Az elmúlt harminc évben a jövedelmekhez képest az élelmiszerárak csökkenését figyelhettük meg. A gazdagabb országokban a háztartási kiadások töredékét, 10-20 százalékát tette ki az élelmiszerekre történő költés, éppen ezért a legtöbben megengedhették maguknak, hogy étterembe járjanak, egészségesebb és egyben drágább alapanyagokat válasszanak, de az üzletekben kapható készételek iránt is megnőtt a kereslet, és számos élelmiszeren kívüli termékre is jutott fizetőképes kereslet. Vajon hogyan változik ez az egyre növekvő élelmiszerárak hatására? Kincsnek számít majd a kenyér? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a Deloitte legújabb tanulmánya is.
2005-ben kezdődött el az a mai napig is tartó élelmiszer drágulás, amilyet utoljára a 70-es évek elején tapasztalhattunk. A 2000. évi árszinthez képest mintegy megduplázódott a rizs ára, míg a gabonáé megháromszorozódott. A legnagyobb mértékű áremelkedés ez idáig 2007-ben volt, amikor is a FAO globális élelmiszer-indexe 40 százalékkal emelkedett a 2006-os 9 százalékhoz képest.
Mi húzódik meg az élelmiszerdrágulás mögött?
Az egyik legkézenfekvőbb indok, amihez nem kell bonyolult gazdasági találgatásokba bocsátkozni, a fogyasztói kereslet növekedése. Az elmúlt húsz évben, de különösen ebben az évezredben a globális gazdaság növekedése jelentősnek mondható, melynek legfontosabb motorja a kínai gazdaság gyors fejlődése volt.
Ahogy a táblázatból is kiderül, 1990-2005 között, az életszínvonal emelkedése nyomán a kínai lakosság húsfogyasztása több mint duplájára nőtt, miközben zöldség-gyümölcsből is jóval többet fogyasztanak manapság. Bár gabonafélékből közvetlenül nem fogyasztanak többet, mint korábban, azonban a megnövekedett húsfogyasztás miatt ezekből is jóval többet kell termelni, hiszen az állatok etetéséhez is jelentős mennyiségre van szükség.
A másik kiemelt tényező a drágulás mögött a gabonafélék ipari hasznosításának előretörése, amely 2000 óta - a tanulmány szerint - 25 százalékkal emelkedett. Egyedül az USA etanol előállításhoz használt kukorica mennyisége ötszörösére nőtt 6 év alatt, ami jelentősen növelte a kukorica árát, ugyanakkor azáltal, hogy más gabonafélék helyett kukoricatermelésre tértek át, a szűkülő kínált miatt a többi gabona ára is emelkedett.
Ez tehát már a harmadik okot is előrevetíti, vagyis az élelmiszer előállításra használt földterületek csökkenését. De a termelés hatékonyságában is problémák rejlenek, Kínában például a mezőgazdasági területek ipari hasznosítása esetén nem kapnak kielégítő kompenzációt a földművelők, így aztán nem is éreznek ösztönzést azok fejlesztésére.
Természetesen a sokat emlegetett globális felmelegedés és klímaváltozás is okolható az élelmiszerek drágulásáért. Ausztráliában a szárazság miatt tavaly például felére csökkent a betakarított búza mennyisége egy átlagos évi termeléshez képest. De az Észak-Európában jellemző árvizek és a déli országokban gyakori szárazság sem tesz jót a terményeknek.
Az olaj drágulása mindeközben rekord magasságokba tör, megemelve az előállítási és szállítási költségeket. A '73-as olajválság szintén hasonló helyzetet teremtett, jelentősen megemelve az élelmiszerek árát, igaz később az olajárak "normalizálódásával" az inflációval korrigált élelmiszerárak is csökkenni tudtak. Az termelési és szállítási költségek növekedésén túl a műtrágyák árát is növeli a fekete arany árának emelkedése, ami hosszú távon akár a termelési hatékonyság csökkenéséhez is vezethet.
JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?
Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)
Ha a dráguló élelmiszerek hatásait nézzük, sajnos azt kell mondani, hogy ez a probléma is leginkább a szegény országokat sújtja, ahol a hatóságok egyre kevésbé tudják finanszírozni az élelmiszertámogatást. De több olyan hír is napvilágot látott az utóbbi hetekben, melyek szinte pánikhangulatról adtak számot világszerte üzleteket elözönlő felvásárlási hullámok miatt.
A sok rossz mellett azonban van valami jó is, hisz a drágább élelmiszerek miatt talán csökken az emberek kalória-bevitele is, ami indokolatlanul magas a mai, jórész ülőmunkát végző társadalmakban. Egy mai átlagos ember ugyanis hozzávetőleg ugyanannyi kalóriát fogyaszt, mint 200 évvel korábbi felmenői, akik azonban jóval megerőltetőbb fizikai munkát végeztek.
Természetesen hosszú távon a termelők, illetve kereskedők stratégiáját is befolyásolja a magas élelmiszer ár, már csak a fogyasztók átalakuló szokásai miatt is. A dráguló élelmiszerek mellett ugyanis egyéb társadalomformáló tényezők is hatnak a fogyasztókra. Az egyre rövidülő szabadidő miatt hajlandóak vagyunk megfizetni a gyorsan elkészülő ételeket, de egészségtudatosabbak is lettünk, sőt azt is megválogatjuk, hogy az élelmiszert előállító, forgalmazó cég mennyire környezettudatos, felelősségteljes munkájában. A Deloitte egyik nemzetközi felmérése alapján a vásárlókat leginkább a kényelmi szempontok, valamint a premizálás befolyásolják élelmiszervásárlásról szóló döntéseikkor.
Hogy az élelmiszerárak emelkedése hosszútávon is folytatódik-e, vagy ez csak egy átmeneti jelenség, kérdéses még szakértők számára is. Amennyiben a kínálatban növekedés áll be, például azáltal, hogy az USA megszünteti az etanol gyártás támogatását, és ismét élelmiszer előállításra használnák a földeket, csökkenhetne az ár is. Ez tehát politikai döntés kérdése, azonban számos árfelhajtó tényező, mint a klímaváltozás, vagy a fejlődő piacok növekvő szükséglete már nehezebben oldható fel.
Így áll most a leggazdagabbak listáján Balogh Levente: bevallotta, nem is számolja, mennyi pénze van
Én egyáltalán nem számolom a vagyonomat, nem érdekel, hányadik helyen vagyok - mondta Balogh Levente miután a friss összesítés szerint jelenleg ő a 64. leggazdagabb...
Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.
Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.
A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.
Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.
-
Sorozat készült az unió történetének legnagyobb csalásáról, amiről alig hallott valaki
A több milliárd eurós szén-dioxid-kvóta botrányt bemutató széria a Direct One-on debütál.
- 7,25 százalékra csökkentette az alapkamatot a jegybank - a nap hírei
- Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói
- A német külügyminiszter: szerint Volodimir Zelenszkij legitim elnök
- Csaknem 80 éves, felbecsülhetetlen értékű műkinccsel gazdagodott a Pénzmúzeum
- Donald Tusk: az oroszok újabb migráns áradatot zúdítanak Lengyelországra
- 4iG: az Antenna Hungária holding társaságként működik tovább