Szenzációs leütések a BÁV karácsonyi aukcióján

Pénzcentrum
2013. december 16. 15:02

Hatalmas érdeklődés mellett szenzációszámba menő leütési árakat is hozott a BÁV 90. Ékszer- és 7. Ezüstaukciója. A kínálat minden árfekvésben igen kelendő volt, a tételek szinte maradék nélkül elkeltek - tájékoztatta lapunkat a BÁV.

Óriási érdeklődés kísérte a karácsonyi ékszeraukciót, mivel a kínálat a szokásosnál is gazdagabb, ritka értékeket felvonultató volt. Az élénk vásárlási kedvet jelezte, hogy a nagy értékű briliánsékszerek rendkívül kelendőnek bizonyultak. A legnagyobb szenzációt az utolsó tételként leütésre került, 1930 körül készített fülbevaló pár jelentette, amelyet összesen 5,7 karátnyi, két régi csiszolású nagy és két kisebb briliáns ékített: a hosszú licitharcot követően a kalapács hétmillió forintnál koppant.

Egymillió forint fölött kelt el a katalógus címlapján is látható, rendkívül attraktív, az ékszerkészítés csúcsdarabjának számító, 108 kisebb-nagyobb briliánssal díszített stilizált virágforma kitűző, és több mint két és fél millió forintot adtak azért a szoliter gyűrűért, melyet egy nagyméretű, régi csiszolású briliáns tesz vonzóvá. Hasonló összegért talált gazdára a 87 darab - ugyancsak régi csiszolású - briliánssal borított, 1930 körül készült eredeti dobozát is megőrző, plasztikus szalagcsokor formájú melltű is.

Jellemző volt a licitekre, hogy a közönség nem csupán a nagy értékű brillekkel díszített tárgyakat értékelte, hanem a szépen megmunkált, a kiváló ötvösök munkáját dicsérő, művészi kivitelezésű egyéb ékszereket is. A míves darabokért nem egyszer a kikiáltási ár három-négyszeresét kifizették. Jelentős áremelkedéseket láthattunk a kisebb kikiáltási árról induló, szép karácsonyi ajándéknak számító, mutatós ékszereknél is, amelyek gyakran többszörös áron keltek el.

Ahogy a nők számára az ékszerek, úgy a férfiak körében a különböző híres márkák technikailag bravúros órái voltak igencsak csábítóak és kelendőek. Szinte maradéktalanul vevőre talált valamennyi, a nagy világmárkákat képviselő modern és hagyományos fazonú férfi karóra. Az árcsúcsot egy nagyon különleges és kivételesen elegáns férfi IWC 3 segédszámkörös, fekete számlapú, arany karóra érte el: közel másfél millió forintot, a kikiáltási ár kétszeresét fizette érte új tulajdonosa.

Az ezüstaukción sem csalódhatott a választékban a nagyszámú közönség. Az asztali ezüstök közül a dekoratív kínálók és tálcák, valamint a gazdag formavilágú cukordobozok valamennyi darabja elkelt. A legnagyobb sikert a szecessziós stílusú, mutatós használati ezüstök aratták. Millió forint fölött talált gazdára az igen elegáns pesti ötdarabos ezüst kiöntő - garnitúra, és megkétszerezték kikiáltási árukat a biedermeier korszakból származó kisebb ezüsttárgyak is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A gyűjtők a legnagyobb izgalommal az aukció utolsó harmadában kalapács alá került különleges, egyedi dísztárgyakat várták. Több mint félmillió forintért vették meg a XIX. század végi német érmés historizáló kupát, de élénk licitharc folyt a szintén historizáló bécsi talpastálért is. A kikiáltási árának hatszorosáért került leütésre az a bécsi kisplasztika, amely egy foglyot mintáz és nevezetes vadászat emlékét őrzi.

Karácsony környékén hagyományosan népszerűek a telet idéző tematikájú ezüst mesterművek: az árverésen egy német neorokokó angyalszánért a kikiáltási árának ötszörösét fizette ki az új tulajdonosa. Az aukció két utolsó, igazi különlegességnek számító tételéért megnövekedett érdeklődés mellett folyt a verseny, aminek meg is lett az eredménye: a méretében is impozáns, 1814-ben készült amfora formájú bécsi empire boroskanna háromszoros, míg a bécsi historizáló fedeles ivókürt négyszeres áremelkedést ért el.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 30. 17:29
Huth Gergely reagált arra a hírre, hogy Dezse Balázs, a PestiSrácok főmunkatársa és a HírTV műsorvez...
Buxelliott  |  2024. április 30. 13:34
Elérte a várt célzónát az arany (link), majd a csatornatetőt, ahonnan lefordulás indult meg. Érkezik...
Bankmonitor  |  2024. április 30. 12:52
A Magyar Nemzeti Bank lakásárindexének friss adatai alapján megnéztük, merre mozdultak el az ingatla...
Holdblog  |  2024. április 30. 09:22
Erős negyedéven vannak túl a globális részvénypiacok, sokak szerint már régóta érik egy kisebb-nagyo...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem