Nyaralóbetörések: átlagosan három-négyévente mindenki sorra kerül!

Pénzcentrum2009. szeptember 29. 10:01

Az ősszel elnéptelenedő nyaralóházakra mind a természet, mind a betörők komolyan megnövekvő kockázatot jelentenek. A természeti csapások (vihar, hónyomás, csövek elfagyása, stb.) által okozott károkat jelentősen növelheti, hogy azokról a tulajdonosok esetleg csak hetekkel később értesülnek. A betörések esélyét pedig az fokozhatja, hogy egyre több értékkel szereljük fel a nyaralóinkat is. Nem csoda, hogy a CLB Független Biztosítási Alkusz adatai szerint az őszi hónapokban negyedével is megnő a nyaralóbiztosítást kötő ügyfelek száma. Az alábbiakban a kockázatok csökkentését célzó praktikákon kívül e biztosításfajta jellemzőiről is szó esik.

Csak első hallásra meglepő, hogy biztosítói adatok alapján évente a nyaralók mintegy 25-30 százalékába hatolnak be hívatlan látogatók. A viszonylag alacsony kockázat azonban szinte csábítja a rossz szándékkal közeledőket. Speciálisan a nyaralókra jellemző, hogy a behatolókat nemcsak az ott található értékek vonzhatják. A véletlenszerűen megjelenő tulajdonosok viszonylag gyakran találkozhatnak hívatlan "albérlők" jelenlétének egyértelmű nyomaival is - a beköltöző hajléktalanok általában akkor is jelentős károkat tudnak okozni a berendezésben, ha értékeket nem tulajdonítanak el.

Az időszakosan használt ingatlanok piacának vizsgálata rámutatott: egyre gyakoribb jelenség, hogy a nyaralóingatlanok értéke - azok elhelyezkedésétől függően (Balaton, Budapest környéke) - akár többszörösen is meghaladhatja a tulajdonos fő lakóingatlanának értékét. Azt persze a betörők is pontosan tudják, hogy évről évre nő az átlagos értéke a nyaralóknak, amelyekben egyre értékesebb ingóságokat tartunk.

A betörések ellen az előrelátás a leghatékonyabb fegyver. Néhány alapvető tipp arra, hogyan csökkentsük a nyaraló feltörésének kockázatait:
• Biztonsági zár, illetve rácsozat a könnyen megközelíthető ajtókon, ablakokon
• Törésgátló fólia az üvegfelületeken
• Valamennyi melléképület megfelelő zárhatóságának biztosítása
• Riasztóberendezések alkalmazása
• Az értéktárgyak hazaszállítása, de legalább a könnyen látható helyekről való eltávolítása
• Mivel a kockázatokat teljesen lehetetlen kizárni, ezért kössünk biztosítást a nyaralóra

"Nyaralóbiztosítást a magas kockázati szint miatt akkor is megéri kötni, ha az állandó lakó hiánya, illetve a lakott területtől való távolság hiánya miatt ezekre az épületekre általában magasabb díjjal köthető biztosítás, mint egy hasonló, ám állandóan lakott ingatlanra. - tájékoztat Bravik Attila, a CLB helyettes ügyvezetője. - Bár kiemelt értékű tárgyakat (művészeti tárgyak, ékszerek, stb.) a biztosítók nem fedeznek, az itt tartott ingóságokra fedezetet nyújtanak, mégpedig az alkalmazott biztonságtechnikától függően viszonylag széles határok között."

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az alábbi példán jól látszik, hogy az egyes biztonságtechnikai eszközök megléte esetén hogyan változik a biztosítható ingóságok maximális mértéke:

Címkék: