12 °C Budapest

248 ezer forint az átlagos bruttó

Pénzcentrum
2014. január 21. 12:32

2013 novemberében 4,1%-kal voltak magasabbak a bruttó átlagkeresetek a nemzetgazdaságban, a versenyszférában ennél magasabb, 5,3%-os volt a bruttó átlagkeresetek emelkedése. A bérdinamikát a közfoglalkoztatás növekvő súlya húzhatja vissza. A nemzetgazdasági nettó reálbérek a rekord alacsony infláció mellett 3,3% körül emelkedhettek a január-novemberi időszakban átlagosan. Ami a versenyszféra foglalkoztatását illeti, a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám kicsit megmozdult, eközben a téli közfoglalkoztatás valóban elindult, novemberben már közel 180 ezren voltak közfoglalkoztatottak.

A versenyszférában a rendszeres keresetek 4,6%-kal voltak magasabbak novemberben az előző év azonos időszakához képest. Január-novemberi átlagban az emelkedés 3,8% volt, a bérdinamika így inkább visszafogottnak tekinthető.

248 ezer forint az átlag magyar bruttó bér


Fontos azonban, hogy a kereseti adatok fő számait egyre inkább dominálja a közfoglalkoztatás növekvő súlya. A nemzetgazdasági bruttó bérek 4,1%-os emelkedése közfoglalkoztatás nélkül 6% lenne. Különösen feltűnő a különbség a költségvetési szférában, ebbe a körbe számítja a KSH a közfoglalkoztatottak zömét. Itt a bruttó bérek 2%-os emelkedése 8% lenne e kör nélkül.

248 ezer forint az átlag magyar bruttó bér


A nettó reálbérek változásánál pedig számításba kell vennünk a rezsicsökkentés nyomán egyre mélyebbre süllyedő inflációt. A január-novemberi időszakban a reálbérek 3,3%-kal lehettek magasabbak az egy évvel korábbinál.

248 ezer forint az átlag magyar bruttó bér


Visszatérve a közfoglalkoztatásra, az adatokból kiderül, novemberben már közel 180 ezren voltak közfoglalkoztatottak, azaz láthatóan beindult a téli közfoglalkoztatás. Az egy évvel ezelőttihez képest a közfoglalkoztatottak száma novemberben nagyjából 80 ezerrel volt magasabb, ugyanakkor a korábbi években a közfoglallkoztatotti létszám meredeken csökkent, de a téli közfoglalkoztatás miatt most nem fog. Így a szokásos szezonális mintázat helyett nem csökkenni, hanem nőni fog várhatóan a foglalkoztatás, és csökkenni a munkanélküliség.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A közfoglalkoztatottak ráadásul nem csak a költségvetési szférában, hanem a versenyszféra egyes ágazataiba is beszámítást nyernek. Vélhetően az erdőgazdálkodás, mezőgazdaság ágazatokról van szó. 2012-es adatok hiányában összehasonlítást sajnos nem tudunk csinálni, de a 2013-as adatokon az látszik, hogy a versenyszférában nem jelentéktelen ez a közfoglalkoztatotti létszám, novemberben nagyjából 18 ezer fő volt.

248 ezer forint az átlag magyar bruttó bér


Így más értelmet nyerhet a versenyszféra legalább öt főt foglalkoztató szektorában az a kis létszámemelkedés, amit láthatunk.

248 ezer forint az átlag magyar bruttó bér

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.05.08 14:46
A tanácsadások során gyakran hallom, hogy a kliens legfőbb vágya, hogy boldog legyen újra. Megélje t...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
hrdoktor  |  2024.05.07 10:13
Életmódtanácsadók és laikusok körében gyakran elhangzik: a pozitív gondolkodás nemcsak a pszichés ál...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 8. 21:14
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem