2 °C Budapest

Tényleg egyre kevesebb a nyugdíjas? Százezrek tűntek el

Pénzcentrum
2014. szeptember 13. 07:02

Az elmúlt napokban újra reflektorfénybe kerültek a nyugdíjasok. Több olyan cikk is megjelent, amely szerint egyre kevesebb a a magyar nyugdíjas a szigorodó szabályoknak köszönhetően. De hogyan lehetséges az, hogy miközben az ONYF félmillióval kevesebb nyugellátást folyósított az elmúlt években, a nyugdíjasok száma közben mégis nőtt százezerrel? Hány nyugdíjas is él most az országban, és miért ennyire ellentmondóak a statisztikák? A Pénzcentrum utánajárt.

Újra reflektorfénybe kerültek a magyar nyugdíjasok, miután az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette az ellátásban részesülők legfrissebb adatait.

Ezek alapján 2,7 millió ember kapott ellátást június végén, amely közel 40 ezer emberrel kevesebb, mint a tavalyi év végén. A nyugellátásban részesülők száma pedig 16 ezerrel csökkent fél év alatt.

Tényleg egyre kevesebb a magyar nyugdíjas?

Az igaz, hogy az ellátások száma összességében folyamatosan csökken, ebből azonban a nyugdíjasok számára vonatkozóan nem lehet ilyen egyszerűen következtetéseket levonni. Ugyanis hosszú évek óta most először tapasztalható csökkenés a szó szoros értelmében vett nyugdíjasok számában (így a korbetöltött rokkantsági nyugdíjakat nem vesszük figyelembe). Tehát a korbetöltött öregségi nyugdíjban részesülők száma csökkent, mégpedig 20 ezerrel a tavalyi év vége óta.


Ennek egyik legvalószínűbb oka, hogy idén januárban megkezdődött a nyugdíjkorhatár fokozatos emelése. Így az eddigi 62 év helyett 62,5 éves kortól lehet nyugdíjba vonulni. Így igaz, hogy

2008 és 2013 között 100 ezerrel nőtt az öregségi nyugdíjat kapók száma,

a következő években - amint az az első féléves adatokból sejthető -  várhatóan megtörik az elmúlt évek dinamukus emelkedése. Egyrészt a korhatár emelkedése, másrészt a rendszerben bevezetett szigorítások miatt is egyre kevesebben fognak belépni a rendszerbe.

De akkor kik "tűntek el" a rendszerből?

2008 óta összesen 270 ezerrel kevesebb embernek folyósít ellátást az ONYF, míg

a nyugellátásban részesülők száma 570 ezerrel csökkent - látszólag.

Időközben azonban nemcsak a korhatár növekedett, de számos szigorítást is bevezettek a nyugdíjrendszerben. Így a különböző járadékokban és ellátásban részesülők számát durván visszavágták. A házassági pótlékot kapók száma például az ötödére csökkent, az árvaellátások száma pedig 16 ezerrel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


Ráadásul 2012-ben nemcsak a rokkantsági nyugdíj szűnt meg, de az ONYF statisztikáit is komolyan átszabták és számos ellátástípust átcsoportosítottak. Így többek között a rokkantsági nyugdíjak és ellátások ma már teljesen máshol vannak feltüntetve, mint három éve, de a korhatár alatti ellátások is máshol kerültek kimutatásra, ami

a statisztikákban a nyugellátásban részesülők számának csökkenését is jelentette.

Ezt lehet látni a fenti infografikán is: amikor is 2011-ről 2012-re közel félmillióan "tűntek el" a nyugellátásban részesülők közül. (Ugyanezen időszak alatt az összes ellátás száma csak 47 ezerrel csökkent.)

Azt se felejtsük el, hogy a kedvezményes nyugdíjazási lehetőségek várható szigorításai miatt az elmúlt években sokan próbálhatták meg az utolsó lehetőségeket kihasználni, és korábban nyugdíjba vonulni.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm