Akár 6200 forinttal is nőhet a gyógyszered ára szerdától!

Pénzcentrum2009. március 31. 09:00

A kormány egészségügyet érintő takarékossági csomagja miatt minden tizedik támogatott orvosság térítési díja változik szerdától. Száz forint értékű orvosságra eddig átlagosan 71 forint támogatást adott az egészségbiztosító a járulékokból, április elseje után 68-69 forintot ad. Van olyan gyógyszer, amelynek ára 6200 forinttal nő.

A Healthware tanácsadó és piacelemző cég szerint átlagosan 8,5 százalékkal kell többet fizetni a patikákban.

Az árváltozások érintik a keringésre, az emésztésre, az allergiára ható szereket, az agyi folyamatok karbantartására szolgáló orvosságokat. Csökken vagy megszűnt egyes készítmények támogatása, másrészt új, másolt szerek piacra lépése miatt fix támogatási körbe kerültek gyógyszerek. A lényeg, hogy az adott terápiás körbe tartozók közül a legolcsóbb orvosság árához jár a legmagasabb árkiegészítés, ám a többi, drágább orvosság is csak ezt az összeget kapja.

Nő a szívbetegek több gyógyszerének ára is. Ebbe a csoportba a koleszterincsökkentők, a vérnyomás, illetve a ritmuszavar kezelésére való szerek tartoznak. A 85 százalékos támogatási kulcs 80 százalékra mérséklődött. A kormány szerint átlagban nem haladhatja meg a 350 forintot az árnövekedés.

A Magyar Gyógyszerészi Kamara azonban úgy látja: ezek a betegek általában 3-4 készítménnyel tartják karban a betegségüket, ezért ez a 350 forint többlet megsokszorozódhat.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Érdemes odafigyelniük a Plavix márkanevű szer használóinak, mert megjelentek a gyógyszer generikus (másolt) formái, ezért a Plavix térítési díja a korábbi 2850 forintról 9105 forintra változik. Viszont van helyette egy sor más, ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó, olcsóbb gyógyszer.

Címkék: