22 °C Budapest

Dolgozz otthon! Az unió támogatja, de neked megéri?

Pénzcentrum
2008. március 28. 12:00

Az EU-ban már működik Szerdán járt le a határideje a távmunkára vonatkozó Szociális és Munkaügyi Minisztérium által meghirdetett pályázatnak. A program célja, hogy ösztönözze a rugalmas munkavégzési formák alkalmazását és a munkakultúra korszerűsítését, hogy Magyarország megfeleljen az uniós elvárásoknak és növelni tudja a foglalkoztatást, ha nem is teljes munkaidőben. Ennek keretében támogatják az olyan cégeket, akik távmunkahelyeket hoznak létre...

A foglalkoztatás növelése leginkább az elmaradottabb, hátrányos helyzetű térségekben kiemelt feladat. A pályázat a távoli munkavégzés elterjesztésével a munkaerőpiac azon szereplőinek is lehetőséget teremt a munkaerő-piachoz való felzárkózáshoz, csatlakozáshoz, akik valamely hátrányos helyzetű csoporthoz tartoznak (tartós munkanélküliek, fogyatékkal élők, megváltozott munkaképességűek)

Hova tart az unió? Egyre többen csak részmunkaidőben tudnak dolgozni...

A támogatást a Hatósági Szerződés megkötése után a munkaügyi központok folyósítják a nyertes pályázóknak. A finanszírozás többféleképp zajlik, lehet bizonylat alapú elszámolással, utólagos finanszírozással, de az egyszeri képzési támogatás is szóba jöhet.

A bértámogatás minden távmunkás munkahely esetében nyolc hónapig gtarthat, a távmunkás bruttó munkabére, de legfeljebb 70 ezer forint /fő /hó és annak járulékai (munkáltatói TB járulék: 29 %, egészségügyi hozzájárulás: 1 950 forint és munkaadói járulék: 3 %), vagyis összesen 94,35 ezer forint /fő /hó. A nyolc hónap alatt összesen viszont nem haladhatja meg támogatott munkahelyenként a 754,8 ezer forintot. A képzési támogatás összege a távmunkás részére felhasználható egyszeri bruttó 30 ezer forint.

A bér és képzési támogatás mellett infrastruktúra támogatást is igénybe lehet venni, ami a munkahely megteremtéséhez szükséges eszközök, konfigurációk költségeinek megtérítését jelenti, maximum 150 ezer forint értékben.

A pályázó vállalkozásokkal szembeni követelmény, hogy legalább egy lezárt üzleti évvel rendelkezni kell, és azt is vállalniuk kell, hogy annyi fővel emelik a foglalkoztatottak létszámát, ahány munkahely teremtésére támogatást kaptak. Az így felvett dolgozókat a támogatás 8 hónapjának lejárta után még minimum 10 hónapig foglalkoztatni kell.

A beérkezett pályázatokat április 25-ig bírálják el. A pályázatról további információk a www.szmm.gov.hu címen találhatóak.

Az EU sem rest...

Nem ez viszont az egyetlen kezdeményezés a távmunka népszerűsítésére. Az Európai Unió a következő hat évre összesen 5,5 milliárd forintot biztosít Magyarországnak a rugalmas foglalkoztatás e formájának népszerűsítésére, amiből idén és 2009-ben összesen 2,3 milliárd forintot lehet felhasználni. A népszerűsítés célja, hogy bemutassák a cégeknek a távmunka gazdasági előnyeiről, és bemutassák a külföldön már sikerrel alkalmazott technikákat.

Ma leginkább adatrögzítést, adatfeldolgozást, telefonos ügyfélszolgálatot, telefonos értékesítést, adatfelvételt, rendszerfelügyeletet végeztetnek el ilyen formában a cégek, de még sok más tevékenység esetén lehetne sikerrel alkalmazni, mint a könyvelési, tervezési, vagy akár számítógépes programfejlesztési munkák.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért jó ez?

A távmunka keretein belül a dolgozó többek között akár otthon is tud dolgozni, ami megkönnyíti a fogyatékkal élők, vagy a hátrányos helyzetű területeken élők foglalkoztatásának növelését. Mind a két fél számára jelentős előnyökkel járhat, gyakorlatilag minden olyan munkát el lehet végezni, amihez számítógép, mobiltelefon, vagy egyéb eszközök szükségesek.

Az otthon dolgozó távmunkások többsége az úgynevezett alternatív vagy osztott távmunkát részesíti előnyben, ez azt jelenti, hogy a dolgozó a munka egy részét otthon, másik részét pedig munkahelye telephelyén, vagy annak központjában végzi. Ezt egyaránt lehet munkaviszonyban alkalmazottként, megbízási jogviszonyban vagy vállalkozóként végezni.

Ez a fajta munkavégzés a nemzetgazdaság valamennyi szektorában alkalmazható. Nemzetközi tapasztalatok szerint először az IT területen, a biztosítási és banki piacon kezdték alkalmazni a távmunkát. A távmunka eredményes eszköz lehet a rugalmas piaci alkalmazkodás során. A közösségi, államigazgatási szektor is jól jár a távmunka alkalmazásával, mert ez javíthatja a szolgáltatás minőségét, korszerűségét.

Mellette szól, hogy rugalmas, versenyképes szervezeteket hoz létre, új munkahelyeket teremt, javul a termelékenység, és ráadásul jelentősen hozzájárul a hátrányos területek felzárkóztatásához. Viszont hátrányaként emlegetik, hogy nehéz azokat a dolgozókat ellenőrizni, akik nincsenek szem előtt.

A munkaadó szempontjából előnyt jelenthet, hogy az ilyen jellegű munkahelyek kialakítása olcsó, a kezdeti kiugró ráfordítások gyorsan megtérülnek, ráadásul területtől függetlenül komoly szakértői bázist lehet összehozni. A létszám tekintetében is jelentősen rugalmasabbá válik a helyzet, csak annyi dolgozót foglalkoztat a cég, amennyire szükség van.

A dolgozók szempontjából mindenképpen hasznos, ha a hátrányos térségekben legalább ebben a formában munkalehetőséget biztosítanak. Sokkal nagyobb a mozgás szabadsága a munka beosztásban és kevesebbet kell ingázni is. A rokkantak, kisgyereket nevelő szülőknek is lehetősége nyílik munkahelyet találni.

Amivel vigyázni kell...

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 1. szerda
Fülöp, Jakab
18. hét
Május 1.
A Munka ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem