20 °C Budapest

Felejtsd el az alkudozást! Keményen ráléptek az autókereskedők sarkára

Pénzcentrum
2010. január 26. 05:55

Jelentős átalakulás előtt áll a hazai autófinanszírozási piac, rövidesen olyan változások lépnek életbe, melyek egyrészt korlátozzák a pénzügyi szolgáltatók által kifizethető jutalékok nagyságát, másrészt megváltozik a sikerdíjak kifizetésének módja és menete is. Ez több tekintetben is behatárolja a kereskedők mozgásterét, míg korábban a hitel nagyságával arányosan - a közvetítői jutalékoknak köszönhetően - tudtak engedni a vételárból, addig a jutalékplafon és a részletekben történő sikerdíj-kifizetés bevezetését követően már nem lesz tere az alkudozásnak.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletet (PSZÁF) által közzétett tájékoztató szerint több ponton is szigorodnak a szabályok. A legfontosabb elemek egyike, hogy csökken a kereskedőknek a pénzügyi szolgáltatók által kifizetett jutalék nagyága, továbbá a kifizetés a korábbi gyakorlattal ellentétben nem egyösszegben, hanem a futamidő alatt egyenletesen történik majd.

A felügyeleti anyag szerint kiemelten kockázatosnak minősül minden olyan konstrukció, amelyben az ügynöknek kifizetett jutalék meghaladja a közvetített hitelösszeg 12%-át. Ez a plafon előbb 2010. július 1-jétől 9%-ra, majd 2011. január 1-jétől 5%-ra mérséklődik.

A felügyeleti útmutató iránymutatásai szerint a finanszírozott személygépkocsi életkora nem haladhatja meg a 15 évet (haszongépjárműveknél a 12 évet), az ügyfeleknek pedig legalább negyedévente tőke, illetve kamattörlesztést kell teljesíteniük. Az ügyfelekre vonatkozó további kritérium, hogy a hitelbírálathoz vagy egy munkáltatói igazolást, vagy egy APEH jövedelemigazolást, vagy két havi - munkabér átutalást is tartalmazó - bankszámlakivonatot be kell mutatniuk a finanszírozó felé.

Akciós hitelből adósságcsapdába: kinek van 55 % önrésze manapság?

A válság hatására 2009-ben az előző évi mérték felére csökkentek az eladások, a felügyelet által bevezetett szigorítások - melyek 96 hónapban maximálták a futamidőt és 80 %-ban a finanszírozási arányt - még szűkebb keretbe zárták az egyébként mentőövért esedező autófinanszírozást. A 2009-es végén a Magyar Nemzeti Bank javaslata által elfogadott kormányrendelet tovább redukálja a keretszámokat

Eldőlt: így maximálja a kormány a jelzálog- és gépjárműhitelek mértékét

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A rendelet értelmében gépjármű-hitelezés esetén a vásárlásra nyújtott hitel futamideje nem lehet hosszabb 84 hónapnál (7 évnél). Forinthitel esetében a hitel nem lehet nagyobb, mint a jármű piaci értékének 75%-a, euró alapú hitel esetében 60%-a, egyéb deviza - például svájci frank - esetében 45%-a. Lízingelés esetében 80%, 65% és 50% az irányadó számok.

A rendelet szerint az autófinanszírozással kapcsolatos előírásokat március 1-jétől kell alkalmazni, míg a hitelezhetőségi limittel kapcsolatos szabályozás júniusban lép hatályba. Az MNB statisztikái 292,1 milliárd forintnyi lakossági gépjárműhitelt tartanak nyilván (ez korábban a 350 milliárd forintot is meghaladta), az új kihelyezések mértéke elenyésző. Az állomány 90%-a svájci frank alapú. Az ügyfeleket terhelő átlagos kamat mértéke a 2008-as év végén még 12,5% volt, amely a tavalyi év során a 18%-ot is meghaladta, majd az év végére 17,1%-ra mérséklődött.

A finanszírozók a kockázatok mérséklődését, valamint hitelkamatok csökkenését várják a jutalékplafontól, a kereskedőknek viszont átmeneti bevételkiesést hozhatnak a változások. A vásárlók több szempontból is nehezebb helyzetbe kerültek, ha egyáltalán új autó vásárlása mellett döntenek. Az alkudozást elfelejthetik, a korábbinál magasabb önrészt kell felmutatniuk, a rövidebb futamidő és a kedvezőtlenebb kamatszint miatt magasabb havi részletekre számíthatnak.

Ezeket NEM SZABAD kimondani, amikor autót vásárolsz!

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm