17 °C Budapest

Ezzel még a luxusnyugdíj is lehetséges

Pénzcentrum
2014. március 12. 05:31

A nyugdíjcélú megtakarítás létfontosságú ahhoz, hogy időskorunkra elkerüljük a jövedelmünk nagy visszaesését. Megdöbbentő, hogy a fiatalok száma mennyivel kisebb, mint a nyugdíj előtt állóké. A különbség bizonyos életkorokat vizsgálva akár két és félszeres is lehet. Mit tehetünk azért, hogy anyagi értelemben is nyugodtan élvezhessük időskorunkat? Sorozatunk második részében, a nyugdíj-előtakarékossági számláról (NYESZ) lesz szó.


Az elkövetkező tíz évben olyan generáció éri el a nyugdíjas éveket, amelyik létszámban jelentősen meghaladja az előző és az utána következő nemzedéket. Ez nagy nyomás alá helyezi az állami nyugdíjrendszert, amely emiatt várhatóan reformra szorul. Összefoglalva: érdemes minél kevésbé függeni az állami nyugdíjrendszertől, több jó megoldás is van, ha gondoskodni szeretnénk a jövőnkről.

Az önkéntes nyugdíjpénztárról már korábban írtunk, mint kiváló nyugdíjmegtakarításról. Sorozatunk második részében a nyugdíj-megtakarítások különleges formájáról, a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)nyitásáról lesz szó. A számla egyediségét az adja, hogy a pénzt mi kezelhetjük. Tehetjük a pénzt értékpapírba (részvény, kötvény stb.), vagy befektetési alapba is, így a vagyonkezelés költségeitől mentesülhetünk. Ez egyébként egyedülálló, mivel a többi nyugdíjtakarékossági forma esetén a pénzünket a vagyonkezelő forgatja, míg itt lehetőségünk van a saját kezünkbe venni az irányítást. A másik különlegessége a számlának, hogy több módja is van annak, hogy hozzájussunk a pénzünkhöz, így egy alternatív megtakarítási formaként is tekinthetünk rá.


A számlanyitás szempontjából egyszerű termékkel van dolgunk, ugyanis egy NYESZ-t elindítani nagyjából annyi időnket emészti fel, mint egy bankszámlát nyitni. Ami viszont a számlanyitásnál lényeges, hogy melyik szolgáltatónál kezdjük el a megtakarítást. NYESZ-t ugyanis nem csak bankoknál, hanem akár brókercégeknél is lehet nyitni, így sokkal nagyobb skálából válogathatunk. Általánosságban az igaz, hogy míg a bankok alacsony költség mellett kevés befektetési lehetőséget adnak, addig egy brókercég esetében jóval több befektetési lehetőség elérhető, viszont valamivel magasabbak a költségek is. Szempont továbbá, hogy csak egy számla után érvényesíthetünk adókedvezményt (ezt NYESZ-R -nek nevezik), így döntésünkkel hosszú távra kötelezzük el magunkat.

Miért éppen a NYESZ-t válasszam?

A legfontosabb értéke a NYESZ-nek, hogy a másik kettő nyugdíj-megtakarítási formához hasonlóan 20 százalékos, azaz évi 100 ezer forint személyi jövedelemadó (SZJA) jóváírást érvényesíthetünk (ez a 2020-ig nyugdíjba vonulók esetében 130 ezer forint), ami a számlánkon kerül jóváírásra. A jóváírás jár akkor is, ha a NYESZ számlánkon található pénzt átvezetjük Tartós Befektetési Számlára (TBSZ), azonban, ha ezzel a lehetőséggel élünk, akkor az utolsó két év adójóváírását vissza kell fizetnünk, ráadásul 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk.

Mi az a TBSZ?
A TBSZ egy szabadon felhasználható középtávú megtakarítási forma. Célja, hogy a tartós megtakarításért cserébe kamatadó és egészségügyi hozzájárulási kedvezményt, illetve mentességet biztosítson. Részletesen a TBSZ-ről ITT írtunk.


A pénzhez jutás legkézenfekvőbb módja a nyugdíjba vonulás, hiszen eleve ez a fő célja a számlanyitásnak. A nyugdíjba vonuláskor a számlán lévő megtakarítást kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen kaphatjuk meg, ha letelt legalább tíz év a számla nyitása óta (2013 előtt nyitott számlák esetén 3 év). Ha viszont korábban vennénk fel a pénzünket, akkor rosszul járunk, mert az adójóváírás 20 százalékosan megemelt visszafizetésén és az adón (egyéb jövedelemként adózik) felül még a kamatadót és az EHO-t is meg kell fizetned.

A befektetés kiválasztásának szempontjából a nyugdíj-megtakarítások közül a NYESZ nyújtja a legnagyobb szabadságot, ám ez teher is lehet abban az esetben, ha nem tudunk kellő figyelmet fordítani a pénz kezelésére. Ekkor is van megoldás, ugyanis a számlára vásárolhatunk befektetési alapokat, amelyek körében a vagyonkezelés megoldott. Nagy előnyt jelenthet viszont azoknak, akik kifejezetten tőzsdei ügyletekbe, vagy államkötvényekbe szeretnék fektetni nyugdíjpénzüket, mivel itt a forint alapú eszközök (van ahol deviza-alszámlánk is lehet) között szabadon forgathatják a pénzüket.

Pénzcentrum vélemény
Érdemes szem előtt tartani, hogy az egyéni igények és élethelyzetek eltérhetnek, így mindenképpen kérjük ki tanácsadó véleményét a döntésünk előtt. Arra figyeljünk, hogy bármelyik nyugdíjcélú megtakarítást választjuk (NYESZ, önkéntes nyugdíjpénztár, nyugdíjbiztosatás), hosszú távra, évtizedekre kiható döntést hozunk.

A NYESZ abban az esetben a legjobb választás számunkra, ha megtakarításaink mögött lévő befektetést szeretnénk a saját kezünkben tudni, erre tökéletes lehetőséget kínál a számla.

Akkor is a NYESZ-t érdemes választani, ha nagyobb összeghez jutottunk, amit kifejezetten nyugdíjcélra szeretnénk felhasználni.

Amit mindenképp érdemes szem előtt tartani, hogy a számláról csak jelentős "büntetéssel" lehet azonnal pénzt kivonni, így emellett érdemes olyan megtakarítást is fenntartanunk, ami erre a célra megfelel.
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm