18 °C Budapest

Hol fialtatja a pénzét az alapos magyar hozamvadász?

2010. november 16. 11:02

BAMOSZ: októberben a lakosság oldaláról eltűnt a tőkebeáramlás Míg augusztusban pesszimista, szeptemberben pedig optimista volt a hangulat a tőkepiacokon, az október inkább bizonytalannak volt nevezhető. Bár a nemzetközi részvénypiacok és a forint tovább erősödött, a hazai részvény- és kötvénypiac kismértékben esett. A képet tovább árnyalja az elmúlt fél évben tapasztalt lakossági tőkebeáramlás elmaradása és az intézményi befektetések lassulása is októberben - derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) legfrissebb jelentéséből.


Temmel András

"Míg a befektetési alapok vagyonát a bizonytalan tőkepiacok mellett is tovább növelték a hozamok, októberben a tőkebeáramlás tovább lassult az intézmények, és eltűnt a lakosság oldaláról. Eközben a háztartások befektetései esetében már jelentős visszaváltások történtek a hagyományos lakossági termékek (likviditási és pénzpiaci alapok) esetében, és zajlik az átrendeződés a kockázatosabb (rövid kötvény, vegyes, ingatlan és egyéb) alapok irányába" - magyarázza Temmel András, a BAMOSZ főtitkára.

A BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összesen 12,7 milliárd forintot vonzottak októberben, a vagyon a piaci teljesítmény hatására pedig 19,7 milliárd forinttal nőtt. A hagyományosan lakossági termékeknek számító likviditási, pénzpiaci és garantált alapokon, illetve a hosszú kötvény alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz. A fentieken belül a döntő hányad az intézményi alapokba érkezett, míg a lakossági befektetők októberben inkább visszaváltottak, illetve ismét a rövid kötvény, a vegyes és az ingatlanalapokat választották.

Forrás: BAMOSZ

Az októberi 0,8%-os bővülést követően, a hónap végén a BAMOSZ tagok 445 hazai befektetési alapban összesen 3 738 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyíltvégű értékpapír alapok: az összvagyon többségét (több mint 60%-át) ezek adják. A vizsgált időszakban összesen hárommilliárd forintot vontak ki a befektetők az alapokból, a hozamok viszont összesen 6,3 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A hazai és nemzetközi részvénypiacok októberben vegyes képet mutattak, ami a részvényalapok hozamaiban is megjelent. A nyilvános részvényalapokba ugyanakkor csaknem ötmilliárd forint friss befektetés érkezett, a piaci teljesítmények pedig összességében további 3,1 milliárd forinttal növelték a befektetők vagyonát. A tiszta részvényalapok vagyona 2,7%-kal nőtt, miután ezekbe a termékekbe 2,1 milliárd forint tőke érkezett, bár összesen mintegy 80 millió forint veszteség keletkezett rajtuk.

Ismét nőtt a kötvényalapok vagyona is: összesen 4,6 milliárd forint tőkét vonzottak, és mintegy 340 millió forint hozamot termeltek. Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek októberben 3,7 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 1,7 milliárd forint hozamot termeltek.

A pénzpiaci alapok vagyona októberben - elsősorban a nagymértékű visszaváltások következtében - 1,2%-kal csökkent. Összesen több mint 19 milliárd forint távozott az alapokból, bár 2,2 milliárd forint hozam keletkezett rajtuk, így a hónap végén a teljes vagyon 1 387 milliárd forintra csökkent.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ismét visszafordult az év korábbi részében tapasztalt pozitív trend a garantált alapok piacán. A lejáró alapoknak köszönhetően októberben több mint 18 milliárd forint távozott ezekből az alapokból, míg a piaci teljesítmény csak kétmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát.

Ismét kimondottan jó hónapot zártak viszont a kisebb alapkategóriák. A vegyes alapok vagyona 2,3%-kal, 128 milliárd forintra nőtt. A 33 nyilvános származtatott alap vagyona a hónapban 5,3%-kal, 86 milliárd forintra nőtt.

A zártkörű értékpapíralapokba októberben több mint 23 milliárd forint érkezett, és elsősorban a részvényalapok teljesítménye további 9,3 milliárd forinttal növelte a vagyont. A hónap végén a zártkörű alapok összvagyona 569 milliárd forint volt, ez az alapok összvagyonának már 15,2%-a.

 

A 2011-es adóváltozások átrendezhetik a hazai befektetési piacot

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 24. 19:41
A Tisza Párt politikusa korábban még feltételeket szabott, de most úgy tűnik, meggondolta magát. Min...
ChikansPlanet  |  2024. május 24. 10:34
Gombákat szinte mindenki evett már, azt azonban kevesen tudják, hogy a klímaváltozás visszafordításá...
Bankmonitor  |  2024. május 24. 09:09
Mind nagyobb lakáshiteleket vesznek fel a magyarok, az átlagos hitelösszeg 2024. februárban már elér...
Holdblog  |  2024. május 24. 08:00
Brutális büntetővámmal igyekszik védeni Amerika a saját autópiacát, de a kínaiak olyan járművekkel é...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm