Hatalmasat bukott a guru: innen szép talpra állni

Pénzcentrum
2011. augusztus 24. 17:07

Jesse Livermore története mozivászonra kívánkozik. Élete bővelkedett eget rengető csúcsra menetelekben, megsemmisítő bukásokban és kalandregénybe illő fordulatokban. Egyetlen nap leforgása alatt 100 millió dollárt (mai érték szerint 2 milliárdot) keresett short pozícióival az 1929-es tőzsdeválság idején, hovatovább a nagy John Piermont Morgan-t olyannyira felbőszítette, hogy egy nyilatkozatában az egész krachért Livermore-t egy személyben tette felelőssé.

Livermore a Massachussets állambeli Shewsburyben született. Édesapja mindenáron gazdálkodónak szánta, de mivel a kacsát sem tudta megkülönböztetni a tyúktól, édesanyja 5 dolláral a zsebében útilaput kötött a lábára és elküldte a nagyvárosba szerencsét próbálni.


Jesse Livermore


Útjának első állomása Boston volt, ahol a Paine Webber brókerháznál felcsapott "krétásnak", vagyis ő írta fel a táblára az árfolyamokat. Túlzás lenne azt mondani, hogy göröngyös volt az útja a Wall Street felé, ugyanis már az első 5 dolláros fizetését is csaknem megduplázta. 15 éves korára a kezdeti szárnypróbálgatások után hatalmas lendületet kapott és egy év alatt, több mint 1000 dollár hasznot ért az úgynevezett bucket shop-okon keresztül. A bucket shopok olyan cégek voltak, ahol kevés pénzzel lehetett részvények, árutőzsdei termékek árfolyam elmozdulására spekulálni, anélkül, hogy azokat fizikailag birtokolnánk. Mivel túl sok pénzt nyert tőlük, pár hónap leforgása alatt nem kívánatos vendég lett csaknem az összes bostoni bucket shopban. Mit volt mit tenni, új meghódítandó területek felé vette az útját. Irány a Wall Street!

Első nagy sikere az Union Pacific papírjainak shortolása (árfolyam csökkenésére játszás) volt. Az 1906-os San Franciso-i földrengés után meredeken zuhant az árfolyam 250 ezer dollár profitot hozva ezzel Livermore-nak. A legendás hírnevét azonban a következő évi akciója alapozta meg igazán: végig eladási pozícióban volt a 1907-es tőzsdekrach idején.

Saját szabályai alapján kereskedett: ha pozíciója helyes volt, növelte annak méretét, ha veszteséges, minél gyorsabban lezárta azt. Emellett mindig egyedül dolgozott, nem hallgatott másra. Legfőbb jelmondata : " A profit tud vigyázni magára, de a veszteség nem, ezért sosem hagyom, hogy a veszteséges pozícióim elkanászodjanak." A mondásoknál maradva " sohase mond, hogy soha" , így sajnos ő is beleesett abba a hibába, amibe a kereskedők nagy többsége: nem követte saját stratégiáját, ennek következményeként az 1907-ben megnyert pénzt sikerült elbuknia, sőt 1 milliós adóssága miatt kis híján csődbe is ment.

Livermore élete olyan hullámzó volt mint az árfolyam, csaknem 2 évtizeddel később újra a csúcsra került.1929-ben szintén az árfolyamok csökkenését lovagolta meg. Miközben mások mindenüket elbukták, Livermore nyeresége meghaladta a 100 millió dollárt. A Wall Streeten ekkor már öt éve emelkedtek a részvényárak, elég volt a spekulációs összeg ötödét letenni, a többit olcsó kölcsönből finanszírozni. Naponta vezettek be új cégeket a tőzsdére, minden idők legvadabb spekulációi folytak, a nép lubickolt a derűlátásban. Az 5 évig töretlen sikerszériát az 1929-es fekete csütörtök törte derékba. Ezt követően a tőzsdeindex óriási forgalom mellett zuhant a semmibe, három év múlva állt csak meg, 89%-kal lejjebb, s 25 évnek kellett eltelnie, míg újra elérte 1929-es szintet. Livermornak eladási pozíciói révén ebből a hatalmas zuhanásból sikerült profitálnia.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az újra milliomos Livermore 1933-ban elkövette élete legnagyobb baklövését. Elvette a 38 éves Harriet Metz Noble-t, akinek ez már az ötödik házassága volt. A hölgy szerette a férfiakat, nincs is ezzel semmi baj, azzal már inkább, hogy 4 férjet temetett el, és kivétel nélkül mind a négyen önkezükkel vetettek véget az életüknek.

Jesse és a fekete özvegy

Nemcsak a magánélete egén jelentek meg fekete felhők. A világháború miatt a tőzsde iránti érdeklődés mélypontra jutott. 1939-ben fia tanácsára megírta tapasztalatait, kereskedési szabályait How To Trade In Stocks című könyvében. A kötet azonban nem úgy fogyott, ahogy várták. Klinikai depressziója egyre súlyosbodott, Livermore újra és ezúttal menthetetlenül a padlóra került.1940. november 28-án besétált az Ötödik Sugárúton található Sherry-Netherland hotelbe. Leült a ruhatár hátsó részén lévő székre és fejbe lőtte magát.....

És hogy mit hagyott örökségül?
Pár évvel ezelőtt megkérdezték a ma élő legnagyobb amerikai tőzsdecápákat, hogyha egyetlenegy általuk korszakalkotónak és maradandónak ítélt tőzsdei könyvet kellene megnevezniük, melyik lenne az? Szinte kivétel nélkül, mind Jesse Livermore -Egy spekuláns feljegyzései c. könyvét jelölték meg. A livermore-i spekulációs módszer azért időtálló, mert abból indul ki, hogy a spekuláció alapvető feltételei minden korban változatlanok, hiszen az emberi természet sem változik.
{{PCTOZSDESULI}}
Livermorenak semmilyen pénzügyi képzettsége nem volt. Sikerének egyetlen titka egy pár egyszerű szabály alkalmazása pozícióméretezésről, veszteségvágásról és trendkövetésről.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm