22 °C Budapest

Szélhámosok akarják a pénzed! - Meggyőz a napi 10% kamat?

Pénzcentrum
2006. augusztus 31. 12:00

Az interneten pénzkereseti lehetőségek után kutatóknak nem kell sokáig keresgélniük, sokkal inkább a bőség zavarával kell megküzdeniük. Hangzatos ígéretekben nincs hiány, az áhított összeget valóban bezsebelni azonban már keményebb küldetés. A következőkben áttekintjük, milyen ajánlatokkal találkozhatnak az internetes pénzkeresésben reménykedők és igyekszünk meggyőzni Olvasóinkat arról, hogy az esetek többségében egyáltalán nem egy egészséges méretű kockázat vállalásáról van szó a kimagasló hozam reményében.


Első eset: nincs pénzem, de kellene...

A legkevésbé kockázatos ajánlatok közé tartoznak azok, melyek nem igényelnek kezdeti befizetést, mindössze arról igyekeznek meggyőzni a szörfözőket, hogy kitartó munkával valóban pénzhez juthatnak. Az esetek többségében itt "csak" a befektetett munkát bukhatjuk, amint arra korábbi tesztünk is rávilágít:

Klikkeltem! Meggazdagodtam! Tönkrementem... - Leleplezzük a csalást!

A befektetés nélküli fizetést ígérő oldalak többsége arra buzdítja a regisztrálókat, hogy nézegessenek hirdetéseket, melyekért klikkenként néhány centet kapnak. Amint kitartó munkával összegyűjtöttek rengeteg pénzt, azt a cég átutalja egy virtuális, e-bankszámlára (többnyire e-Goldra), ahonnan meglehetősen magas jutalék fejében le is lehet utalni...

A hiba ott van, hogy a határ, ahonnan le lehet venni a pénzt, olyan magasan van megállapítva, hogy kevesen érik el. Erre persze a cég kínál megoldást: meg kell venni (!) a prémium tagságot, mely egyúttal alacsonyabb utalási küszöböt is jelent. Ez persze már azt jelenti, hogy pénzt fizetünk be egy olyan oldalra, melynek esetében nem lehetünk meggyőződve róla, hogy kapunk is vissza valamit.

Vannak ugyan állítólag megbízható oldalak, de olyan sok a csaló, hogy a többség hamar belefárad a csalódással záródó klikkelgetésbe...

Második eset: Nincs pénzem és dolgozni se akarok...

Nem lenne teljes a világháló ilyen mesés ígéretek nélkül: ebben az esetben arról van szó, hogy fel kell telepíteni egy "surfbar"-t és futtatni kell a képernyő felső részén. Ezen a felületen reklámok jelennek meg, melyekre nem szükséges rákattintani, a pénz enélkül is dől...vagy inkább csak csordogál. A francia Eurobarre nevű oldal esetén az jelenti a legnagyobb problémát, hogy pontokat lehet gyűjteni, melyekből 1,000 db ér fel 6.7 eurocenttel. Mivel 1,000 pontot 1-2 nap alatt lehet összegyűjteni, kifizetést pedig csak 15 euró felett lehet kérni, könnyen kiszámolható, mennyire éri meg.

Harmadik eset: Befektetnék, de nem értek hozzá...

Talán ez a szcenárió hordozza magában a legtöbb veszélyt, itt ugyanis egyértelműen arról van szó, hogy a pénzünk befizetésére kérnek, melyért cserébe kiugróan magas, akár napi (!) 10-12%-os kamatot is ígérnek.

A befizetőket ritkán tájékoztatják arról, hova is kerül a pénzük és milyen befektetés teszi lehetővé a kimagasló kamat kifizetését. Lássunk néhány megkapó ajánlatot, aztán örüljünk, hogy kimaradtunk a játékból!

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


 

 


Bár sokan esküdöztek rá, hogy a fenti site-ok a jobbak közül valók és tényleg fizetnek, a történetnek így is sírás lett a vége: a számlákat befagyasztotta a StormPay nevű e-bank és senki nem jut hozzá a pénzéhez.

Gondoljunk csak bele! Először sokan igyekeznek kipróbálni kis összeggel a játékot és amikor azt látják, hogy tényleg ki lehet venni a pénzt, akkor merészebben fizetnek be és ekkor jöhet az igazi hidegzuhany... Önmagában olyan programot nem nehéz írni, ami napról-napra megszorozza a befizetett összeget 1.12-vel, majd az így kapott értéket kiírja a képernyőre, hogy a hiszékeny befektető megnyugodjon a reggeli kávé mellett, ha azonban mindenki befizeti a minimális 5-6 dollárt és a "cég" végül eltűnik, akkor ez az egyszerű kis program egész jól hozott a konyhára.

Ne dőlj be!

A fenti abszurd százalékokból kiindulva egyesek már hihetőbb kamatokkal kecsegtetik a befektetni vágyókat. Akadnak olyan oldalak, melyek állítólag offline vállalkozásokhoz gyűjtenek forrást (pl.: Zoom Invest) és befizetéseink után napi 1.9%-os kamatot kínálnak. A legtöbb ilyen site azzal csábítja a látogatókat, hogy a világ tőzsdéin, vagy a devizapiacokon fekteti be a pénzt, ahol több éves szakértelemmel gyerekjáték olyan hozamot elérni, hogy az mindkét félnek megérje.

Mivel a legtöbb ember számára ezeket a befektetési területeket misztikus köd borítja, sokan bedőlnek. (Annál is inkább, mivel a tagok részesednek az általuk beszervezettek befizetéséből...)

Összességében nem azt akarjuk mondani, hogy egyetlen ilyen site sem fizet (ezt nem is jelenthetnénk ki az összes kipróbálása nélkül, amire viszont "a világ összes pénze" sem lenne elég), csak arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a fent vázolt esetekben extrém kockázattal kell számolni és nem kell elhinni mindenki "tuti tippjét", mert a legtöbb esetben csak arról van szó, hogy az illető megpróbál maga alá tagokat toborozni, ettől is pénzt remélve.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 15. 14:42
Szűcs Tamás Kisújszálláson száll ringbe a városvezetésért, miközben az FTC hivatalos honlapjának fős...
Bankmonitor  |  2024. május 15. 12:36
Nem kérdés, hogy szülőként támogatnunk kell gyermekeink életkezdését, hiszen hatalmas előnnyel indul...
Holdblog  |  2024. május 15. 10:31
Az After Hours podcast házigazdája, a HOLD Alapkezelő portfóliókezelője volt az ATV vendége, Balásy...
Kiszámoló  |  2024. május 14. 19:48
Az Energiaügyi Minisztérium adott ki egy új grafikát a május végén startoló felújítási programról, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 15. szerda
Zsófia, Szonja
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem