23 °C Budapest

Újabb sztrádaépítés kezdődik Magyarországon

Pénzcentrum
2013. március 7. 11:09

150 milliárdos út- és vasút-beruházási programról döntött az infrastruktúra-fejlesztő - tudta meg a Magyar Nemzet. A projekt keretén belül megkezdik az M4-es építését, tovább épül a 86-os főút, és korszerű vonatbefolyásoló rendszert kap a Budapest-Gyoma vasútvonal.

Gőzerővel zajlik az uniós források lekötése a jelenlegi finanszírozási ciklus lezárása előtt. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztőtől (NIF) kapott értesülések szerint több szakaszban jó néhány gyorsforgalmi-, közút- és vasúti projektet kezdenek meg a jelenlegi uniós költségvetési keret terhére. - Az első csoportba tartozó, mintegy 150 milliárd forint nettó költségű fejlesztések megkapták a miniszteri jóváhagyást, azok kiírásáról a napokban döntött a NIF felügyelőbizottsága -Loppert Dániel, a szervezet szóvivője elmondta, hogy a döntés alapján megkezdődik az M4-es autópálya megépítésének előkészítése. Az első szakasz Abony és Fegyvernek között épül majd fel kétszer két sávos formában 28,9 kilométeren, és magában foglalja a Szolnokot északról elkerülő új autópálya-híd megépítését is.

A másik fontos gyorsforgalmi fejlesztés a 86-os út gyorsforgalmi szakaszának továbbépítése, amely a Nyugat-Dunántúl észak- déli irányú főútja, és jelentős nemzetközi teherforgalmat bonyolít le. A Szombathely-Csorna szakaszon a mostani döntés alapján Szeleste és hegyfalu között épül egy viszonylag rövid, 7 kilométeres kétszer két sávos út, de Loppert Dávid szerint hamarosan indulhat a Csornáig vezető szakasz beruházása is. Tekintve, hogy Csornától az M1-es autópályáig már elindult a közbeszerzés a fennmaradó szakaszok gyorsforgalmi úttá történő kiépítésére, ezért elérhető közelségbe került Szombathely és több nagyobb dunántúli település bekötése a gyorsforgalmi hálózatba.

Eközben február végén Szijjártó Péter 360 milliárdos vasúti gigaberuházást jelentett be. Ennek keretében egy Budapestet elkerülő tehervasúti körgyűrű épülne, amellyel 4-5 napról egy napra csökken a hazai teherforgalom menetideje.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 4. szombat
Mónika, Flórián
18. hét
Május 4.
A tűzoltók napja
Május 4.
Star Wars Nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm