Close-up of a female using a dating app on smart phone. Woman looking at man on an online dating app on her mobile phone.

Komoly veszélyre hívta fel a figyelmet a Netflix slágerfilmje: így verik át a szingliket a társkeresős csalók

2022. február 24. 20:45

Az elmúlt hetekben a „The Tinder Swindler” című dokumentumfilm uralta a Netflix toplistáit. A történet egy csalóról szól, aki a Tinderen ismerkedett meg nőkkel, gazdag milliárdosnak adta ki magát, randira hívta őket, különféle ürügyekkel pénzt csalt ki tőlük, majd eltűnt. A filmről korábban a Pénzcentrum is írt, most azonban az általa feldolgozott történetet egész új megvilágításb helyezte az egyik kiberbiztonsági vállalat felmérése.

A társkereső szolgáltatásokat használók közül sokan tartanak attól, hogy csalókkal találkoznak. A Kaspersky 2021-ben készített egy felmérést a randippok felhasználóinak körében, és arra a megállapításra jutott, hogy a válaszadók többsége nem bízik a potenciális partnerekben, 65%-uk pedig fél attól, hogy csalók áldozatául esik.

Ugyanebben a felmérésben a randippokat használók többsége (84%-a) úgy nyilatkozott, hogy egy héten, de maximum egy hónapon belül kész személyesen is találkozni a randipartnerrel. Ami az első randevút illeti, a válaszadók fele (50%-a) mondta azt, hogy ideges előtte, 38%-uk pedig izgatottnak vallotta magát.

Hogy segítséget nyújtson a felhasználóknak a tökéletes társuk privát és biztonságos megtalálásában, a Kaspersky összeállított egy rövid tipplistát, amelyet a randiappok használatakor érdemes követni.

  • Ne osszon meg olyan fotókat, amelyek privát információkat árulnak el Önről (pl. a címét vagy a munkahelyét). Ehelyett inkább utazásokon vagy nevezetességek közelében készült fotókat használjon, amelyeken nem látszanak személyes adatok vagy más személyek.
  • Inkább a társkereső platformok beépített üzenetküldő funkcióit használja, és ne adja meg a telefonszámát, illetve ne használjon más üzenetküldő alkalmazásokat. Ha úgy dönt, hogy másik üzenetküldőre vált, mindenképpen úgy állítsa be, hogy az adatai titkosak maradjanak és védettek legyenek.
  • Használjon hatékony biztonsági megoldást, amely több készüléken is hatásos védelmet biztosít. A Kaspersky Security Cloud segít az alkalmazások kezelésében, és eltávolítja a jogosultságokat, amennyiben azok nem szükségesek.
  • Alaposan ellenőrizze a biztonsági beállításait közösségi médiás fiókjaiban és a randiappokban, és győződjön meg arról, hogy az érzékeny adatok – például a személyes vagy munkahelyi címe – nem nyilvánosan hozzáférhetők.
  • Csökkentse a doxolás kockázatát egy kis önellenőrzéssel. Keressen rá magára az interneten, és képzelje azt, hogy információkat próbál összegyűjteni magánéletéről – és nézze meg, hogy mit talál. Talán még Önt is meglepi majd, hogy milyen adatokra bukkan.

Az online randizás biztonságossá és élvezetessé tételéhez a Kaspersky bemutat néhány egyszerű tippet, amelyeket a müncheni Liebling + Schatz párkapcsolati tanácsadó praxis terapeutái javasolnak:

  • Az első néhány alkalommal mindig nyilvános helyen találkozzanak, mondjuk egy étteremben, illetve menjenek sétálni vagy moziba.
  • Ismertesse a találkozó minden részletét valaki olyannal, akiben megbízik – hogy kivel, mikor és hol találkozik.
  • Ne találkozzanak a lakóhelye közelében, ezzel ugyanis elkerülheti, hogy hazáig kövessék.
  • Ne adja meg rögtön a címét.
  • Hogyha furcsa érzése van egy személlyel kapcsolatban, vessen véget a randinak.
  • Ne feledje: semmit sem kötelező megtennie.
  •  Bízzon az ösztöneiben és ne legyen túlságosan jóhiszemű.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 3. péntek
Tímea, Irma
18. hét
Május 3.
Paranormal nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm