7 °C Budapest

A magyar boltok legnagyobb hazugságai

2014. október 19. 07:00

Hajlandóak vagyunk jóval magasabb árat fizetni egy-egy termékért, ha egészségesnek hisszük. Akár háromszoros árat a bioért, vagy dupláját a barna cukorért, ami csak színezett, nem pedig az eltérő előállítási folyamat eredményeképpen más a színe. Hangzatos feliratok, csökkentett só vagy zsírtartalom: nem árt ezekkel vigyázni. Mert valójában nem mindig érik meg az árukat.

Egy, az International Food Information Council által a közelmúltban készített kutatás szerint az emberek nagy része törekszik arra, hogy étkezési szokásait egészségesebbé tegye, legalább egy ponton. Azaz például kevesebb cukrot fogyasszon, elhagyja a kenyeret, vagy több zöldséget és gyümölcsöt egyen. Az élelmiszeripari cégek marketingstratégiája ezt a trendet lovagolja meg, amikor például a csomagoláson kiemeli egy-egy termék előnyös tulajdonságát. Egy gabonapelyhen az áll, hogy teljeskiőrlésű gabonát és kálciumot tartalmaz, de csökkenti értékét, hogy tele van cukorral.

Íme a legnagyobb átverések, amikkel a boltokban traktálnak minket, és amikre rengeteg pénzt szórunk el, akár feleslegesen:

1. Bio termékek

Az üzenet. Nem baj, hogy akár triplája az ára, végre teszel valamit a szervezetedért. Csak így őrizheted meg az egészségedet.

Igazság. Az ár-érték arányt tekintve azonban nem éri meg bio zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztani, hiszen a hazai idénytermények minőségi szempontból vetekszenek a bioval. Persze aki megteheti, fogyassza őket nyugodt szívvel. A daganatos megbetegedések kezelésében kifejezetten fontos a teljesen vegyszermentes táplálkozás, így abban az esetben ajánlott a bio étrend követése - tájékoztatta a Pénzcentrumot Györki Niké, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa.

2. Natúr, reform termékek

Az üzenet. Felmérések igazolják, hogy az amerikaiak 60 százaléka azt gondolja, hogy sokkal tápanyagdúsabb terméket fogyaszt, ha a csomagoláson valamilyen formában fel van tüntetve a natúr, vagy természetes szó. A magyar háztartások zömében is egyre gyakoribb vendégek a natúr termékek.

Igazság. Az efféle natúr, vagy reform termékek csomagolásukat és árukat tekintve kísértetiesen emlékeztetnek a biora. Csakhogy ezeket nem a kötelezően vegyszermentes eljárással termesztik, tulajdonképpen nincs konkrét definíció arra, mi számít természetes összetevőnek, terméknek. Azaz ha csak az egészségünk miatt vennénk, nem biztos, hogy érdemes. Itt az is a csel része, hogy valaki bár biót venne, "csak" natúr terméket kap, ha nem figyel.

3. Igazi gyümölccsel készült

Az üzenet. Igazi gyümölccsel készülő gumicukor, gabonapehely, müzliszelet. Nagy az esély rá, ha megfordítjuk, az összetevők közt nem úgy találunk gyümölcsöt, mint gondolnánk.

Igazság. Sokkal szívesebben veszünk akár édességet is, ha látjuk a feliratot, gyümölcs is van benne. Csakhogy egyrészt megfeledkezünk arról, hogy ez a gyümölcstartalom lehet olyan elenyésző, hogy ettől még nem lesz egészséges az adott termék. Másrészt pedig lehet, hogy csak valódi gyümölcsből készült sűrítmény, vagy ugyanígy szárított, aszalt formában van benne, az pedig már nem ugyanaz. Így alig járul hozzá a napi gyümölcs-bevitelhez, ha édesítve van az a gyümölcskoncentrátum például, csak az elfogyasztott cukormennyiséget dobja meg.

4. Barnacukor

Az üzenet. Ha már muszáj cukrot fogyasztanod, inkább a barnát válaszd, az diétásabb!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Igazság. Míg egy kiló kristálycukor 2-300 forint, addig a barna nádcukorért kifizetünk 800-1200 forintot is. A nádcukor ugyanúgy erőteljesen megdobja a vércukorszintünket, mint a kristálycukor, így egyáltalán nem diétás. Ugyanakkor az sem kis probléma, hogy sok esetben melasszal, vagy akár szintetikus anyagokkal színezett fehér, cukorrépából készült cukrot akarnak ránk sózni. Ennek ára a nád- és kristálycukor között található. A finomítatlan barnacukor előnye, hogy egyéb fontos összetevők vannak benne a cukron túl, ezért az egészségesség nevében sokan inkább ezzel édesítenek. Ha az olcsóság alapján választanánk, könnyen behúzhatnak azonban a csőbe. Csak drága lesz, kedvező tulajdonsága viszont aligha.

5. Egyes barna kenyerek

Az üzenet. Edd ezt, ez egészséges, teljes kiőrlésű gabona, rozs és egyéb magas rosttartalmú összetevők vannak benne.

Igazság. A színezett kristálycukorhoz hasonlóan ez is átverés, itt sokszor malátával érik el az egészségesnek ható barna színt.

6. Csökkentett tartalom

Az üzenet. Gyakran olvassuk: csökkentett só-, zsír-, vagy cukortartalom. Milyen jó neked, hogy keveset viszel be abból, ami nagyon káros az egészségedre.

Igazság.
Azért, mert rá van írva, hogy csökkentett tartalom, attól még tartalmazhat sokat az adott anyagból. Lehet magas a zsírtartalma egyébként, ez csak annyit jelent, hogy ebben kevesebb van, mint a más márkájú ugyanilyen termékekben, vagy mint ebben a termékben korábban. Ugyanúgy vesszük ezt a feliratot, mintha alacsony cukortartalomról lenne szó, pedig a kettő nem ugyanaz.

Ha most még elő is fordulhatnak efféle megtévesztő kiemelések, az új szabályozást (a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásáról szóló EU rendelet) követően aligha. Az új rendelet 2014. december 13-án lép életbe, és új szabályokat hoz majd a jelölésekkel kapcsolatban. Főként annak érdekében, hogy ne lehessen félrevezetni a fogyasztókat.

A hozzáadott vitaminnal kapcsolatban például igen szigorú a szabályozás. A jogszabály meghatározza, hogy az élelmiszernek minimálisan mennyit kell tartalmaznia az adott vitaminból vagy ásványi anyagból, ha az a jelölésen fel van tüntetve. Eszerint például a "C-vitaminban gazdag" felirat akkor szerepelhet az élelmiszeren, ha az élelmiszer C-vitamin mennyisége legalább a napi beviteli mennyiség harminc százaléka. Ez a mennyiség felnőttek számára 80mg, amelynek harminc százaléka 24 mg.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm