23 °C Budapest

Az enyhe december hozta meg az igazi rezsicsökkenést

Pénzcentrum
2013. december 31. 09:20

Harminc százalékkal kevesebb volt decemberben a háztartások gázfogyasztása a két évvel ezelőttihez képest, a szokatlanul enyhe időjárásnak köszönhetően - mondta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal szóvivője az InfoRádiónak.

A hivatal három év adatait hasonlította össze, a 2011., 2012. és 2013. október elsejétől december 28.-ig terjedő időszakot vizsgálták - tájékoztatott Scherer Zsolt. Az adatokból az derült ki, hogy az átlaghőmérséklet jelentősen emelkedett, míg 2011-ben a napi átlaghőmérséklet 5,5 fok volt, 2013 - ban már 7 fokra nőtt az érintett periódusban.

A hőmérséklet-emelkedés a hazai fogyasztásban is érezteti hatását. Míg 2011-ben az összes fogyasztás 3845 millió köbméter volt, addig idén 2776 millió. Vagyis a hivatal szóvivője szerint jól látszik, hogy a hőmérséklet-emelkedés befolyásolja a fogyasztás mennyiségét. Ez a folyamat követhető a legnagyobb napi fogyasztásban is. Míg 2011-ben 62,6 millió köbméter volt a napi csúcs, addig az idei évben, a vizsgált időszakban mindössze 49,4 millió.

A megtakarításokat illetően a vizsgált időszak számszerűsített adataira még várni kell, de Scherer Zsolt szerint az teljesen világos, hogy a háztartások által fizetendő költségeket egyrészről a kormány által bevezetett rezsicsökkentés, másrészről a kedvező időjárás is enyhíti.

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem