Kezdődik: csökkennek a bérek a vasárnapi boltzár miatt

Pénzcentrum
2015. március 17. 12:02

Az áruházláncok kivárnak: egyelőre nem bocsátanak el alkalmazottakat a vasárnapi zárva tartás miatt. Azonban több éjjel-nappali bolt is bezárásra kényszerül este 22 órától a szigorítás miatt, ez viszont hamar leépítésekkel járhat.

FRISS! Kiterjesztették a törvényt

Az Országgyűlés kedden törvényben rögzítette: a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló jogszabály hatálya azokra az üzletekre is kiterjed, amelyek benzinkút területén működnek, de nem árulnak üzemanyagot, valamint azokra, amelyek azonos helyen és időben folytatnak kis- és nagykereskedelmi tevékenységet.

A kis- és nagykereskedelmi tevékenységet egyszerre folytató üzletekre vonatkozó korlátozást több sajtóorgánum is lex Metróként értelmezte, vagyis úgy, hogy a szabályozás célja, hogy a Metro áruházak se nyithassanak ki vasárnaponként.

A benzinkutak területét érintő szabályozással kapcsolatban a törvényalkotási bizottság ülésén a kormánypártok részéről megerősítették: a benzinkutak saját üzletei nyitva lehetnek vasárnaponként is, a töltőállomások területén működő, de üzemanyagot nem áruló boltokra viszont vonatkozni fog a vasárnapi tilalom.

Egymás sarkát taposták szombaton a vevők több budapesti üzletben. Március 15-től a nagyobb boltok nem tarthatnak nyitva vasárnap, a bevásárlást hétfőtől szombatig kell elintézniük a magyaroknak - derül ki a Hír TV beszámolójából.

A nagyobb sorállás elkerülhetetlen. Ez azt is fogja egyidejűleg jelenteni, hogy a vásárlásra fordítható idő megrövidül, és ebben az esetben feltehetően összességében a családok kevesebbet fognak vásárolni

 - mondta el Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Hét közben az üzletek tovább tartanak nyitva, ez az üzletláncok egyik válasza a vasárnapi zárva tartásra. A másik pedig a létszámstop.

A Spar jelentős költségmegtakarítási intézkedéseket léptetett életbe az elmúlt hetekben, melynek köszönhetően a munkaerő toborzását lelassítottuk, de elbocsátásokat ettől függetlenül nem tervezünk. A vasárnapi bérpótlék kiesésével kapcsolatosan folyamatosan dolgozunk olyan megoldásokon, amelyekkel a bérkiesést kompenzálni tudjuk a dolgozóink felé

 - mondta el Maczelka Márk, a Spar Magyarország kommunikációs vezetője.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ha a dolgozó beosztása nem fix, 18 órától délutáni bérpótlék jár neki. De a délutáni bérpótlék kevesebb az eddigi, 50 százalékos vasárnapi bérpótléknál.

Az egyik svéd bútoráruháznak több mint hétszáz alkalmazottja van Magyarországon. Az ő pénztárcájuk is vékonyabb lesz a vasárnapi zárva tartás miatt.

Természetesen minden olyan pótlékot megkapnak, amit előír a munka törvénykönyve, beleértve a hétvégi és a délutáni pótlékot is (...). Ha arra kérdez rá, hogy a maximális megkapható bér az összességében alacsonyabb lesz-e, akkor a válaszom igen

- mondta el Varga-Nagy Eszter, az IKEA Magyarország PR-munkatársa.

Több éjjel-nappali bezár

Több éjjel-nappali bolt is bezárásra kényszerül 22 órától a tegnaptól hatályos szigorítás miatt. A Hír TV-nek nyilatkozó kereskedő szerint a nyitvatartási idő korlátozása elbocsátásokkal járhat. Ma már csak azok az üzletek lehetnek nyitva éjszaka, amelyek 200 négyzetméternél kisebbek és a tulajdonos vagy családtagja áll a pult mögé.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem