7 °C Budapest

Ezt tudtuk meg a bankokról: egy generációnak lett örök tanulság

Pénzcentrum
2012. február 27. 05:32

"Nem tudtam kitörni a rabszolgaságból. Örök tanulság ez az egész generációnknak: soha ne bízz meg a bankokban! A gyerekemet is erre fogom tanítani: a bank ellenség." - írja olvasónk levelében. Még ha ennél jóval bonyolultabb is a helyzet, jól leírja azt a helyzetet, amit a végtörlesztés körüli káosz szült meg több olvasónk számára. Sokan önhibájukon kívül, vagy csak egy kisebb figyelmetlenség miatt maradtak le a fix árfolyamon való végtörlesztésről. Van, akinek kiváltó forinthitel nem jutott, másokat még egy fogyasztói csoport is átvert. Az olvasóink által küldött levelek között szinte mindenre volt példa. Bár csupán az emberek 8 százaléka vallotta azt, hogy bankja hibájából nem tudott végtörleszteni.

Nagy számban érkeztek levelek a szerkesztőségünkbe a végtörlesztéssel kapcsolatban. A legtipikusabb eseteket szedtük össze, melyek visszaadhatják a felmerült problémák sokszínűségét. Sok esetben fordultak a Pénzügyi Békéltető Tanácshoz is jogorvoslatért a levelek írói közül, ezeknek az ügyeknek az alakulásáról is folyamatosan beszámolunk majd.

"Mert mi az, ha nem lakóingatlan, melyben emberek élik mindennapjaikat?"

Több olvasónál is felmerült a probléma, hogy valamiért az ingatlana nem lakóépületként volt bejegyezve a földhivatalnál. A nem lakóépületként bejegyzett ingatlanok esetén viszont nem volt jogosult olvasónk sem a végtörlesztésre. Erre is több példa volt, hasonló esetek a Békéltető Tanács elé is kerültek, telán valamilyen egyezség is születhet hasonló esetekben.

"A végtörlesztésről szóló törvény szövegére hivatkoztak miszerint az csak lakóingatlanra vonatkozik, Tehettek, a tulajdonosi lapon gazdasági épület szerepel." Azok járhattak így, akik az építéskor, bejegyzéskor nem megfelelő körültekintéssel jártak el, végtörlesztésről ők lemaradtak. További rossz hír, hogy hasonló esetben az árfolyamrögzítést sem lehet igénybe venni, hiszen az is csak lakóingatlan fedezet mellett nyújtott kölcsön esetén kérvényezhető.

Sokan próbálták eladni a lakásukat, hogy az így előteremtett pénzből végtörleszthessenek. Kicsit sem túlzás, hogy a december végi módosítások ellehetetlenítették az eladókat. Olyan vevőt nehéz volt találni, aki a teljes vételárat leteszi egy hónap alatt, január 30-ig az eladásból származó bevételnek is a devizahitel fedezeti számláján kellett lennie, hiszen az adásvételi szerződést nem fogadták el a bankok igazolásként.

"Velem is ezt történt: el akartam adni a lakást, hogy megszabaduljak az "uzsorástól". Lett is volna vevő, de mivel nem tudott csengetni január 30-áig, és az adásvételit természetesen nem fogadta el az uzsorás, buktam az egészet. Úgyhogy "hála" a menet közbeni, kizárólag a bankoknak kedvező változtatásnak, nem tudtam kitörni a rabszolgaságból. Örök tanulság ez az egész generációnknak: soha ne bízz meg a bankokban! A gyerekemet is erre fogom tanítani: a bank ellenség." Hasonló esetben nem csak a végtörlesztést bukhatta olvasónk, ügyvédi díj, hirdetés, elpazarolt idő, mind olvasónkat terheli.

A Pénzcentrum.hu egy hölgy olvasója ugyan nem tudta összeszedni a végtörlesztéshez szükséges pénzt, a tartozása mégis eltűnt, sőt több mint egymillió forint került még a tartozásán túl is a számlájára. A bank szerint ilyen eset szinte lehetetlen. Olvasónk azért izgul, nehogy hátrány érje azért, amiért nem fizeti törlesztőit. Egy titkos jóakarónak vagy egy téves utalásnak köszönheti szerencséjét? >>tovább>>


Könnyű volt kicsúszni az időből

Nem csak a január 30-as határidő, hanem a megadott maximális 60 nap is kevés lehetett, főleg, ha az ügyintéző csak hiteget. Egy másik levél dátumokat tartalmazott és egy levelezést az érintett bank egyik ügyintézőjével. A levelekből valóban az derül ki, szinte az utolsó pillanatig hitegették az olvasónkat, az ügyintéző is mintha tisztában sem lenne az idő múlásáról. Amikor késő volt, akkor meg már csak sajnálták.

Így múlt el a 60 nap:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Végtörlesztési kérelmemnek beadása: 2011. október 13.
Teljes előtörlesztés dátuma: 2011. november 04.
Call Centernél telefonos érdeklődés: 2011. november, december
Írásban érdeklődés a jóváhagyásról: 2011. november 02.
Válasz a kérdésre: 2011. november 22.
Telefonos értesítés: 2011. december. második hete
Aláírás kérése: 2011.december 15.
Figyelmezetés, hogy lejár a 60 nap: 2012. január 09.
Közjegyző előtti aláírásra behívás: 2012. január 10.
Aláírás kitűzött időpontja: 2012. január 13.

"Pár napon belül hívom, hogy időpontot egyeztessünk a közjegyzőnél." - írta egyik utolsó levelében az ügyintéző. De az már végül meghiúsult, a kitűzött időpontban nem került pont az ügy végére. Akkor már újabb végtörlesztési kérelmet nem lehet benyújtani, itt sem volt végtörlesztés.

"Változtak a feltételek."

"Október közepén kaptam a saját bankomtól egy ajánlatot, melyben 8.700.000 Ft-ot adott volna a bank 20 évre, és ezt kellett volna kiegészítenem saját forrással. Gondoltam várok még..., mint sokan mások. December 16-án már csak 7.000.000 Ft-ról szól az ajánlat, 20 évre. (Kérdeztem hogy miért, rövid válasz: "Változtak a feltételek." December 17-én amikor alá akartam írni a végtörlesztési nyilatkozatot már csak 5.700.000 Ft-ot ajánlottak 30 évre! A két ünnep között megtörtént a hitelbírálat mely szerint 5.010.000 Ft-ra vagyok "jogosult" 30 évre. Végül a hitelszerződés aláírásakor, január 27-én a szerződésben 4.990.000 Ft szerepelt 30 évre, így sikerült a végtörlesztés. Ez mind ugyanannál a banknál volt, ugyanarra az ingatlanra vonatkozóan."

Egy másik esetben valószínűleg egy korábbi banki hiba miatt nem sikerült a végtörlesztés, olvasónk "véletlenül" került fel a BAR-listára, de a végtörlesztést ez is megakadályozta.

"NEM VOLT 90 napig tartó, minimálbért elérő tartozásunk, mindig bőven 90 nap előtt minimálbér alá törlesztettünk, bankunk mégis késedelmes fizetéseink miatt augusztus végén felrakott a KHR-re. Erről kaptunk értesítést, de naivan a hátralékainknak nem számoltunk utána, viszont november 24-én - egy hitel átütemezés eredményeként - levettek onnan. Mi ezzel a passzív BAR-listás pedigrével szaladgáltunk különböző bankokhoz végtörlesztő hitelt kérelmezve, természetesen már a kapuban elutasítottak. Végtörlesztenünk nem sikerült."

Fogyasztói csoportok tömegesen verték át a végtörlesztőket

"Sajnos én voltam a naiv balek, aki elhittem egy fogyasztási csoport ügyintézőjének többszöri ígéretét, hogy megkapom az összeget, ha megkötöm a szerződést és befizetem a nem kis összeget. Egy hónap után rájöttem, hogy átvertek,de amikor kértem vissza a befizetett összeget, levélben közölték, hogy majd 140 hónap múlva, mert a visszafizetés jelenleg csak a cég jóindulatán múlik és nem kötelező. Egy egyoldalú előnyöket a cég részére, részemre csak hátrányt adó szerződést írtam alá és nem tudom hogy lépjek ki belőle."

Az idézett levelek talán a legrosszabb példák voltak. Szavazásunkon az olvasóink 26 százalékának simán ment az ügyintézés. Bár lehet ők voltak azok, akik készpénzben le tudták tenni a megfelelő összeget. További 36 százalék csak kisebb nagyobb gonddal találkozott, míg csak a válaszadók 8 százaléka mondta azt, hogy a bankja hibájából nem tudott végtörleszteni. További 7 százaléknak viszont a hitelkiváltás nem sikerült, új forinthitelt már nem kaptak. Saját hibájából csupán az emberek 3 százaléka nem tudott végtörleszteni, legalábbis ez derült ki a Pénzcentrum.hu szavazásán.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem