Tarolnak az amatőr kincsvadászok Nagy-Britanniában

MTI
2014. január 24. 19:02

Mintegy 990 darab, kincsként azonosított régészeti leletet találtak 2012-ben a Nagy-Britannia területén kutató fémkeresős amatőr kincsvadászok - közölte a londoni British Museum.

A ritka érmék, gyűrűk és melltűk mindegyike aranyat vagy ezüstöt tartalmaz, és sok közülük 1200 évesnél régebbi. Az amatőr kincskeresők több mint 74 ezer egyéb régészeti leletet jelentettek be 2012-ben a Portable Antiquities Scheme (PAS) nevű műkincsvédő kezdeményezés keretein belül, amely szakértők szerint "forradalmasította a régészetet".

Az 1997-ben indított program keretében ez idáig több mint 900 ezer lelet érkezett be. A tárgyak bevizsgálása hónapokat vesz igénybe, ezért van, hogy a 2012-ben benyújtott leletekről csak most adtak részletes tájékoztatást - adta hírül a BBC News.

Neil MacGregor, a British Museum igazgatója szerint a kezdeményezés, amelynek éves jelentését a héten hozták nyilvánosságra, "bebizonyította, hogy a mindennapok embere által talált tárgyak újraírhatják a történelmet". "A megtalálók nagylelkűségének köszönhetően a legjelentősebb régészeti leletek nagy része az ország különböző múzeumainak gyűjteményeibe került" - hangsúlyozta MacGregor, aki Ed Vaizey brit kulturális miniszterrel közösen ismertette a jelentést.

Az elmúlt 15 évben összesen 8500 régészeti leletet azonosítottak "kincsként", vagyis aranyat, illetve ezüstöt tartalmazó tárgyként.

Egy férfi például ezüstékszerek és pénzérmék ritka gyűjteményére bukkant, amikor a kelet-angliai Norfolkban kutatott fémdetektorával. Az érméket az angolok mártír királyaként emlegetett Edmund uralkodása alatt verték, és úgy hiszik, hogy biztonsági okokból elföldelték őket, amikor a vikingek 865-ben megtámadták Angliát.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legjelentősebb 2012-es leletek között szerepelnek 2. századból származó római kori érmék, egy középkor utáni ezüstkancsó, amelyet az angol polgárháború alatt áshattak el biztonsági okokból, és egy római kori gyűrűket és melltűket is tartalmazó ezüstgyűjtemény, amelyet az északnyugat-angliai Knutsfordban fedeztek fel.

A londoni intézmény szerint a britek régészet iránti rajongása egyre növekszik, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Britain's Secret Treasures című televíziós dokumentumfilm-sorozat népszerűsége. A sorozat második évada, amelyet tavaly ősszel sugároztak a szigetországban, átlagosan 2,8 millió nézőt vonzott.

Vaizey aláhúzta: a felfedezés izgalma olyannyira magával ragadó, hogy ezeknek a leleteknek a történetét és a régészethez való hozzájárulásukat muszáj megosztanunk a világgal. Mint hozzátette, az amatőrök, önkéntesek és múzeumi kurátorok munkája révén ma már sokkal többet tudunk arról, hogy miként éltek és dolgoztak az emberek a múltban.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 30. 17:29
Huth Gergely reagált arra a hírre, hogy Dezse Balázs, a PestiSrácok főmunkatársa és a HírTV műsorvez...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Bankmonitor  |  2024. április 30. 12:52
A Magyar Nemzeti Bank lakásárindexének friss adatai alapján megnéztük, merre mozdultak el az ingatla...
Holdblog  |  2024. április 30. 09:22
Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyo...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm