Autóval mész nyaralni? Ezeket mindenképp csekkold indulás előtt, hogy ne legyen baj

Pénzcentrum2021. június 21. 14:02

Tombol a nyár, indul a turistaszezon: rengeteg magyar kel útra a következő hetekben. A lakosság kétharmada tervez idén nyáron belföldi nyaralást, 20 százalék külföldön akarja tölteni a szabadságát. A Magyarországon belüli utazáshoz a legpraktikusabb az autó, és a horvát tengerpartra is megérheti kocsival lemenni. Viszont saját biztonságunk érdekében fontos, hogy a kocsink megfelelő állapotban legyen a nagy út előtt. Mutatjuk, mi mindenre kell figyelni!

Egy korábbi kutatás szerint belföldi nyaralást a magyar lakosság kétharmada, külföldit tízből 2 fő tervez idén nyárra. A bel- és külföldre is utazók aránya pedig 10 százalék körül van.

A belföldi utazásokhoz egyértelműen az autó a legpraktikusabb választás, de ha az Adria felé vesszük az irányt, akkor is jó választás lehet kocsival útra kelni. Bár például az autópályákon súlyos pénzeket kell fizetni, a Pénzcentrum nemrég kiszámolta, hogy így is autóval érheti meg a legjobban célba venni a horvát tengerpartot.

Azonban nemcsak a sofőrnek, hanem az autónak is fel kell készülnie a nyaralásra. A német autóklub összeszedte, mi mindent kell lecsekkolnunk a járgányon, mielőtt nyaralni indulnánk vele. Mutatjuk az ADAC csekklistáját!

Gumiabroncsok: indulás előtt feltétlenül ellenőrizük a gumiabroncsok nyomását, és egy kicsit fújjuk túl őket, ha sok csomaggal kelünk útra. Csekkoljuk az abroncsok profilját és azt is, hogy nincsenek-e sérülések rajtuk.

Motorolaj: a nyaralás előtt ellenőrizni kell az olajszintet is, hiszen ha túl alacsony, a motor károsodhat.

Hűtőrendszer:  ilyen kánikulában különösen fontos, hogy a motor megfelelően tudja hűteni magát. Mindenképp ellenőrizni kell a hűtővíz szintjét, szerencsére ez gyakorlatilag minden benzinkútnál feltölthető. De légy óvatos! Ha a motor forró, a hűtőrendszer nyomás alatt áll, ilyenkor jobb, ha nem nyitod ki a tartályt. Az újratöltésnél mondig várd meg, hogy a motor lehűljön.

Világítás: gondosan ellenőrizd, hogy az összes fényszóró, index és hátsó lámpa működik-e. A hosszú úton nagyon fontos, hogy jól lássanak minket.

Akkumulátor: kevesen tudják, de az akksi nem csak a hidegre, de a forróságra is érzékeny, nagyon visszaveheti a teljesítményét a hőség. Egy hosszabb utazás előtt érdemes megnézetni az akkut, és ha szükséges, akkor cserélni is.

Fontos még: hosszú utazások előtt ellenőrizni kell még a légkondicionálót, a fékeket és az ablaktörlő lapátokat is, és mindig töltsük fel a szélvédőmosó tartályát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Utazás után ezeket fontos ellenőrizni

Hosszú nyaralás után is fontos ellenőrizni, kitakarítani az autót. A kocsit azért is fontos kiüríteni, mert minden plusz kiló megdobja a fogyasztást:

A nehéz poggyász kirakod után ellenőrizni kell a fényszórók beállítását. Szükség esetén pedig utána kell állítani, hogy a fényszórók ne világítsanak túl alacsonyan, az utat rendesen bevilágítsák.

A gumiabroncsok nyomását is érdemes csekkolni, hiszen érdemes egy kicsit túlfújni a kerekeket, ha nehéz poggyászokat szállítunk. Intenzív használat után a futófelület mélységét is ellenőrizni kell.

Nem csak az ablakok külső része lesz piszkos egy hosszú út után. Egy nyaralás után érdemes belülről is lemosni őket, hogy a szennyeződések ne zavarják a kilátást.

Hazaérkezés után is érdemes csekkolni az olajszintet és a hűtőfolyadékot is, és szükség esetén után kell tölteni. Ha lecsökkent a hűtőfolyadék szintje a nyaralás végére, az okot szakemberrel kell kivizsgáltatni.

Címkék:
utazás, autó, nyaralás, szabadság, nyár, turisták,