25 °C Budapest

Így képzelik el jövőjüket a fiatal lányok és fiúk

2016. február 23. 17:15

Nagy különbségek vannak a hazai középiskolás fiúk és lányok gazdasági-pénzügyi ismereteibe. Míg a fiúk 42 százaléka, addig a lányoknak csak közel a negyede rendelkezik megalapozottabbnak tekinthető tudással a témakörben. Pénzügyi döntéseik meghozatalánál a lányok szívesebben kérnek tanácsot családjuktól, mint a fiúk, akiknek viszont a barátok véleménye fontosabb - derül ki a Provident Pénzügyi Zrt. és a GfK közös felméréséből.

A fiúk tájékozottabbak a pénzügyek terén

A több mint 1000 diák megkérdezésével végzett kutatásból kiderül: jelentős különbségek vannak a fiúk és lányok pénzügyi ismereteit illetően. A tanulók pénzügyi kompetenciáit mérő tesztkérdésekben a fiúk eredményesebbnek bizonyultak: 42 százalékuk került a magas pénzügyi tájékozottságú csoportba, míg ez az arány a lányok esetében mindössze 23 százalék volt. Ez összefüggésben állhat azzal is, hogy a kutatás szerint a fiúk nagyobb arányban követik figyelemmel a gazdasági, közéleti híreket, mint a lányok. Lényeges különbség volt abban is, kitől kérnek tanácsot pénzügyi döntéseikben: a fiúkhoz képest a lányok 10 százalékkal magasabb arányban kérik ki családtagjaik véleményét, míg a fiúk nagyobb arányban hallgatnak barátaikra ezekben az ügyekben, mint a lányok.

A fiúk kétszer nagyobb összegből gazdálkodnak havonta

A kutatásban részt vevő diákok jelentős része, 84 százaléka rendelkezik szabadon elkölthető havi pénzösszeggel, átlagosan 18.000 forinttal. A rendelkezésükre álló összeg a szülők által adott zsebpénzből, illetve a diákok saját keresetéből tevődik össze, mely a fiúk esetében összesen 24 000 forint, a lányoknál ennek pontosan a fele, 12 000 forint havonta.

A diákok fontosnak tartják, hogy rendelkezzenek önálló keresettel, így az elmúlt időszakban nőtt a munkavállalási kedv a körükben: a fiúk 56 százaka, a lányok 42 százaléka dolgozik középiskolai tanulmányai mellett.

A külföldi továbbtanulás a lányok körében népszerűbb

Bár a továbbtanulást tervező diákok körében az elmúlt évekhez hasonlóan a pénzügyi és gazdasági képzések számítanak a legnépszerűbbnek, többen érdeklődnek az orvosi, műszaki, informatikai és művészeti területek iránt is. A lányok nagyobb arányban választanák az orvosi, egészségtudományi, illetve a művészeti szakokat, míg a fiúk az informatikai és a műszaki területek iránt érdeklődnek nagyobb számban. A fiúk a nemcsak tanulmányaik során foglalkoznának informatikával, a jövőben szívesen is dolgoznának az IT szektor legnagyobb vállalatainál. A felmérésben megkérdezték a tanulókat a jövőjükkel, illetve a továbbtanulással kapcsolatban is. Kiderült a kutatásból, hogy a lányok 41 százaléka a szeretne külföldön tovább tanulni, még a fiúknak csak az egyharmada.Az is kiderült, hogy a lányok nagyobb arányban költöznének Magyarországon belül is egy jobb munkahely reményében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagyobb a vállalkozói kedv a fiúk körében

A 16-18 évesek jövőbeni munkájukkal kapcsolatos elvárásaik és terveik is sokban különböznek a két nem esetében. A lányok sokkal inkább választanák a nonprofit szférát, mint fiú társaik: 32 százalékuk szívesen dolgozna ilyen területen működő szervezetnél. A megkérdezett lányok 19 százaléka és a fiúk 12 százaléka számára volt fontos, hogy olyan munkát végezzenek, mely kreativitást igényel. Emellett a lányok több mint egynegyede számára az is elengedhetetlen feltétel egy munkahely esetén, hogy szép, kulturált környezetben helyezkedjen el, míg ez a szempont csupán a fiúk 18 százalékánál volt mérvadó.

Az alkalmazotti lét mellett egyre nagyobb arányban érdeklődnek a középiskolások a saját cég indítása iránt. A fiúk 56 százaléka számára vonzó alternatíva mindez, míg a lányok vállalkozási kedve alacsonyabb: 48 százalékuk gondolkodik csak saját cég alapításában iskolai évei után. Ennek egyik oka lehet, hogy egy vállalkozás nagyobb kockázattal jár, és míg a fiúk 22 százaléka vallotta magáról, hogy szeret kockáztatni, addig a lányok csupán 11 százaléka válaszolt így.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2024.05.23 14:35
Nyakunkon ez a különleges, egyre izgalmasabbnak tűnő június 9, amikor a helyhatósági választást össz...
perfekt  |  2024.05.21 13:59
Abban az esetben, ha felnőttképzés keretében tanulunk, felnőttképzési jogviszony jön létre. Az erre...
hrdoktor  |  2024.05.21 10:15
Azokat az irodai dolgozókat, akik a nap jelentős részében lefelé fordított fejjel néznek a munkaeszk...
laskainelli  |  2024.05.21 09:18
Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy egyszerűen elfogy az energiánk. Fáradtak, céltalanok és motiválat...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 25. szombat
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm