6 °C Budapest

Bankosnak álcázva kaszáltak a nyugdíjasok vámszedői

2015. október 13. 14:26

Hiába hallani egyre gyakrabban, hogyan fosztják ki az embereket saját otthonunkban, mégis bedőlünk az újabb és újabb trükköknek. Ez alkalommal a trükkös csaló banki alkalmazottnak adta ki magát, és így jutott be egy nyugdíjas házaspár otthonába.


Október hatodikán Budapesten fényes nappal csöngetett az idegen férfi egy nyugdíjas házaspár lakásába. Ekkor azt állította, hogy banki alkalmazott és a nyugdíjukkal kapcsolatban keresi őket, ezért el is kérte a két idős embertől a nyugdíjszelvényeiket. Mialatt a házaspár a szelvényeket kereste, megérkezett egy postás, aki pénzt hozott nekik. A postás távozása után pedig nem sokkal az idegen férfi is elhagyta a lakást és a pórul járt házaspár csak ekkor vette észre, hogy eltűnt a készpénz is amit a postás hozott - olvasható a rendőrség honlapján.

Aki felismeri, tegyen bejelentést
A férfi erőstestalkatú 28-30 év körüli, 170 -175 centiméter magas. A haja pedig ősz és hátrafésült. A bűncselekmény elkövetésekor fehér színű kabátot, sötét nadrágot és sötét garbót viselt - hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A trükközők több módszerrel is próbálkoznak

Sokszor hallani, hogy különböző szolgáltatók munkatársainak adják ki magukat a trükközők és így jutnak be a lakásokba. Ott pedig mindenféle figyelemelterelő praktikákat bevetve pénzt és értékeket zsákmányolnak. Hivatkozhatnak a csalók például a Fővárosi Csatornázási Művekre, de akár a Főgáz munkatársainak is kiadhatják magunkat a csalók. Ezért nem lehet elégszer felhívni az idősek figyelmét a veszélyekre.

Íme, 5 tipp a védekezéshez:

  • 1. Ha van, akkor ellenőrizzük igazolványát

Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.

  • 2. Telefonáljunk

Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környéken ellenőrzéseket, karbantartási munkálatokat.

  • 3. Készpénzt soha

A szolgáltatók munkatársai nem kérhetnek készpénzt, és nem is lehet náluk, azaz nem kérhetnek arra, válts fel nekik egy nagy címletű bankjegyet. Így adott esetben a húszezres hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • 4. Ne írjunk alá semmit csak úgy

A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.

  • 5. Riasztás

Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a szolgáltató, pénzintézet felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen is tegyél feljelentést.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem