18 °C Budapest

Sosem gondolnád, miért csak ennyit ér a lakásod valójában

2014. augusztus 7. 06:06

Egy ingatlanos közmondás szerint a lakások értékét 3 tényező határozza meg: a lokáció, a lokáció, és a lokáció. Ingatlanosokat kérdeztünk, mennyire állja meg a helyét ez a közhely.

Egy ismert ingatlanos közmondás szerint az ingatlan értékét 3 tényező határozza meg: a lokáció, a lokáció és a lokáció. Ennél azonban jóval összetettebb a kép. A lokáció mellett ugyanis az árra többek között befolyással van az épület és az adott ingatlan állapota; az ingatlan belső kialakítása; illetve az ingatlan elhelyezkedése, vagyis például az emelet, és a tájolás is. A kérdés csak az, az egyes értékbefolyásoló tényezők milyen súllyal hatnak az árra? A témában 4 vezető ingatlanpiaci elemzőt kérdeztünk. Íme az átlagolt eredmény:

A fenti infografikával akár be is fejezhetnénk a cikket, azonban választott elemzőink eltérő súlyozása mindenképp érdemel még néhány szót. Abban mindannyian egyetértettek, hogy a lokáció a legfontosabb a felsorolt értékbefolyásoló tényezők közül; annak mértékében azonban már jókora eltérések voltak. A két végletet tekintve, míg Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője 35 százalékra súlyozta az ingatlan területi elhelyezkedésére, illetve az adott környék egyedi adottságaira vonatkozó ismérvet, addig Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője 65 százalékot adott ugyanerre a jellemzőre, legalábbis az átlagos vásárló szemszögéből vizsgálva a dolgot.

Ami - látva az országban, és a budapesti kerületek között lezajló folyamatokat és trendeket - mindenképpen szembetűnő, hogy mennyire nagy súlya van az egyes ingatlanok területi elhelyezkedésnek. Ez egyfelől természetes, de olykor talán az indokoltnál jóval nagyobb felárat jelent a végső vételárnál. Egyes felkapott kerületek kevésbé "jó" részein is igyekeznek az adott környék miatt meglévő extra árat megkérni az eladók, és ugyanez igaz fordítva, amikor kevésbé jól csengő kerületek kimondottan jó részein sem tudják érvényesíteni a nyilvánvaló árkülönbséget egy irányítószám miatt - mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Ditróy Gergely.

Felújított, felújítandó, bontandó...

Az elemzők összesített véleménye szerint második helyen az adott ingatlan állapota következik, 17,5 százalékkal az értékbefolyásoló tényezők rangsorában. Itt is akadnak azonban véleménykülönbségek: Horváth Áron, az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont vezetője például csak 10 százalékot adott e tényezőnek, mivel véleménye szerint pénzzel könnyedén lehet ezen változtatni. Rutai Gábor azonban más állásponton van; véleménye szerint jelenleg 30 százalékot az ingatlan állapota visz a végső árból. Ezt Rutai egyébként a válság hatásaival magyarázta:

Amióta az árak a mélyben vannak, hozzáférhetővé váltak a jó, illetve nagyon jó minőségű lakások is. Nem csoda tehát, hogy a tranzakciók nagyjából 60 százaléka ilyen ingatlanok esetében történik." - mondta Rutai Gábor.

Amik még játszanak

Az ár szempontjából az utolsó három helyre sorrendben az ingatlan belső kialakítását (12,5%); az ingatlan ingatlanon belüli elhelyezkedését (emelet, tájolás, stb.) (11,25%); valamint az épület állapotát (6,25%) tették az elemzők. Ezek közül nagyobb szórással - 5-15 százalék között - az ingatlan ingatlanon belüli elhelyezkedését pontozták, míg az ingatlan belső kialakításában nagyjából egyetértés volt (10-15%). Érdekesség viszont, hogy míg az épület állapotát hárman is 5 százalékkal súlyozták (bár Horváth Áron szerint is többet érdemelne - lásd alább), addig Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint erősebben képviselteti magát ez az ismérv az árképzés folyamatában:

Ismét egy befolyásolható tényező, bár az épület felújítása sokkal nehezebb, mivel a többi lakó egyetértését is meg kell hozzá szerezni. A ház állapota gyakran magát a lakóközösséget is jellemzi, és nem feltétlenül a friss felújításokra kell itt gondolni, hanem hogy mennyire tartják tisztán a közös területeket, ápolt-e a kert, a szükséges karbantartásokat elvégzik-e - hívta fel a figyelmet Déry Attila.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szerintem is többet érdemelne, mert nem csak az épületek közös tulajdonaiban (udvar állapota, közműcsövek korszerűsége) vannak különbségek, hanem a ház pénzügyi helyzetében (megtakarítás, tartozások) is. Ugyanakkor úgy látom, hogy itthon még kevésbé figyelnek rá a vevők - összegezte Horváth Áron.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm