15 °C Budapest
Budapest, 2023. augusztus 27.A budapesti atlétikai világbajnokság záróünnepsége a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 27-én.MTI/Koszticsák Szilárd

Óriási tömeg szállta meg Magyarországot: ennek az egésznek ők az igazi nyertesei

2023. szeptember 7. 16:28

Minden előzetes várakozást felülmúltak az augusztus 19. és 27. között Budapesten megrendezett atlétikai világbajnokság turisztikai eredményei - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) csütörtökön

A közlemény szerint a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján a verseny ideje alatt több mint 170 ezer vendég, majd 460 ezer vendégéjszakát töltött el a fővárosban. A világ harmadik legnagyobb sporteseményének számító rendezvény ideje alatt a szállások jelentős része megtelt, a szállodák szobakapacitás-kihasználtsága átlagosan 80 százalék feletti volt a világbajnokság napjaiban. A szállodai vendégéjszakák 71 százalékát a 4 és 5 csillagos hotelekben töltötték a turisták. A kiemelkedő érdeklődés hatására a szálláshelyi bevételek 2022 azonos időszakához képest több mint a kétszeresükre nőttek.

Kiemelték, hogy a világ szinte minden tájáról érkeztek versenyzők és turisták az atlétikai világbajnokság alatt Magyarországra. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ adatai szerint ez idő alatt mintegy 200 országból utaztak a budapesti szálláshelyekre, a vendégéjszakák 85 százalékát a külföldi turisták adták. Tavalyhoz képest csaknem 38 százalékkal érkezett több külföldi látogató ezekben a napokban. Szinte minden kontinensről jöttek érdeklődők, azonban a legtöbben a legnagyobb küldőpiacokról utaztak Budapestre: az összes külföldi vendégéjszaka közel 9 százalékát a britek, 9 százalékát a németek, 8 százalékát pedig az olasz vendégek foglalták le, de szép számmal fogadtak amerikai, izraeli, spanyol, lengyel és francia utazókat is a szálláshelyek. Emellett a világverseny a hazai turistákat is a fővárosba csábította: 2022-höz képest a belföldi vendégéjszakák száma 22 százalékkal nőtt a verseny ideje alatt.

Arra is kitértek, hogy a forgalom több mint felének a szállodák örülhettek, de nem panaszkodhattak a főváros magán- és egyéb szálláshelyei sem, a vendégéjszakák 34 százalékát ők könyvelhették el. A kiugró nemzetközi érdeklődés a szállodák forgalmát 32 százalékkal, a magánszállásokét 44 százalékkal emelte meg a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az NTAK adatai alapján látható, hogy a világverseny kilenc napja alatt a budapesti szállodák közel teltházzal üzemeltek, a négycsillagos egységekben például a foglaltság elérte a 83 százalékot. Az öt- és négycsillagos házak kihasználtsága pedig a fővárosban 10, illetve 18 százalékponttal múlta felül a tavalyi értékeket.

 A közlemény idézte Horváth Pétert, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatóját, aki elmondta a sikeres vb-rendezés egyúttal újabb kiváló referencia Magyarországnak, ami további világversenyek elnyeréséhez segíthet hozzá. A rendezvényipar leggyorsabban növekvő szegmense a sport. Ezen a piacon Magyarország kiváló esélyekkel tekinthet a következő évekre. Ezt azért is fontos szem előtt tartani, mert a sportesemények látogatói jellemzően hosszabb időt töltenek, többet költenek, és minőségi szolgáltatásokat vesznek igénybe.

Mindezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy a turizmus az atlétikai világbajnokság egyik legnagyobb nyertese

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

- hangsúlyozta az MTÜ vezérigazgatója. A nagy presztízsű világverseny alatt a szállodai szobák még a főszezonban megszokotthoz képest is magasabb árakon keltek el. A vb-t megelőző héthez képest csaknem 15 százalékkal nőtt az átlagos szállodai szobaár a fővárosban. Mindez azt eredményezte, hogy a világbajnokság idején megduplázódtak a szálláshelyi bevételek az előző év azonos időszakához képest, így szinte elérték a 14 milliárd forintot, ami reálértéken is 73 százalékos növekedés - olvasható az MTÜ közleményében.

(Címlapkép - MTI/Koszticsák Szilárd)

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem