Rossz hír az autósoknak - De miért drágul a kötelező?

Pénzcentrum2009. június 10. 09:33

Drágábbak lehetnek a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási díjak ősszel, mivel a parlamentben hétfőn elfogadott törvény változtat az eddigi díjképzésen - mondta a Genertel vezérigazgatója az InfoRádiónak. Csikós Dániel szerint kritikus pont például az, hogy köbcentiméter helyett kilowattal kell számolni, illetve a bonus-malus rendszer eddig még ismert átalakítása is.

Több minden is változik ősztől a gépjármű-felelősségbiztosítások rendszerében. A legjelentősebb változás egyértelműen az, hogy az évforduló időpontja megváltozik, azaz nem január elseje lesz egységesen, hanem a gépjármű megvásárlásának időpontjához igazodik - mondta az InfoRádiónak Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének elnöke.

Megjegyezte: a biztosítók hirdetési kötelezettsége változatlanul megmarad, azaz év végén továbbra is meg kell hirdetniük a tarifáikat, ami egy évig marad kötelezően érvényben. Az ügyfeleket külön is értesíteni kell majd, hogy ne maradjanak le véletlenül a változásokról, és tudjanak váltani, ha úgy gondolják.

Hozzátette: a bonus-malus rendszerben az változik, hogy kártörténeti nyilvántartást kell vezetnie majd a biztosítóknak. Ez egy, a káradatokat tartalmazó központi nyilvántartás lesz, és ez fogja befolyásolni az egyes ügyfelek besorolását.

Öt-hét év lehet az átmenet, amíg az év végi váltóportfólió évközi váltóportfólióvá válik a gépjármű-felelősségbiztosítási piacon - mondta az InfoRádiónak Csikós Dániel, a Genertel vezérigazgatója.

A törvényi átalakulás elég sok adminisztratív átalakítást jelent a biztosítók számára, vannak olyanfajta előírások, amelyek például a díjképzés rendszerét változtatják meg, a bonus-malus rendszert alakítják át. Ezen a téren még várnak a pénzügyminisztérium rendeleteire, amelyek ezeket pontosítják, s amint ezek megjelennek, tudni fogják, hogy milyen irányba menjenek el.

Rendeletben kell szabályozni például a díjképzési alapot, kérdés többek között, hogy köbcenti helyett a kilowattot tekintsék-e díjképzési alapnak, és a bonus-malus-rendszer szabályozását is nyitva hagyta a törvény - mutatott rá Csikós Dániel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzátette: a különböző besorolási értékek a díjképzési alap esetében nem feleltethetőek meg egymásnak, de vannak olyan trendek, amelyek szerint a kevesebb köbcentis autó magasabb teljesítménnyel működik. Át kell gondolniuk a biztosítóknak, hogy miként alakítják át a tarifát. Modellezniük kell a meglévő tarifákat, végig kell gondolniuk, hogy ez milyen módon hat az árképzésre. Félnek attól, hogy a pénzügyminisztérium csúszik a rendeletek kiadásával, és így kevés idejük lesz a biztosítóknak a megfelelő modellezésekre - vázolta a vezérigazgató.

A biztosítási kampány időszakának áthelyeződése másfajta magatartást vált majd ki a biztosítókból, mint ami eddig jellemezte őket. Minimum stagnálni fognak az árak, de adott esetben bizonyos fokú emelkedését is fogja jelenteni. Az első időszakban néhány százalékos plusz változás jöhet - vélekedett Csikós Dániel. A kötelező biztosításoknál főleg a díj számít, de azért van egy jelentős szegmens, akiknek fontos az is, hogy milyen a biztosító háttere - jelentette ki a Genertel vezérigazgatója.

Amellett, hogy egyre nő az internetezők aránya, egyre nő azok száma is, akik valamiféle terméket, szolgáltatást a neten keresztül rendelnek meg, és így nő az online módon biztosítást kötők aránya is - mondta az InfoRádiónak Kurucz Imre, az NRC kutatási igazgatója.

Hozzátette: a kgfb és utasbiztosítás megkötésére kifejezetten alkalmas a világháló. A kötelezőnél egyértelműen, az esetek 90 százalékában az ár az elsődleges, de azok aránya is jelentős, az autósok egyharmada, akik ekkor is figyelembe vesznek más szempontokat is.

A casco esetében is jelentős az ár, de ott hangsúlyosabban figyelik az egyéb tényezőket is. Így fontos, hogy megbízható cégről legyen szó, és fontosak a pluszszolgáltatások is - jegyezte meg Kurucz Imre.

Címkék: