24 °C Budapest

Megújul a Kőbánya-Kispest csomópont: így fest majd 2010-ben!

Pénzcentrum
2008. november 11. 13:37

A Kőbánya-Kispest csomópont területén az eredeti terveknek megfelelően, 2010-re befejeződhet az új intermodális közlekedési csomópont, és a hozzá tartozó új üzletközpont építése. Ezzel megvalósul Budapest egyik legkomplexebb városrész-megújító beruházása. A KÖKI Terminál több tízmilliárd forint értékű beruházást jelent a környék számára, aminek egy jelentős részét közösségi célú fejlesztések, például a teljesen megújuló busz- és metróvégállomás alkotják.

Légrádi Petra, az R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. marketing- és kommunikációs igazgatója elmondta: A bíróság a napokban hivatalos végzésével feloldotta korábbi, az építkezés felfüggesztését elrendelő határozatát, miután a felfüggesztést kezdeményező felek visszavonták korábbi keresetüket. Ennek oka, hogy a beruházó az elmúlt hetekben és hónapokban több alkalommal is egyeztetett a környék lakástulajdonosaival, házközösségeivel, részletesen tájékoztatta őket a KÖKI beruházás paramétereiről.

A lakók az egyeztetések során meggyőződhettek arról, hogy a beruházással a KÖKI és teljes környezete megújul, az itt élők életminősége javul. Nemcsak egy új, akadálymentes, többféle közösségi közlekedési eszközzel megközelíthető csomópont születik, hanem a szórakoztató- és üzletközpont megépítésével párhuzamosan rendezett környezet, és zöldterületek is létrejönnek itt. A környéken lakók, és erre közlekedők kényelme érdekében egy szolgáltató központ is működik majd az üzletközpontban, különféle ügyfélszolgálatokkal, és postahivatallal - tette hozzá a kommunikációs igazgató.

Szigeti László, a kispesti Vak Bottyán utcai társasház lakóközösségének képviselője elmondta: A környező társasházak lakóit megnyugtatták azok a projekttel kapcsolatos információk, amelyekről a KÖKI Terminál beruházója tájékoztatott bennünket. Meggyőző volt továbbá a beruházó ígérete, hogy a közút és a házak között egy új, zárt növényfalat hoz létre fákból és sövényből, ami természetes porvédő falként működik majd. Így a lakók egy sokkal biztonságosabb, és rendezettebb környezetben fognak végre élni.

Szigeti László hozzátette: Mivel mi lakunk a beruházás közvetlen környezetében, úgy gondoljuk, hogy a mi véleményünk a mérvadó. A lakók közös érdeke pedig az, hogy a régi KÖKI területének megújítása minél előbb befejeződjön. A döntő többség azt szeretné, hogy legyen vége a tarthatatlan állapotoknak, amelyek ma még sajnos jellemzőek a lakóházaink közvetlen környezetére, a lepusztult KÖKI csomópontra. A lakók többsége nem értett egyet az építkezés szükségtelen felfüggesztésével sem, a házak így hivatalosan is visszavonták erre irányuló, korábbi kezdeményezésüket.

Légrádi Petra elmondta: A napokban kapták kézhez a beruházás ügyében eljáró környezetvédelmi hatóság írásos döntését is, amely - lényegében a korábbi határozatot megerősítve - egyértelműen kimondja, hogy a beruházás megvalósítása nem jár jelentős környezeti többletterheléssel, és hogy az építkezés ennek megfelelően folytatódhat. Ez természetesen azt jelenti, hogy e határozat, illetve a társasházak keresetei ügyében meghozott bírósági végzés feloldja, illetve felülírja az ügyben illetékes helyi építésügyi hatóság korábbi, építkezést leállító döntését.

Légrádi Petra hozzátette, a beruházó a hatóság döntésének megfelelően az elmúlt hónapokban csupán statikai állagmegóvási munkákat végzett a területen. Az, hogy a beruházás a napokban ismét zöld utat kapott, a környék lakói és a naponta erre közlekedő több tízezer ember számára azt is jelenti, hogy a jelenlegi állapottal járó átmeneti kényelmetlenségeknek hamarosan vége, és az eredeti ütemtervnek megfelelően, 2010-re megvalósul a több tízmilliárd forint értékű fejlesztéssel járó beruházás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kommunikációs igazgató kiemelte: a kispestiek döntő többsége támogatja a beruházást, ezt a kerületiek körében nemrég elvégzett közvélemény-kutatás is egyértelműen megmutatta. A reprezentatív minta alapján a válaszadók elsöprő hányada, mintegy 90 százaléka ért egyet azzal, hogy a kritikus állapotban lévő, napi több tízezer ember által használt intermodális csomópontban szükség van a tervezett fejlesztésekre. A válaszadók háromnegyede szerint a kerületben élők vásárlási- és szórakozási lehetőségeit nagy mértékben javítani fogja az épülő központ, és kétharmaduk szerint az életminőségük jelentős javulásához is hozzájárul majd a KÖKI Terminál beruházás.

A Kőbánya-Kispest csomópont látványterve (Katt a képre!)

A KÖKI Terminál beruházása keretében a jelentős közlekedési fejlesztések mellett háromszintes bevásárló-, és szórakoztatóközpont épül, amelyben több mint 200 üzlet kap majd helyet. Épül egy új barkácsáruház, de lesznek irodahelységek, ügyfélszolgálatok, éttermek, kávézók és egyéb szórakoztató egységek is.

A tervek szerint új gyalogos-felüljáró is épül a területen, az átépített metróállomásról érkező utazókat pedig egy teljesen új, a metró peronjával párhuzamosan elhelyezkedő, fedett autóbusz-végállomás fogadja majd.

A teljes rekonstrukción átesett metróállomás két új gyalogos híddal is bővül, ami azt jelenti, hogy az utasok a jövőben egyszerűbben és kényelmesebben, rendezett körülmények között és főleg kevesebb gyaloglással tudnak majd átszállni egyik járműről a másikra.
A megújult KÖKI intermodális csomópont területén könnyebbé válik a mozgásukban korlátozott utazók közlekedése is, hiszen az akadálymentesség jegyében több lift is épül itt, a közösségi fejlesztések további eredményeként pedig ötszáz fölé emelkedik a P+R parkolóhelyek száma.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 16. csütörtök
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm