Zlatni Rat Beach. Golden cape. Bol town. Brac Island. Split-Dalmatia county. Croatia.

Itt a friss törvény: betiltják a fizetős strandokat, fizethetnek a szállodák, építkezni sem lehet a part mentén ezután Horvátországban

2023. július 17. 08:44

Horvátországban évek óta téma a fizetős strandok kérdése, mivel az alkotmány kimondja, hogy a tengerpart közkincs, de részletszabályozás eddig nem volt az ügyben. A hatóságok eddig nem tudtak alkotmánysértésért bírságot kiszabni, most viszont elfogadtak egy törvényt, amely egyértelműen megtiltja, hogy bárki pénzt kérjen a strandok használatáért – írja a Poslovni Dnevnik hírportál alapján a Világgazdaság. Az új rendelkezések a tengerpart egyéb gazdasági hasznosítását is szabályozzák: a tengerparti árusok, kávézók, éttermek, napágy- vagy strandeszközkölcsönzők csak koncessziós engedéllyel működhetnek.

A koncessziós engedélyeket minden esetben a helyi önkormányzatok adják ki pénzért, legfeljebb öt évre. A koncesszió tulajdonosainak viszont minden esetben garantálniuk kell a szabad hozzáférést a tengerhez. Ez alól kivételt képeznek a már működő kikötők, hajógyárak és sólepárlók, az ő koncessziójuk ugyanis korlátlan ideig érvényes. Újdonság, hogy eddig a tengerparti szállodák mentesültek a koncessziós díjaktól, a jövőben viszont nekik is fizetniük kell, ha a vízparti teraszaikon fogadnák a vendégeiket.

A törvény megerősíti a közvetlen tengerparti építkezés tilalmát is - írja a lap. A szabályozás értelmében a tenger dagálykori vízszintjétől számított 6 méteren belül tilos bármilyen építkezés, amely alól csak a történelmi épületek, valamint a vízi közlekedéshez és a halászathoz szükséges infrastruktúra képez kivételt.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ősi magyar hagyományokhoz nyúlhatnak vissza vidéken: ezzel felvehetik a kesztyűt a klímakrízissel

A legeltetés szó hallatán mindenkinek többnyire az alföldi legeltetés, a puszta, a Hortobágy jut eszébe, nem pedig a Balaton, vagy az erdős-fás-dombos vidékek.

Jártál már homoktövis szüreten? Most megteheted! (x)

Nyílt homoktövis élményszüretet hirdet augusztus-szeptemberre egy Tápió-vidéki, többszörösen díjazott gazda.

Moziest: új társasjáték filmrajongóknak (x)

A filmvilág szerelmeseinek nyújt különleges szórakozást egy új társasjáték, amely egyszerre teszteli a filmismereteket és teremt gyorsan oldott légkört baráti összejöveteleken.

Vállalkozást indítanál? Saját tőke nélkül is elindulhatsz, így vidd sikerre az ötleted

Az idén októberben harmadszorra elinduló Launchpad programról Kövesdi Gáborral, a Brancsközösség alapítójával beszélgettünk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. szeptember 21. szombat
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?