14 °C Budapest

Megteltek a balatoni kempingek: csak ezekre a napokra van szabad hely

2016. június 24. 05:50

A legtöbb kemping kora tavasztól ősz végéig üzemel, de a júliustól augusztusig tartó időszakban telnek meg igazán. Aki legalább egy hétig szeretne kempingezni a Balaton környékén, az már nehezen talál helyet magának, persze nem reménytelen. Utánajártunk, hogy milyen költségekkel kell ilyenkor számolni, és hogy érdemes-e külföldön próbálkozni.

Sokan a hangulat és a természetközeliség miatt választják a kempingezést, de árban is meggyőző szállásformának számít. Magyarországon rengeteg kemping található, a legtöbb persze a Balaton-parti településeken. Körülnéztünk, hogy alakulnak az idei árak, és milyen kiadásokra számíthat, aki kempingezni indul.

Már csak egy-két napra vannak helyek

A kempingválasztásnak rengeteg szempontja van, de fontosak az árak, a vízpart közelsége és a környéken elérhető szórakozási lehetőségek. A Balatontourist Kft. számos balatoni településen összesen 13 kempinget üzemeltet, mintegy 5800 kempinghellyel. Jellemzően a sátor- és lakókocsihelyek dominálnak, de a többségükben van bungaló, mobilház vagy bérelhető bungalósátor.

Ahol van bungaló és mobilház, esetleg lakókocsi, ott összefüggő két hetet már nem tudnak adni

 - tudta meg a cégtől a Pénzcentrum.

A kempinghálózatban nincs egységes árindex, mindenhol a saját adottságaihoz, lehetőségeihez, a végrehajtott fejlesztésekhez igazított árak vannak. Az azonban biztos, hogy a júliusban induló csúcsszezonban mindenhol felmennek az árak, de még így is a kempingezés marad az egyik legolcsóbb szállásforma.

A vízpart közelsége az árakat is megdobja a kempingek nagy részében


Mi mennyibe kerül, ha kempingezni mész?

Kempingezésénél mindig van egy úgynevezett személyi díj, ami mellett a sátorhely-, sátor-, lakókocsi- vagy mobilházbérlésének is megvan a díja, illetve az egyéb szolgáltatásoknak, mint például az áram, de az idegenforgalmi adóval is számolni kell. Tételesen az alábbi költségekre számíthat, aki kempingezni indul:

  • Személyi díj: 1000-1500 forint
  • Sátorhely: 600-900 forint (nagyobb méret esetén 1000-3000)
  • Lakókocsihely bérlés: 3-10 ezer forint (ez is méretfüggő)
  • Parcella (területhasználat díj = autó + lakókocsi + áram): 2500-4000 forint
  • Bungaló vagy mobilház (min. 4 fő): 20-25 ezer forint
  • Lakókocsi bérlés: 9-15 ezer forint (ez is méretfüggő)
  • Kutya (nem mindenhol lehet): 800-1000 forint
  • Áram: 500-900 forint
  • Parkolás: 500-600 forint
  • Mosás: 400 forint
  • Ágynemű bérlése: 1000 forint
  • Idegenforgalmi adó (IFA): 400-450 forint

A fenti szolgáltatások nem minden kempingben érhetőek el, valahol például nincsenek bungalók vagy mobilházak, illetve kutyát sem mindenhova lehet bevinni.

A parcella- és a lakókocsiárak széles skálán mozognak, nagyrészt mérettől függ a bérleti díj, a parcelláknál pedig a vízparti elhelyezkedés akár ezer forinttal is megdobhatja az árat.

Érdemes azzal is számolni, hogy valahol kérnek előleget a vendégektől, de csak azoktól, akik hosszabb távra, minimum 4-5 napra mennek. A kempingek nagy része működtet honlapot, ahol ezek az információk mind elérhetőek.

Ha külföldön is kipróbálnád

Az Eurocamping adatbázisa szerint rengeteg a külföldi lehetőség: Horvátországban például 154 kempingből lehet válogatni, Olaszországban több mint 800, Ausztriában pedig több mint 300 található, de vannak görögországi, szlovéniai, németországi és franciaországi ajánlatok is. Ezekben a személyi díj 8-10 euró, vagyis 2500-3000 forint között mozog, a sátorhelyek 10-16 euró (3000-5000 forint) körül vannak, a parkolás a legtöbb helyen 10 euró (3000 forint), kutyát pedig 3-7 euróért (900-2000 forintért) lehet bevinni. A 4 fős mobilházak 100 eurónál (30 ezer forint) kezdődnek, az idegenforgalmi adó pedig akár 7 euró (2000 forint) is lehet. Külföldön tehát borsosabbak az árak, aki viszont szívesen választja az üdülésnek ezt a formáját, annak jobban megéri, mint a hotelfoglalás.

Volt drágulás, de mindenhol vannak kedvezmények

A személyi díjak és a sátorhelyek díjai többnyire változatlanok maradtak az elmúlt években, de a keresettebb szállástípusoknál - mint a mobilház, a bungalók és a 90-120 négyzetméter közötti nagy parcellák - tavaly óta emelték az árakat, átlagosan 5-7 százalékkal. Szintén látható némi emelkedés az olyan szolgáltatások esetében, mint az áram és a parkolás.

A legtöbb kempingben több akció elérhető, amelyekkel spórolni lehet: ha például valaki hosszabb időre bérel, akkor különféle kedvezményeket kap, illetve van csoportos kedvezmény, nagycsaládos kedvezmény,

 és egyéni kedvezmények, amelyeket az egyes kempingek szabnak meg. A kempingezés szerelmeseinek érdemes lehet szezonbérletet váltani (4 vagy akár 6 hónapra) egy jól bevált helyen, ezek ára 300 ezernél kezdődik. Annak pedig, aki biztos helyet akar, nem árt előre foglalni, főleg azért, mert előfoglalási akciókkal is lehet élni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kemping a svájci Silvaplana-tó mellett (Forrás: Getty Images)


Sound, átúszás, bornapok: mikor lesz teltház?

A tavalyi évhez képest jelentősen megnőtt a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) balatonboglári Sellő kempingjében az előfoglalások száma - mondta el a BAHART a Pénzcentrumnak. Ez köszönhető egyrészt a kempingbe telepített új szállástípusnak, a mobilházaknak, amelyek már most nagyon kedveltek, illetve idén láthatóan többen gondolkodnak előre, ugyanis nőtt az előfoglalások száma.

Júliusban és augusztusban közel teltházas előfoglaltság várható a hétvégékre, illetve a Balaton-átúszás időpontjában és a Boglári Bornapok rendezvénysorozat idején.

A Füred Kemping & Üdülőfalu viszonylag nagy üdülőház-mobilház kapacitással rendelkezik, de már így is vannak olyan főszezoni időszakok, amikor csak 1-2 napra tudnak vendéget fogadni. Július 10 és augusztus 25 között számítanak a legnagyobb foglaltságra, de a telt ház táblát évek óta nem tették ki, mivel sátor és lakókocsihely mindig van elég. A kempingben összesen 785 parcella, 70 bungaló és kb. 140 mobilház található, vagyis a sátor- és lakókocsihelyek adják a kapacitás háromnegyedét.

A szántódi RÉV Kemping tulajdonosa szerint, ha idén is olyan jó idő lesz, mint tavaly, akkor az előzetes foglalások alapján szépen megtelnek a balatoni kempingek.

A kis 2 hektáros kemping minden évben a Balaton Sound zenei fesztivál idején, illetve augusztus néhány hetében közelíti meg a teltházat.

A bevételek felét a sátras vendégek teszik ki, és hatodát jelentik a mobilház-bérlésből jövő bevételek. A tulajdonos szerint egyre kevesebb kemping működik a Balaton körül, főleg azok vannak veszélyben, amelyek nagyon jó helyen vannak, közvetlenül a vízparton, mert ezek helyére gyakran lakóparkok vagy szállodák épülnek. Ennek ellenére úgy látja, hogy továbbra is sokan vannak a kempingezés szerelmesei, akik hangulata és természetközelisége miatt évről évre ezt a szállásformát választják.

Ezek kellenek még egy jó kempingezéshez

A kempingcikkek iránt március elejétől kezdődik a kereslet, de az igazi kempingszezon kezdete július eleje, rosszabb idő esetén pedig a hónap vége. Virág József, a Kempingvilág ügyvezetője szerint manapság lakókocsival, lakóautóval klíma nélkül nem szívesen indul el senki nyaralni, így ezek a berendezések sláger termékeknek számítanak ilyenkor. A vásárlók emellett leginkább a "fogyó eszközöket" keresik, mint a sátor rudak, cövekek, de szezonban nagy a kereslet kempingbútorok iránt is.

A Decathlon sportáruház arról számoltak, hogy vásárlói legtöbbször a sátrak mellett a hálózsákokat és a matracokat keresnek, de a kiegészítők is nagyon kedveltek ilyenkor, mint a kulacsok, a gázfőzők és a hűtőtáskák. Fesztivál időszakban kifejezetten sátrakra és a hozzá tartozó kellékekre (matrac, hálózsák, asztal, szék) vonatkozó kedvezményes ajánlatokkal készül a sportszerlánc.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem