12 °C Budapest

Áldás vagy átok: pusztító hideg, avagy a légkondicionáló hátrányai

Pénzcentrum
2008. június 20. 14:30

Az időjárás egyre szélsőségesebb váltakozásaival elviselhetetlen lenne a nyári forróság hosszú három hónapja klíma nélkül. Szerencsére ma már nem tartozik a luxus játékszerek közé a légkondicionáló berendezés. De vajon mennyit tudunk erről a berendezésről? Hogyan működik? Valóban betegséget terjeszt? És a szobanövényekre és kisállatokra milyen hatással van? Tévhitek és tények a klímáról (Forrás: ingatlan.net).

Hogyan is működik?


Michael Faraday
A légkondicionálók működési elvét Michael Faraday dolgozta ki 1820-ban. Az angol fizikus és kémikus rájött, hogy az ammónia képes elvezetni a hőt. Ez a mai szerkezetek működési elve is, csak a minket mérgező ammónia helyett, az ózonréteget pusztító freont használják, illetve szigorúbb szabályok életbelépésével ma már az ólom egy környezetbarát változatát használják.

A módszer viszonylag egyszerű: a szobában összegyűlt hőt a légkondicionáló elvezeti, rendszerint a lakáson kívülre. Ugyanúgy működik, mint a hűtőszekrény, csak ott a gép hátulján jön ki a meleg, tehát fűti a szobát, de ha kinyitnánk az ajtaját, a fűtőcsövet meg a lakáson kívülre vezetnénk, kész is lenne a légkondicionáló.

Tovább a teljes cikkre...

NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem