21 °C Budapest

Az Aldi a Lidl nyomában: botrányos diszkontok

Pénzcentrum
2013. január 14. 05:32

Alig telt el néhány nap az új évből, már robbant is 2013 első diszkontbotránya: német sajtóinformációk szerint az Aldi éveken keresztül megfigyeltette dolgozóit, teljesen illegálisan, már-már titkosszolgálati módszerekkel. Az ügy kínosan emlékeztet a nagy konkurens Lidl botrányaira - a Pénzcentrum.hu most újra kinyitja a diszkontaktákat.

Éveken keresztül megfigyeltette dolgozóit a németországi központú Aldi Süd nemzetközi diszkontáruházlánc - írta a Der Spiegel című német hetilap múlt vasárnap megjelent számában egy magándetektív beszámolója alapján.

Az Aldi Süd a Der Spiegel szerint hivatalosan a bolti lopások megakadályozására adott megbízásokat Wolfgang Paul magándetektívnek, de egyebek mellett arra is utasította, hogy a felügyelete alá tartozó áruházakban figyelje meg a dolgozókat a raktárakban és az öltözőkben elhelyezett kamerákkal, készítsen jelentéseket a szokásaikról, a rendhagyó, feltűnő jelenségekről, de az alkalmazottak között szövődő szerelmi kapcsolatokról is.

Fotó: spiegel.de

Amikor a külső vállalkozóként dolgozó detektív kifogásolta az előírt módszereket, az óriáscég menedzserei megfenyegették, hogy visszavonják a megbízásokat, és a vállalat ügyvédeit mozgósítva tönkreteszik - áll a beszámolóban.

A cég a Der Spiegelnek megküldött állásfoglalásában visszautasította a vállalkozó állításait, és hangsúlyozta, hogy nem adott megbízást magándetektíveknek jogellenes módszerek alkalmazására, és nem is tűr el ilyesmit.

A lap emlékeztetett az Aldi egyik legnagyobb versenytársa, a Lidl 2008-as megfigyelési botrányára. A Lidl több száz németországi üzletében rendszeresen megfigyelték a dolgozókat biztonsági kamerákkal és hivatalosan a bolti lopások megakadályozása céljából megbízott magándetektívekkel.

"Nincs semmi különbség az Aldi és a Lidl között" - mondta a Der Spiegelnek Wolfgang Paul, aki csaknem 15 évig dolgozott az Aldi Südnek.

A Lidl robbantotta a bombát

A nemzetközi sajtó 2008 tavaszán kezdett el foglalkozni a Lidl botrányos ügyeivel, kis túlzással mondhatjuk, hogy hazánkban is ekkor vált igazán ismertté az áruházlánc neve.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Lidl detektíveket vett fel a csalással, lopással vádolt alkalmazottak kiszűrésére, bekameráztatták még a mosdókat is, és a pihenőidőkben folytatott beszélgetéseket is rögzítették. Ráadásul a magándetektívek által rögzített videófelvételekre bizalmas vevőadatok - például PIN-kódok - is felkerültek.

A botrányt kirobbantó Stern-címlap(Fotó: indymedia.ie)


Bár tagadta bűnösségét a német diszkontlánc, ennek ellenére kifizette a kémkedésért kiszabott büntetést, ami egyedül Alsó-Szászországban több mint fél millió euró volt. Ez mintegy 10 ezer alkalmazott számára jelentett egyenként 60-70 eurónyi kártérítést. Korábban, 2004-ben az üzletlánc cseh és lengyel üzleteiben a női alkalmazottjait sárga fejpánt viselésére kötelezték menstruációs ciklusuk alatt. Erre azért volt szükség, hogy a munkavállalókkal állítólag kíméletlenül bánó német diszkontláncban a hölgyek olyankor a kijelölt időpontokon kívül is kimehessenek a mosdóba.

A Pénzcentrum.hu-nak még 2010-ben egy korábbi (magyar) Lidl-középvezető arról beszélt, hogy a konszern hiába tagadta, a dolgozók számára egyértelmű volt, hogy a kirobbant botrányok egytől-egyig tényeken alapulnak.

Az egykori Lidl-munkatárs mindennapi munkája során azt tapasztalta, hogy a német újságokban megjelent hírek nálunk is igaznak bizonyultak: mindenkiről, minden szintű dolgozóról vezettek, vezettek aktát, ahogy a német médiumok anno fogalmaztak "nemzetbiztonsági módszerekkel".

"Biztos vagyok abban is, hogy a dolgozók megfigyelése is működött/működik még mindig. Érdekesen konstatáltuk például egyik kollégámmal, munkakezdéskor változásokat véltünk felfedezni az egyes épületek helyiségeiben, a földön többször is láttunk apró mennyezetdarabokat. Gyanús, hogy pont egy nappal a németországi megfigyelési botrány (melyről a Stern magazin számolt be még 2008 tavaszán), kirobbanása után látszottak furcsa nyomok az álmennyezeten és más falakon is" - mondta.

A botrány után elindított a vállalat egy speciális közvélemény-kutatást, ami egy német egyetem által kidolgozott rendszeren alapszik. Elvileg ezen keresztül visszacsatolást kap a vezető is a beosztottjai hangulatáról. "Meggyőződésem, hogy bármennyire anonim is a rendszer, egyes vezetők pontosan tudják, hogy melyik dolgozó mivel elégedett, vagy elégedetlen. Főleg arra mentek rá, hogy te, mint dolgozó hogy érzed magad a Lidlnél. Ezt szerintem hirtelen kedélycsillapítóként, mintegy nyugtatópirulaként próbálták használni a még Lidlnél dolgozók megtartásának érdekében" - mondta el lapunknak az egykori alkalmazott.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem