15 °C Budapest

Kritikus a helyzet Budapesten: százezres nyomravezetői díj

Pénzcentrum
2013. május 4. 11:05

A BKV-nak az elmúlt időszakban minden évben több százmillió forintos károkat okoztak a kábeltolvajok. Az utóbbi időben az elkövetések száma ismét emelkedő tendenciát mutat. A társaság vezetősége már több százezres nyomravezetői díjat is felajánlott a bűncselekmények visszaszorítására.

Az utóbbi hetekben újra komoly gondot okoztak a BKV-nak és a fővárosiaknak a kábellopások miatti járatkimaradások. Főként a H6-os HÉV, a Közvágóhíd és a Ráckeve között közlekedő viszonylaton okoznak problémát a kábeltolvajok.

Áprilisban például háromszor is a kábeltolvajok miatt kellett pótlóbuszokkal utazni a ráckevei hév vonalának több szakaszán is. Az egyik ilyen eset 1 millió 800 ezer forintos kárt okozott a BKK-nak, ezért a társaság vezetősége 250 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel azoknak, akik érdemi információval segítik az elkövetők elfogását, 500 ezer forintot pedig az kaphat, aki olyan felvásárlóhelyekről ad tájékoztatást, ahol úgy vesznek át rézkábeleket, hogy azok eredetét nem ellenőrzik.

Budapesten és Pest megyében mintegy 400 km villamos és 100 km hév pályaszakaszon összesen 1717 km tápkábel hosszon található vezeték. A színesfémek iránti folyamatosan növekvő ipari igény a színesfém felvásárlást rendkívül jövedelmező üzletággá tette. Erre helyzetre ráépülve az illegális nemesfém kereskedelem egyre növekvő tendenciát mutat.

A BKV-nak hosszabb ideje okoznak jelentős, évente több százmilliós károkat többnyire ismeretlen elkövetők a kötött-pályás járművek kábeleinek eltulajdonításával vagy a hálózat megrongálásával. Az utóbbi időben az elkövetések száma ismét emelkedő tendenciát mutat.

A BKV sajtóosztályától kapott adatok alapján 2011-ben 81 kábellopási esetből több mint 109 millió forintos kára származott a társaságnak. 2012-ben 172 eseményből több mint 268 milliós kár keletkezett, idén pedig április 28-áig már 74 alkalommal lopták el vagy rongáltak meg kábeleket, ami miatt eddig már 67 milliós kár érte a BKV-t.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A BKK mindent elkövet a tolvajok kézre kerítése érdekében, több feljelentést is tett a cég, és a lakosságot is arra kérik, ha információjuk van, akkor azt akár a rendőrségnek, akár a közlekedés-szervezőnek jelezzék.

A feljelentéseknek olykor eredménye is van. A bíróság hétfőn előzetes letartóztatásba helyezte a azt a két férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy ellopott 150 méternyi kábelt. Ők múlt csütörtök éjjel a fogaskerekű vasút vezetékét lopták el.

 

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 3. 16:55
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem