Megszólaltak a bankok: tényleg sorban állnak a devizahitelesek?

Pénzcentrum
2015. március 23. 06:06

Egyre több devizahitelesnek érkezik meg a bankjától az elszámolási értesítője, azonban a levelek többségét csak áprilisban kapják meg az ügyfelek, emiatt sokan keresik meg a bankjukat, hogy információhoz jussanak az elszámolásról. De vajon melyik hitelintézetnél találkozhatunk kígyózó sorokkal?

Március eleje óta tart a devizahiteles elszámolás, így egyre többen kapják meg a levelüket a bankjuktól. A Pénzcentrum megkérdezte a bankokat, hogy van-e ügyfélroham a fiókokban, illetve hogyan állják a sarat az ügyintézők.

Tényleg tömöttek a bankfiókok?

A bankok válaszaiból egyértelműen látszik, hogy a fiókok forgalma megnövekedett március eleje óta, és a telefonos ügyfélszolgálatok is láthatóan sokkal terheltebbek.

Klasszikus értelemben vett roham egyelőre nem alakult ki

- tudtuk meg a Raiffeisentől.

Ebben a hónapban jelentősen megnőtt az érdeklődő ügyfelek száma a korábbi hónapok átlagához képest, és várhatóan az elszámolásról szóló tájékoztatók kiküldését követően ez még nagyobb arányban lesz jellemző

- válaszolt a Pénzcentrum kérdésére a CIB. A megnövekedett ügyfélforgalom azonban nem akadályozza a fiókok működését, tumultusra egyelőre nem kell számítani a kirendeltségeken.

Telefonos ügyfélszolgálatoknál nagyobb eltérések mutatkoznak. A CIB ügyfélszolgálatát az elmúlt két hét során kétszer annyian hívták az elszámolás kapcsán, mint február elején, ami arra enged következtetni, hogy a bank ügyfelei sokkal kíváncsibbak a hitelükkel kapcsolatban. Azonban nem minden banknál van ez így.

A call centerünkben nagyjából 10 százalékkal növekedett az érdeklődők száma

- mondta az OTP, vagyis ebben jól láthatóan hatalmas eltérések figyelhetők meg a bankok között.

A jegybanknál is nőtt a forgalom

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyfélszolgálatain is érezhetően megnőtt az elszámolással és forintosítással kapcsolatos ügyfélforgalom. Míg tavaly októberben 181, januárban már 755 megkeresést regisztráltak a jegybanknál.

A legfrissebb adatok szerint viszont március első két hetében már a korábbinak közel kétszerese, majdnem ezer elszámolással kapcsolatos ügyfélmegkeresés volt, pedig az igazi ügyfélroham (a bankok szerint is) csak az értesítők kézhezvétele után lesz.

Az MNB egyébként Budapesten irodát tart fenn, ahol az adósok információkat kaphatnak a devizahitelekről.

Miért veszik fel az ügyfelek a kapcsolatot a bankjukkal?

Ugyan az első levelek már megérkeztek, mégsem a reklamáló ügyfelek vannak többségben a kirendeltségeken. Egyébként a Pénzcentrumhoz érkezett levelek alapján az elégedett ügyfelek vannak többségben. 

Egyértelműen tájékozódási céllal keresik kollégáinkat

- tudtuk meg a K&H-tól.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezen belül két téma érdekli leginkább az adósokat:

  • Jogosultak-e az elszámolásra, illetve a forintosításra
  • Általános tájékoztatás

Nem meglepő, hogy ezeket az érdeklődési köröket a szerkesztőségünkbe érkező olvasói levelek is alátámasztják. Azonban nem minden banknál ez a fő kérdéskör.

Fiókjainkat jellemzően azok keresik fel, akik a devizaalapú hitelüket korábban rögzített árfolyamon végtörlesztették

- válaszolta kérdésünkre az UniCredit.

Mik a devizahitelesek teendői?

Minden érintettnek azt javasoljuk, várja meg a részletes elszámolási értesítőt, mert az teljes körű tájékoztatást nyújt, és ha ezután is vannak további kérdései, és a telefonos ügyfélszolgálat nem tud segíteni, abban az esetben keressék csak fel bankfiókokat

- tanácsolja az ügyfeleknek a Budapest Bank. A devizahitelesek többségének tehát egyelőre nincs teendője, ez alól kivételt képeznek azok a már lezárt szerződéses ügyfelek, akiknek azóta nincs kapcsolatuk korábbi hitelezőjükkel. Esetükben ugyanis meg kell adni a lakcímüket a banknak ahhoz, hogy megkaphassák az elszámoló levelet. Ezeknek az ügyfeleknek érdemes egyúttal megadni a jelenlegi bankszámlaszámukat is, hogy a hitelintézet el tudja utalni a visszajáró összeget.

Más a helyzet, ha a hitelünket kedvezményes árfolyamon végtörlesztettük. Ebben az esetben március végéig kell kérnünk az elszámolást a bankunktól, 10 ezer forintos eljárási díj ellenében. Lényeges, hogy akik forint alapú hitelkiváltó kölcsönt vettek fel a kedvezményes végtörlesztéshez, azoknak nem kell megfizetniük az eljárási díjat.

Mi a helyzet a részletes elszámolási értesítőkkel?

Részletes elszámolást értelemszerűen csak azután kérhetnek az ügyfelek, hogy kézhez vették az alaptájékoztatást

- mondta el kérdésünkre az MKB. Mivel egyelőre kevés levél érkezett meg, egyelőre még kevés ügyfélnek van lehetősége a részletes elszámolási tájékoztató kérésére. Emiatt a bankoknál nem jellemző ezeknek a dokumentumoknak az igénylése.

A bankok egy részénél már elkezdték átutalni a visszajáró pénzt a lezárt szerződéses ügyfeleknek. Először valószínűleg azok kapják meg a visszatérítést, akik még mindig a hitelező bank ügyfelei, de azt fontos leszögezni, hogy a pénzintézeteknek az utalásra még bőven van idejük.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem