Méltó büntetés: 90 százalékos adó a jutalomosztó biztosítónak

Pénzcentrum2009. március 20. 10:30

Az Amerikai Képviselőház csütörtökön törvényjavaslatot fogadott el arról, hogy 90 százalékos adó vet ki az AIG biztosítónál kifizetett 165 millió dolláros vezetői jutalmak után.

A testület szóvivője úgy fogalmazott: "Vissza akarjuk kapni a pénzt, az adófizetők pénzét, most!"

Obama elnök is üdvözölte a döntést. Mint mondta, azt szeretné, ha a jogszabály figyelmeztetés legyen minden cégvezető számára: az ilyen jutalmakat nem fogják eltűrni.

A képviselőház a közvélemény és a politikusok felháborodása után döntött a javaslatról, amelyet 328-93 arányú szavazással fogadott el a testület. A javaslatra 243 demokrata és 85 republikánus képviselő szavazott igennel.

A tervek szerint a 90 százalékos adó a 250 ezer dollárnál nagyobb jutalmakat sújtaná minden olyan vállalatnál, amelyik legalább 5 milliárd dolláros szövetségi segélyt kapott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az American International Group biztosító összesen 200 milliárd dollár segítséget kapott, így mostanra a legnagyobb, nyolcvan százalékos tulajdonosa az állam lett. Ezért is kínos, hogy a megmentésre szánt pénzből 165 millió dollárt bónuszokra költött a vállalat, sőt 33,6 millió olyan dolgozókhoz került, akik azóta elhagyták a megroppant társaságot.

A pénzügyi csoport csaknem minden tagja, 73 fő, egymillió dollár feletti bónuszt kapott fejenként, pedig ők hozták össze azokat az ügyleteket, melyek miatt kis híján összeomlott az AIG.

Címkék: