Megvan, mi az új slágerszakma: minden cég őket keresi

2016. szeptember 18. 11:02

A felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. ipari OKJ-s képzések toplistájának adatai azt mutatják, hogy továbbra is nagy az igény a termelő szektort segítő szakképesítésekre. A 2016. első háromnegyed éves adatai alapján összeállított listán a legnépszerűbbek a különböző gépkezelői tanfolyamok. A szakértő szerint tovább növekedett a személyre szabott, egyéni programok alapján összeállított képzések iránti kereslet is.

Az idei év összesített adatai alapján a különböző gépkezelői képzések a legkeresettebbek az ipari OKJ-s képzések közül. A nagy érdeklődés oka, hogy a gépkezelői jogosítvány megszerzésének jogszabályba foglalt 2015. december 31-i határidejét kitolták 2016. június 30-ig, így plusz fél év állt azoknak a rendelkezésére, akik nem fogtak bele időben a tanulásba. A Perfekt Zrt. Ipari OKJ-s képzések Top 5 listáján a targoncavezető áll az első helyen, az emelőgépkezelő a második, míg az ötödik helyen a földmunka-, rakodó-, szállítógép kezelő szerepel.

TOP 5 ipari OKJ-s képzés a Perfekt Zrt.-nél (2016)
  • 1. Targoncavezető
  • 2. Emelőgépkezelő (kivéve targonca)
  • 3. Külszíni bányász
  • 4. Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő
  • 5. Földmunka-, rakodó-, szállítógép kezelő

A 2015-ös évben első helyezett ipari olaj, gáztüzelő-berendezés kezelő az idei listán a negyedik helyre szorult. Újdonság viszont, hogy ebben az évben a bányászati szakterület is felkerült a listára, a külszíni bányász OKJ-s képzés a harmadik a rangsorban. Szilber Erzsébet, a Perfekt Ipari Képzések Központjának vezetője ezt azzal magyarázza, hogy a 2013-mas OKJ-s változásoknak érett be mostanra a hatása, és a munkavégzéshez szükséges szakképzettségi előírásoknak tettek eleget a cégek. A szakértő elmondta, hogy tovább növekedett a személyre szabott képzési programok iránti kereslet is. Egyre több vállalat keres olyan megoldást, amelynek során a képzőhely felméréssel, egyéni tanácsadással, és személyre szabott képzési programok összeállításával segíti a munkavállalók továbbképzését.

A 2016-os év adataiból az is kiderül, hogy az ipari OKJ-s képzéseken nőtt a fiatalabb jelentkezők száma. Míg tavaly a 45-54 év közötti férfiak közül került ki a legtöbb jelentkező, idén már a 25-34 év közöttiek voltak többségben, jól látható tehát, hogy a korábbi évekhez képest egyre népszerűbbek az ipari képzések a fiatalabbak körében.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm