9 °C Budapest

Diplomás fiatalok tízezrei hagyják el az országot

2014. október 19. 13:02

Számos adat látott már napvilágot a kivándorolt magyarok számáról, így pontosan nem tudhatjuk, hogy hányan dolgoznak már külföldön. Az azonban biztos, hogy több százezren vannak, és leginkább az iskolázott fiatalok hagyják itt az országot. Közülük is leginkább az orvosok és mérnökök, szemben a pedagógusokkal és a jogi végzettségű frissdiplomásokkal.

Átfogó és részletes kutatás jelent meg az 1989 óta kivándorolt magyarokról. A Managing Migration in South East Europe (SEEMIG) transznacionális együtműködési program keretében az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával megvalósult projekt, amelynek vezető partnere a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A kutatás végső eredménye szerint 2013 elejéig körülbelül

350 ezer honfitársunk hagyta már el az országot.

Tény, hogy ez lényegesen kisebb szám, mint a korábban napvilágot látott adatok, de ugyanakkor azt maga a KSH is elismeri, hogy a 350 ezres szám inkább egy konzervatív becslés. Mindezekkel együtt is eddig ez a legkörültekintőbb kutatás a témában, a projekt pedig két és fél évig tartott.

A 350 ezer azért is hathat egyébként kevésnek, mert korábban maga a Nemzetgazdasági Minisztérium csak az Egyesült Királyságban élő magyarok számát 300 ezerre becsülte. Ráadásul a SEEMIG projektjében a 2013. eleji állapotokat rögzítették, miközben a német statisztikai hivatal adatai szerint csak tavaly 60 ezren költöztek ki hazánkból Németországba. Ezenfelül Vukovich Gabriella, a KSH elnöke egy korábbi interjúban arról beszélt, hogy körülbelül pluszban még 90-100 ezerre tehető azoknak a magyaroknak a száma, akik naponta, hetente vagy akár havonta járnak haza. Viszont az ingázók számát is nagyon nehéz pontosan meghatározni.

Fiatal értelmiségiek döntenek a költözés mellett

A SEEMIG legfrissebb felmérése szerint

leginkább a fiatal korosztályok hagyják el leginkább az országot, míg iskolai végzettség szempontjából pedig a legiskolázottabbak.

A migráns magyarok 25 százaléka 30 év alatti, és 63 százalékuk még nem érte el a 40 éves kort. A nemek szerinti megoszlás esetében a kivándorló férfiak aránya valamivel nagyobb, mint a nőké, azonban az eltérés nem jelentős.

Az összlakosságot tekintve a diplomások aránya 18 százalék, míg a kivándoroltak között ez az arány jóval magasabb, 32 százalékot mutat, amiből jól látszik, hogy jelentős részben a képzett népesség hagyja el az országot.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A nemrégiben megjelent Diplomás Pályakövetési Rendszer (DPR)adataiból kiderül, hogy a vizsgált frissdiplomások egyharmada tervez külföldi munkát az elkövetkező öt évben, további egyharmaduk pedig nem látja egyelőre az ilyen irányú terveit. A további külföldi munkát tervezők a legnagyobb (41%) arányban a természettudományi képzési terület frissdiplomásai között vannak jelen. A jogi, pedagógusképzési és agrártudományi szakokon végzettek az átlagnál ritkábban terveznek külföldi munkavállalást a következő években.

A fiatal orvosok és mérnökök már külföldön vannak

Egyébként a DPR-es megkeresés időpontjában a válaszadó frissdiplomások közül 7,6 százalék jelezte, hogy éppen külföldön dolgozik. Ez az arány azonban képzési területenként jelentős eltéréseket mutat. A külföldi munkavállalás az átlagnál gyakoribb az orvos- és egészségtudományi, természettudományi és műszaki diplomások körében. Viszont kimondottan ritkának mondható a jogi és pedagógiai diplomát szerzettek körében. A DPR adatai egybevágnak a KSH adataival, miszerint a férfiak némileg nagyobb eséllyel vállalnak munkát külföldön.

A DPR szerint

a külföldi munkavállalás leggyakoribb célországa egyértelműen Németország, ezt követi Ausztria, majd az Egyesült Királyság.

Ez egybevág a SEEMIG projekt adataival, ugyanakkor ez utóbbiból az is kiderült, hogy a negyedik legnépszerűbb célország Hollandia, valamint az, hogy a több mint egy éve kivándoroltak legalább 20 százaléka az EU-n kívülre távozott, az elsődleges tengerentúli célpont az USA. De sok magyar kivándorló él még

  • Ausztráliában,
  • Kanadában,
  • Belgiumban,
  • Svájcban,
  • Dániában,
  • Spanyolországban,
  • Finnországban,
  • Írországban,
  • Olaszországban,
  • Norvégiában,
  • Izraelben is.

A három legnépszerűbb országba kiköltöző magyarok adatait jobban megvizsgálva azonban feltűnik, hogy jelentős eltérés mutatkozik az egyes országokba települő magyarok között. Míg Németországba és Ausztriába sok szakmunkás férfi megy, addig Nagy-Britanniába nagyobb arányban költöznek fiatal, képzett magyarok: 43 százalékuk érettségivel, 36 százalékuk pedig diplomával rendelkezik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm