, a listán nem szereplő kutyafajta okozott személyi sérülést vagy vagyoni károkat, azt eddig nem szabályozta , csak egy jóval korábbi, 1871-es törvény, amelynek végrehajtása jóval időigényesebb és bonyolultabb. A törvény kiterjesztésével nemcsak a vagyontárgyak élveznének védelmet, hanem azok is, akik munkájuk során kénytelenek magánterületre lépni - véli a kormányzat.

Egyes vélemények szerint valóban szükség van a törvények felfrissítésére, hogy a szaporodó támadások problémájával szemben hatékonyan fel lehessen lépni és meg lehessen előzni a komoly sérüléseket és a tragédiákat. A konzervatívok a kormányzatot okolják a probléma elharapódzásáért, az elmúlt évtizedben ugyanis több mint a duplájára növekedett a kutyatámadások száma.

Más vélemények szerint elkerülhetetlen lesz néhány éven belül a kutyák regisztrációja és a javaslat szerint a szabályozó hatóságoknak joguk lesz a veszélyes kutyák gazdáit szájkosár használatára, vagy akár ivartalaníttatásra kényszeríteni - írja a BBC.

Címkék:
státuszszimbólum, munkáspárt,