1 °C Budapest

Elvesztek az adatok! Hogy lesz ebből devizahiteles elszámolás?

Pénzcentrum
2014. október 17. 11:01

Novemberben jelenik meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) képlete, ami alapján a devizahiteles elszámolás megtörténhet. Kérdés azonban, hogy a rendeletek tisztázzák-e azokat a részleteket, amelyek az adattárolásra vonatkoznak. A megszűnt vállalkozások esetén kétséges, hogyan számolják ki a bankok a visszatérítés összegét, illetve kérdéses, hogy mi van akkor, ha az adatok elvesztek.

A devizahiteles elszámoltatási törvény átfogó módon rendelkezik az adósoknak visszajáró összegekről, igaz, sok konkrétum kimaradt a jogszabályból. A november elején megjelenő jegybanki rendeletek azonban tisztázhatják a részleteket.

A devizahiteles visszatérítésnél gyakran felmerülő kérdés, hogy milyen időtávra visszamenőleg jár vissza a pénz. Ebben az egyik fontos határidő 2009. július 26, mivel az ez után lezárt (és persze az élő) szerződések után jár vissza pénz. A másik fontos határidő 2004. május 1-e, vagyis Magyarország európai uniós csatlakozásának napja. Csak az ezután kötött szerződések után jár pénz az adósoknak, akár élő, akár lezárt szerződésről van szó. A problémát azonban az adja, hogy az adatkezelési szabályok szerint kétséges, hogy a visszatérítések összegét meg lehet-e állapítani, mert nem biztos, hogy ehhez minden információ a bankok rendelkezésére áll.

A megszűnés egyébként jellemzően takarékszövetkezetekre és kicsi hitelintézetekre vonatkozik. Nagyobb bankok nem mentek csődbe az elmúlt tíz év során.


Milyen adattárolási szabályok vonatkoznak a bankokra?

Az adattárolási szabályok leginkább attól függenek, hogy milyen típusú adatról van szó, de az sem mindegy, hogy mennyi a kötelező megőrzési határidő, sőt bizonyos idő után csak úgy tárolhatóak az adatok, hogy nem lehetnek alkalmasak a természetes személyek beazonosítására.

A legfontosabbak számunkra a banki elszámoltatáshoz szükséges adatok, így az ezekre vonatkozó szabályokról lesz szó a továbbiakban. Az elszámoláshoz az alábbi adatokra van szükség:

  • Ügyfél neve, címe
  • A szerződés adatai (folyósítás napja, törlesztések napjai, kamat mértéke stb.)

Ezek hiányában nehéz a pontos visszajáró összeg megállapítása, ráadásul más szabályok vonatkoznak az ügyféladatokra és a szerződés adataira.

Ezért kell bejelenteni a lakcímet

Az ügyféladatok esetében ugyanis a szerződéses kapcsolat megszűnése után a hitelintézetnek törölnie kell az ügyfél személyes adatait, mint például a lakcím, illetve a fénymásolt személyi okmányok. A devizahiteles elszámolási törvényben pontosan ezért volt szükség arra, hogy előírják, a lezárt szerződések esetén be kell jelentenie az ügyfélnek a lakcímét, ha meg akarja kapni az elszámolást.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az adattárolási szabályok felvetnek azonban más problémákat is.

A törvény szerint a hitelintézetek a szerződések adatait kötelesek megtartani nyolc évig, ami eddig elegendő lenne az elszámoláshoz, azonban megszűnt pénzintézeteknél gyakran hiányosak az adatok, ami nehézzé teszi az elszámolást.

Ez elsősorban a megszűnt hitelintézetekre vonatkozik, de egyedi esetként megtörténhet működő banknál is, persze erre nagyon kicsi esély van. Ezekben az esetekben mindenképpen a Nemzeti Bank jár el, a fő kérdés az, hogyan számol majd.

De akkor hogyan fognak elszámolni?

Három eshetőség áll fenn az elszámolásra, ha elvesztek az adatok, igaz ennek részleteiről nem rendelkeztek a törvényekben, várhatóan az MNB egyik rendelete fog erről szólni:

  • A jegybank saját becslési eljárást állapít meg a megszűnt pénzintézetek esetében
  • Ugyan az ügyfelek egyesével már nem beazonosíthatóak, mégis, amennyiben az adatok tárolásakor átlagos ügyfélszámokat megőriztek, akkor lehetséges azok alapján átlagot számolni. Így viszont könnyen előfordulhat, hogy az azonos hitelterméket felvevő ügyfelek között a bank nem tud különbséget tenni.
  • A harmadik lehetőség adhatja a legpontosabb eredményeket, miszerint az ügyfél által megőrzött adatokból (értesítők, szerződés stb.) is vissza lehet számolni az összegeket, de lehet, hogy ezzel a lehetőséggel kevesen tudnának élni.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Holdblog  |  2024. március 18. 06:18
A 2023-as év egyik fontos meglepetése a diszkont kereskedők gyenge forgalma volt. Ezt a jelenséget v...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem