23 °C Budapest

Rekord kevés a megtakarító: létbizonytalanságban élünk?

Pénzcentrum
2008. december 9. 11:15

A pénzügyi válság hatása egyelőre a lakosság pénzintézetekkel, pénzügyi termékekkel szembeni attitűdjében mutatkozik meg, a megtakarítások átrendeződésére a későbbiek kerülhet sor - hangzott el a GfK Hungária Piackutató Intézet sajtótájékoztatóján.

A GfK Hungária 1995 óta rendszeresen készít felméréseket a magánszemélyek banki és pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos igényeiről, és szokásairól, melyet Pénzügyi Adatszolgáltatás címmel jelentet meg, kéthavonta. A legfrissebb felmérés novemberben készült, melynél különösen nagy hangsúlyt fektettek a válság és a hazai pénzügyi kultúra összefüggéseinek vizsgálatára.

A kérdések egy jelentős része a megtakarításokra, a bankkapcsolatokra vonatkozott, mely alapján a megkérdezett 15-69 év közöttieknek mindössze 19,2 százaléka rendelkezett idén novemberben valamilyen fajta megtakarítással, legyen szó a párna alatt tartott forintokról, vagy befektetési jegyekről. Ez történelmi mélypontnak számít, ami még a szeptemberben rekord alacsonynak hitt 23 százalékot is alulmúlja - mondta Bacher János, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója.

A megtakarítások céljait tekintve is szomorú a kép, hiszen 2008 első féléve és november között 10 százalékponttal, 68 százalékra emelkedett a váratlan kiadásokra félretevők aránya, ami tehát arra enged következtetni, hogy egyre többen érzik létbizonytalanságban magukat.

Valamelyest, 8 százalékponttal, 39 százalékra emelkedett a nyugdíjas éveikre félretevők, vagyis az egyfajta hosszú távú szempontokat figyelembe vevők aránya.

Eközben a fogyasztásra, így lakásvásárlásra, utazásra/üdülésre, autó vásárlásra gyűjtögetők aránya rendre csökkent. A lakásvásárlásra félretevők közül sokan inkább lakásfelújításban gondolkodnak, amit az ilyen célra megtakarítók térnyerése (25 százalék) is igazol, vagyis sokan inkább jelenlegi otthonukban igyekeznek hosszú távra berendezkedni.

Ami a megtakarítási formákat illet, az eredmények nem igazolják az elmúlt hetek sajtóhíreit, miszerint a lakosság egyre nagyobb része fordul a tőkepiacok, tőzsde irányába, és mindenki fejvesztve részvényeket vásárol. Ezzel szemben nőtt a megtakarításaikat készpénzben tartók aránya, 2 százalékponttal, 16 százalékra, csökkent ugyanakkor az értékpapírokkal, devizabetétekkel, befektetési jegyekkel, ingatlanokkal rendelkezőké év eleje óta.

A befektetések időhorizontja nem változott a válság hatására, nem alakult ki tehát olyan tendencia, hogy mindenki a rövidebb lejáratú befektetéseket keresné, azonban míg 2005-ben a lakosságnak még csak 6 százaléka volt hajlandó kockázatosabb eszközökbe, például részvényekbe fektetni, ez novemberre 8 százalékra változott, amit előrevetíthet egy átrendeződést is a megtakarítási formák tekintetében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felmérés során arra is kitértek a kérdező biztosok, hogy miként változott a lakosság pénzügyi szektorba vetett bizalma. A válaszok alapján a lakosság 2005 óta jobban informáltnak érzi magát pénzügyekben, és saját bankjában meg is bízik, ugyanakkor 60 százalékuk úgy véli, fennáll az esélye egy esetleges bankcsőd miatti tömeges állásvesztésnek, amit feltehetően a külföldi bankok sorozatos bedőléseire alapoznak.

Sajnos aggasztónak találja a képet Bacher János a fogyasztási hitelek esetében is, mert mint mondta, korábban az emberek csak tartós fogyasztási cikkek megvásárlására vettek fel ilyen hiteleket, addig ma már a napi vásárlásaikat is sokan ebből finanszírozzák.

 

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 15. 12:36
Nem kérdés, hogy szülőként támogatnunk kell gyermekeink életkezdését, hiszen hatalmas előnnyel indul...
Holdblog  |  2024. május 15. 10:31
Az After Hours podcast házigazdája, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője volt az ATV vendége, Balásy...
MEDIA1  |  2024. május 15. 08:16
Egy portálunk birtokába került dokumentum szerint Simon András, Karácsony Gergely főpolgármester kom...
Kiszámoló  |  2024. május 14. 19:48
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 15. szerda
Zsófia, Szonja
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem