Tovább csökkentek a bankbetétek kamatai

2014. november 28. 18:01

Bár a bankok már elszámolták várható devizahiteles veszteségeik nagy részét, egyelőre ez meg se kottyant a lakossági hitelezésnek. A lakáshitelek kihelyezése egy év alatt 48 százalékkal emelkedett idén októberre, a személyi kölcsönöké pedig 44 százalékkal. A vállalati hitelezésben az MNB következetesen fordulatról beszél, az adatok alapján azonban ez nem ilyen egyértelmű. A betétállományok szépen duzzadtak októberben - a háttérben ismét a területalapú támogatások állhatnak. A banki kamatok többsége a rendszerváltás óta nem látott mélypontra esett mára.

Nem csökkent tovább az alapkamat az elmúlt hónapokban, a hitelek és betétek kamatszintje azonban jellemzően tovább apadt októberben. A friss lakáshitelekre már csak 6,09 százalékos kamatot számítottak fel a bankok, egy átlagos lekötött betét pedig mindössze 1,53 százalékot hozott - mutatják az MNB pénteken közzétett friss adatai.

Az új forintalapú lakossági hitelek a személyi kölcsönök kivételével olcsóbbak lettek. A lakáshitelek THM-je átlag 6,65 százalék volt, ami kereken 2 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, miközben az alapkamat ezen időszak alatt "csak" 1,5 százalékponttal került lejjebb.
{{TRADERAJANLO 42}}
A meglévő devizahitelek kamatszintje természetesen nem csökkent az elmúlt hónapokban, ez azonban már nem sokáig lesz így: februártól radikális, közel 2 százalékpontos csökkenést mutathat az alábbi ábra a frank- és euróhitelek esetében. A frankalapú lakáshitelek átlagkamata ma 6,3 százalék, vagyis most már magasabb, mint a friss forintalapú lakáshiteleké.

Bár nem csúsztak le az euróbetétek szintjére, a forintbetétek kamatszintje a rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony. Az éven belül lekötött lakossági betétekre a bankok októberben átlagosan 1,52 százalékot, az éven túliakra 1,61 százalékot fizettek.

A lakossági hitelkihelyezés csökkent szeptemberhez képest októberre, de ez a tél közeledtével természetes, szezonális okokkal magyarázható jelenség. 2013 októberéhez képest viszont látványos a növekedés: a lakáshitelek kihelyezése 48 százalékkal, a személyi kölcsönöké 44 százalékkal bővült.

2004 óta az idei nyár volt a legerősebb a forintalapú lakáshitelezés területén, igaz, a devizahitelezés korszakához képest ez is jóval alacsonyabb hitelkihelyezést jelentett. Mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelezés területén kockázatot jelent az MNB januárban életbe lépő hitelfék-szabályozása, amely a kockázatosabb és alacsonyabb legális jövedelemmel rendelkező ügyfeleket kiszorítja a hitelezésből.

Októberben így is 29,6 milliárd forinttal nagyobb összeget törlesztett a lakosság, mint amekkorát hitelként felvett, ami a devizahitelek folytatódó törlesztéséhez köthető. Hamarosan, a forintosítást követően már döntően forinthitelekről fogunk beszélni, a havi törlesztések pedig jelentősen eshetnek a devizahiteles elszámolásból fakadó tartozáscsökkenés hatására.

A lakosság banki hiteltartozása október végén 6 713 milliárd forintra rúgott, ami egy év alatt 2,6 százalékos csökkenést jelent. A devizahitelek részaránya 52,5 százalék, szemben az egy évvel korábbi 53,8 százalékkal. A most még 3 523 milliárd forintnyi lakossági devizahitel-állomány a jövő tavaszi elszámolások.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ami a lakossági betéteket illeti, október pozitív nettó pénzbeáramlást hozott, hiszen 69 milliárd forinttal többet helyezett el a lakosság, mint amennyit felvett. A jelenség vélekedésünk szerint elsősorban a területalapú agrártámogatások megindulásának köszönhető, amely részben a lakossági betéteket gazdagította.

A lakosság bankbetét-állománya így október végén 6 683 milliárd forintra rúgott, ami a kamatcsökkentések ellenére mindössze 3,4 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. 

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 5. 12:50
Lássuk a legfontosabb pénzügyi aktualitásokat, melyek a mögöttünk álló egy hétben megjelentek a Bank...
Holdblog  |  2024. május 5. 09:35
Igazán szomorú eredmény, hogy a megkérdezettek bő 80 százaléka egyáltalán nem szándékszik hazatérni...
MEDIA1  |  2024. május 4. 21:24
A Media1 néhány nappal elsőként mutatta be, hogy milyen jogsértő módszerrel kampányolt több napon át...
Buxelliott  |  2024. május 4. 09:56
Az OTP elemzésben látható bullish kép a magyar tőzsdeindex képében is megmutatkozik, nyilvánvalóan n...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 5. vasárnap
Györgyi
18. hét
Május 5.
Anyák napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm