17 °C Budapest

Kevesen tartanak el sokakat, avagy miért olyan magasak az adók?

Pénzcentrum
2009. február 10. 10:00

A gazdasági válság előrehaladtával folyamatosan nő a munkanélküliség az Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországaiban. Magyarország már a harmadik helyen áll a munkát keresők arányát tekintve, de a valós helyzet ennél sokkal rosszabb lehet.

Az OECD-hez tartozó országokban az átlagos munkanélküliségi ráta decemberben 0,2 százalék volt, ami 0,2 százalékponttal magasabb, mint a novemberi adat és 1,1 százalékponttal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Az OECD európai tagországaiban a munkaképes 15-64 év közötti lakosok 8,0 százaléka keres munkát, de nem talál.

A frissen közzétett adatokból kiderül, hogy Magyarországon a 15-64 éves korúak 8,5 százaléka munkanélküli hivatalosan, így az OECD-toplistán a harmadikok vagyunk. (Ez a szám egyébként a statisztika sajátosságai miatt nem egyezik meg tökéletesen a hazai hivatalos munkanélkülsiégi rátával.) Csak Spanyolország és Szlovákia előz meg minket 14,4, illetve 9,4 százalékkal. Sikerült beérnünk és leelőznünk az európai OECD-tagországok átlagát is, a G7-ek munkanélküliségi adatait pedig már most magunk mögött hagytuk.

Forrás: OECD

Mindezt úgy értük el, hogy a Danske Bank felmérése szerint 2008-ban csak viszonylag mérsékelten emelkedett a régiós munkanélküliség, a tavalyi év során felszínre bukkanó piaci feszültségek nem éreztették hatásukat a munkaerőpiacon. Az idei recessziós környezet viszont annál inkább érinti a foglalkoztatottságot a térségben. Vagyis még több elbocsátás várható.


Ugyanakkor az Eurostat adataiból még döbbenetesebb kép tárul a szemünk elé. A 2007-ig tartó statisztikák szerint Magyarországon a munkaképes korúak mindössze 60,5-62,0 százaléka jelenik meg a munkaerőpiacon, mint aktív álláskereső, szemben az EU-27 68,9-70,5 százalékos adataival. A KSH legutolsó negyedéves adatai is alátámasztják az EU számait: 15 és 64 év között 3,8 millió munkavállalóra 336 ezer munkanélküli és 2,6 millió inaktív jut. És ehhez jönnek még az idősebbek és a fiatalabbak, akiknél természetesen igen magas az inaktivitási arány.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Forrás: Eurostat


A 15-64 évesek körében az inaktívak nagy részét természetesen a felsőoktatásban tanulók, illetve a nyugdíjasok adják. Sok inaktív háztartásbeli, illetve rokkantnyugdíjas. Felmérések kimutatták azonban, hogy a jóléti segélyben részesülők legnagyobb aránya nem kíván visszatérni a dolgozók körébe, vagyis a segélyek csak csökkentik a munkavállalási hajlandóságot. Valószínűleg utóbbi csoport egy jó része azért idényjellegű munkákkal, illetve a szürke- és feketegazdaságban keres némi pénzt.

Ugyanakkor az is megfigyelhető volt az elmúlt években, hogy azon térségekben, ahol épp prosperált a gazdaság, nem csupán a munkanélküliek, hanem az inaktívak száma is csökkent. Ez arra is utal, hogy Magyarországon a már így is elborzasztó statisztikai adatoknál jóval magasabb lehet a valós munkanélküliségi ráta, mivel a munkanélküliek egy része a szociális ellátó rendszerbe menekül inaktívként. Azok, akik - papíron - nem termelnek, csak fogyasztanak a 15-64 éves korosztály 44 százalékát teszik ki, amelyet a fennmaradó 56 százalék juttatásaiból kellene eltartani. Mindennek messzemenő következményei vannak, például főként itt keresendő annak az oka is, hogy miért olyan magas az egy adóalanyra jutó adóterhelés, ha eközben a teljes adóbevételünk nem lóg ki az uniós átlagból.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.05.15 14:09
Amikor az üzleti élet komplex világában a könyvelési ismeretek elsajátítása a cél, akkor a választot...
laskainelli  |  2024.05.13 10:28
Előfordul, hogy valaki nem látja tisztán, hogy benne maradjon-e a kapcsolatában, vagy inkább kilépje...
hrdoktor  |  2024.05.13 06:37
Valljuk be, szinte mindannyiunkkal előfordul, hogy irodai munkavégzés közben vagy céges értekezletek...
coachco  |  2024.05.07 19:25
Szeretem a falvakat! Persze nem mindegyik idilli, vannak szomorú falvak is. [...] Bővebben!
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm